“Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτηση, στη σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας, ενόψει της 83ης ΔΕΘ.
Το ζήτημα είναι το σχέδιο που θα παρουσιάσει να μην είναι μόνο της κυβέρνησης, αλλά να περιέχει και τις προτάσεις των παραγωγικών φορέων, γι αυτό γίνεται και η σύσκεψη, είπε ο πρωθυπουργός.
Για την 83η ΔΕΘ τόνισε ότι σηματοδοτεί το πέρασμα στη νέα εποχή για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι “μπορούμε πια να αισιοδοξούμε, χωρίς να εφησυχάζουμε”.
“Για πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος και θέλω να συζητήσω μαζί σας για τη δίκαιη κατανομή του”, επισήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως προτεραιότητα έχει η ελάφρυνση των κοινωνικών στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ταυτόχρονα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για να μην γυρίσει η χώρα στις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Η κυβέρνηση είπε έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αυτό θα εξειδικεύσει για την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης στη διάρκεια της σύσκεψης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η η Βόρεια Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μπορεί να γίνει η “ατμομηχανή” της βιομηχανικής ανάπτυξης, η “καρδιά”. της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης.
Για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε πως με την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ θα γνωρίσει μια ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα γίνει πραγματικά η πρωτεύουσα των Βαλκανίων και θα είναι μια πόλη που θα παρακαλάει φέρνοντας τον τίτλο της συμπρωτεύουσας.
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Παρατήρησε ότι είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται η σύσκεψη με τους φορείς της Β. Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, όπως γινόταν παλιά, πριν λειτουργήσει το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε πως αυτό δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι “φτωχός συγγενής”.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ και πως η 83η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.
Συναντήσεις με φορείς
Τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις και εισφοροελαφρύνσεις από το βήμα της 83ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, αποκόμισαν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, όπως είπαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το τέλος της σύσκεψης με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, από την πλευρά του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, επισημάνθηκε ότι αναμένονται θετικές προοπτικές για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και το Χαλυβουργείο (Hellenic Steel) της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης.
«Η συνάντηση πήγε πολύ καλά», τόνισαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και σημείωσαν ως θετικό το γεγονός πως κράτησε 4 ώρες και είχαν την ευκαιρία μιας διεξοδικής συζήτησης, στη διάρκεια της οποίας μίλησαν αναλυτικά για τα προβλήματα και τις προτάσεις τους και άκουσαν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που συμμετείχαν.
Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η φετινή ΔΕΘ θα σημειώσει εξαιρετική επιτυχία και την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο όφελος θα είναι οι συναντήσεις με αμερικανικές εταιρίες, που θα γίνουν στη διάρκεια της διοργάνωσης, καθώς οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα, ενώ δήλωσαν έτοιμοι για μια νέα εποχή για τη ΔΕΘ.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Ο πρωθυπουργός τους άκουσε με προσοχή και συζήτησε μαζί τους, τόσο τις προοπτικές επίλυσης προβλημάτων, όσο και την περαιτέρω βελτίωση συγκεκριμένων τομέων όπου έκριναν ότι χρήζουν προσοχής.
Στην αρχή της σύσκεψης ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο και τον διευθυντή του Οικονομικού του Γραφείου Γιώργο Τσίπρα, τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης που συμμετείχαν είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή οι αναπληρωτές υπουργοί Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης και Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]