Με τη στάση της η Ν.Δ. θέλησε -όπως επισήμαναν κομματικές πηγές- να υπογραμμίσει:
-Την ανάγκη «να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας».
-Την «άρνησή της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στη συνεδρίαση την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».
Αυτό υπογράμμισε και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, την ώρα που πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν ότι το Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του, «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».
Οπως εξηγούσαν στη Ν.Δ., στο χρονικό διάστημα των 18 μηνών «υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα», αναφέροντας ενδεικτικά τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία καθώς και τις σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Προσέθεταν εξάλλου και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις, όπως, για παράδειγμα, «οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο, αλλά και το σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές». Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε μάλιστα για το ζήτημα αυτό και συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό Εξωτερικών.
Για τους λόγους αυτούς η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη διεύρυνση της συζήτησης και πέραν του ζητήματος της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Το αίτημα αυτό, που όπως επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση «είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», απερρίφθη δύο φορές από τον υπουργό Εξωτερικών, προκαλώντας την αντίδραση της Ν.Δ. και την αποχώρησή της από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Για το τελευταίο γαλάζιες πηγές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι αποτελεί όργανο που «όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη».
Η αξιωματική αντιπολίτευση διευκρίνισε εξάλλου ότι υποστηρίζει τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πρόκειται άλλωστε για θέση που έχει υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ενώ αποτέλεσε μέρος και του προγράμματος της Ν.Δ. που εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο, τον Απρίλιο του 2016. Η Ν.Δ. έχει ήδη έτοιμο και λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε πως η πρόσκληση είχε αποσταλεί από τις 17 Αυγούστου και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. «είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]