Το 2014, το πανεπιστήμιο αγόρασε κτίριο έναντι δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, όταν επιτροπή εκτιμητών είχε υπολογίσει την αξία του σε μόλις τρία εκατομμύρια ευρώ! Το διαγωνισμό «έτρεξε» η διοίκηση του πρώην πρύτανη, ενώ η σύμβαση φέρει την υπογραφή του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα, ο οποίος και αυτός βρίσκεται στους δέκα που τους ασκήθηκε δίωξη.
«Μετά την αποκάλυψη για την πρωτόδικη καταδίκη του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκη, και έτερος εκλεκτός του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται μπλεγμένος σε πολύ σοβαρή υπόθεση που ερευνά η Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ασκήθηκε ποινική δίωξη στον κ. Γιάννη Μυλόπουλο, πρόεδρο της Αττικό Μετρό και πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ3. Ο κ. Μυλόπουλος, ως πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, εμφανίζεται να μεθόδευσε την αγορά κτιρίου για το πανεπιστήμιο με «καπέλο» εννέα εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική αποτίμηση που είχε γίνει. Το ερώτημα που τίθεται είναι αυτονόητο: Εχει ο κ. Μυλόπουλος τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί μέχρι τουλάχιστον να διαλευκανθεί αυτή η πολύ σοβαρή υπόθεση; Και αν δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μόνος του, μήπως θα πρέπει να τον παραιτήσει ο κ. Σπίρτζης από τη νευραλγική θέση στην οποία τον έχει τοποθετήσει;», αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Δ.
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη μήνυση που κατέθεσαν οι τρεις εταιρίες που συμμετείχαν στο σχετικό διαγωνισμό του ΑΠΘ, αλλά δεν επιλέχθηκαν. Ακολούθησε πολύχρονη δικαστική έρευνα και μόλις προχθές ο εισαγγελέας διαφθοράς Βορείου Ελλάδος παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων. «Η αγορά του κτιρίου πέρασε από πολλούς ελέγχους. Από Ελεγκτικό Συνέδριο, ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές, πάρεδρο. Ηταν μία διαδικασία που είχε περισσότερα από 100 «βήματα» και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο τέλος, όλοι εισηγούνταν ότι το κτίριο έπρεπε να αγοραστεί», δήλωσε ο κ. Μήτκας στον «Ε.Τ.».
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν πρύτανης ήταν ο Αναστάσιος Μάνθος. Με το campus να ασφυκτιά από χώρους, η Πρυτανεία αναζητούσε ένα μεγάλο κτίριο για να στεγάσει τις ερευνητικές υπηρεσίες της. Τα χρήματα είχαν βρεθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013». Ωστόσο, οι δύο διεθνείς διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί απέβησαν άγονοι.
Το 2010, πρύτανης ανέλαβε ο κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος μαζί με το στενό του συνεργάτη Γιάννη Παντή (σ.σ.: πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή) «έτρεξαν» νέο διαγωνισμό. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη του διαγωνισμού 321/2013 έγινε την 30ή Μαΐου 2013 και συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες. Τελικά, επελέγη το πολυτελέστατο κτίριο Balkan Center που ανήκε στην εταιρία «Ν. Τακάς – Χρηστάκης» και το συμβόλαιο αγοράς υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2014 από τον νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα. Ομως, η διαδικασία μέχρι την υπογραφή στιγματίστηκε από καταγγελίες.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Συγκεκριμένα, επιτροπή εκτιμητών που είχε οριστεί από το ΑΠΘ, με μέλη δύο πολιτικούς μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΑΠΘ και μία επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέγιστη αγοραία αξία του ακινήτου ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ! Μεταξύ άλλων, εκτίμησαν ότι τα δύο -συνολικά- κτίρια του συγκροτήματος Balkan Center που θα αγόραζε το ΑΠΘ δεν ήταν ολοκληρωμένα για παράδοση.
Ενδεικτικά ανέφεραν ότι δεν διέθεταν ολοκληρωμένους χώρους και εγκαταστάσεις υγιεινής, ολοκληρωμένα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, δίκτυα πυρόσβεσης, εγκαταστάσεις πυρανίχνευσης, συστήματα κλιματισμού, κατασκευές προσβάσεων ΑμεΑ, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Επιπλέον, έγινε αλλαγή χρήσης, αφού χτίστηκαν για να στεγάσουν βιοτεχνικούς χώρους. Οι εκτιμητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για εξελίξεις σε βάρος των συμφερόντων του πανεπιστημίου, καθώς τα κτίρια είχαν προβλήματα. Οπως επεσήμαναν «μετά από το χρόνο τακτοποίησης, θα βρεθεί σε ασαφές νομικό καθεστώς και τυχόν οικονομικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια σήμερα».
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η τοπική Πολεοδομία Θέρμης έκανε αυτοψία στα κτίρια επιβάλλοντας πρόστιμο 6.756.198 ευρώ για αυθαίρετες εργασίες, 2.026.859 ευρώ ως πρόστιμο ανέγερσης και 33.809 ευρώ ως ετήσιο πρόστιμο διατήρησης, από τον Ιούλιο του 2010. Οι υπάλληλοι του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών και Εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θέρμης διαπίστωσαν αλλαγή χρήσης σε όλα τα κτίρια του συγκροτήματος και υπέρβαση όγκου σε όλα τα κτίρια λόγω αύξησης του εξωτερικού ύψους, στο επίπεδο 1 από 3,0 μέτρα (όπως προβλέπεται στην οικοδομική άδεια), σε 3,4 μ. και λόγω αλλαγής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου (με αποτέλεσμα το ύψος των κτιρίων σε σχέση με το διαμορφωμένο έδαφος να είναι 13,6 μ. αντί 11 μ.).
Στη συνέχεια, η εταιρία έκανε τις ενέργειες για να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες με βάση το νόμο 4013, ενώ η έκθεση της επιτροπής των εκτιμητών δεν ελήφθη σε μεγάλο βαθμό υπόψη καθώς είχε συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για την Πρυτανεία.
Οι τρεις εταιρίες που είδαν την «έξοδο» από το διαγωνισμό κατέθεσαν μήνυση καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν οι όροι του. Αξιολογώντας τα συμπεράσματα έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας ο εισαγγελέας Εφετών, Αχιλλέας Ζήσης, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ διαβίβασε την υπόθεση σε ειδική ανακρίτρια διαφθοράς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]