Βασικό μέλημα των κυβερνώντων είναι η αλλαγή της σελίδας και στην προσπάθειά τους αυτή επιβεβαιώνουν και το περιεχόμενο του sms που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, π.χ. περί των εκλογών που έρχονται, που μπορούν να κερδηθούν και δεν έχουν χαθεί και τους δυο κόσμους που θα συγκρουστούν: Ενδεικτικά:
«Τις περισσότερες πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα και νικητής των εκλογών τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι «η μάχη των εκλογών θα κριθεί στην οικονομία, σε αυτά που επηρεάζουν το εισόδημα των πολιτών, την απασχόληση, και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους»
«Διαμορφώνονται πλέον δύο πόλοι. Ο ένας είναι νεοφιλελεύθερος και εξοπλίζεται συχνά και με ακροδεξιά ρητορική. Από την άλλη, υπάρχει ο προοδευτικός πόλος που διαμορφώνεται και πρέπει να προχωρήσει μέσα στην κοινωνία», είπε από τη δική του πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης.
Στην προσπάθειά της να αλλάξει ατζέντα, η κυβέρνηση υπόσχεται ανοικτά στους συνταξιούχους αναβολή της μείωσης των συντάξεων και διακινεί ότι ο κ Τσίπρας θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, παροχές και φοροελαφρύνσεις.
Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, καλλιέργησε νέες προσδοκίες χθες στους συνταξιούχους δηλώνοντας: «Τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και αυτόνομες πολιτικές ανάπτυξης, αλλά και να κατανέμουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης πολύ πιο δίκαια στους συνταξιούχους».
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έρχεται ανασχηματισμός, όπως διευκρινίζουν, ανάμεσα στην 20ή Αυγούστου, ημέρα της υπογραφής της εξόδου από το Μνημόνιο και πριν από την παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι εύκολα για τον κ. Τσίπρα και γι’ αυτόν τον ανασχηματισμό, που θα είναι ο τελευταίος πριν από τις επόμενες εκλογές, διακινούνται δύο σενάρια:
Το ένα θέλει τον κ. Τσίπρα να προχωρά σε ριζικό ανασχηματισμό, να αλλάζει βασικούς υπουργούς και σχεδόν όλους τους υφυπουργούς και να εμπιστεύεται στη γενιά των 40άρηδων την κυβέρνηση που πάει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. στην εκλογική αναμέτρηση. Το σενάριο αυτό προκρίνουν τα στελέχη του στενού πυρήνα του περιβάλλοντός του, στη γραμμή ότι αν ο ανασχηματισμός κινηθεί στη γραμμή των κομματικών συμβιβασμών και ισορροπιών, τότε θα είναι «καμένο χαρτί».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Το άλλο κάνει λόγο για αλλαγές που θα τηρούν τις ισορροπίες στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Δεν θα είναι ριζικός αλλά διορθωτικός ανασχηματισμός. Το επιχείρημα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πολυτέλεια των συγκρούσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και το αναδεικνύουν κορυφαίοι υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημά τους είναι ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για να ανεβάσει τη συσπείρωσή του, ο κ. Τσίπρας πρέπει να κινηθεί στη γραμμή «δεν περισσεύει κανείς» και όχι στη γραμμή «ενός ανδρός αρχή».
Και στα δύο σενάρια διακινούνται φήμες περί προσέγγισης στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, έτσι ώστε ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει και το επιχείρημα της διεύρυνσης.
Ολες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τον τρόπο ώστε ο ανασχηματισμός να αποτελέσει ένα restart για την κυβέρνηση και να μην εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως κίνηση με την οποία προσπαθεί να κλείσει άρον άρον τον καταστροφικό για την κυβέρνηση κύκλο των πυρκαγιών και της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.
Στο πλαίσιο της ονοματολογίας διακινούνται μη ασφαλείς πληροφορίες, καθώς προέρχονται από τους υπουργούς και τα κομματικά στελέχη και όχι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Μαξίμου δεν βλέπει με καλό μάτι το γεγονός ότι έχει μείνει αλώβητος από τη φθορά που έχουν υποστεί κορυφαία στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την τραγωδία στο Μάτι. Υπουργοί που δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις μαζί του αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα φύγει από την οδό Νίκης και το κενό του θα καλύψει στέλεχος που επίσης είναι αποδεκτό από τους δανειστές (Γιώργος Χουλιαράκης ή Δημήτρης Λιάκος). Ο ίδιος φέρεται να θέλει να συνεχίσει στη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει φροντίσει να γεφυρώσει τις εσωκομματικές του σχέσεις και με την ομάδα των 53+ επιχειρώντας να ξεπεράσει προστριβές.
Με βάση τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη αλλά έχει το μειονέκτημα να βασίζεται σε εκτιμήσεις υπουργών και όχι σε πληροφορίες από το πρωθυπουργικό επιτελείο, αμετακίνητοι θεωρούνται οι υπουργοί Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Αμυνας Πάνος Καμμένος, Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, το δίδυμο στο υπουργείο Υγείας Ανδ. Ξανθός και Π. Πολάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Αμετακίνητος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι υπουργοί του Μαξίμου Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ αν υπάρξει μετακίνηση του Νίκου Παππά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι για να επιστρέψει στο Μαξίμου.
Με βάση αυτήν την εικόνα, περιμένουν αναβάθμιση οι Αλέξης Χαρίτσης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Δημήτρης Λιάκος και οι αλλαγές θα αφορούν μόνο στους Γ. Σταθάκη, Στ. Κοντονή, Π. Κουρουμπλή, Λ. Κονιόρδου, Ευ. Αποστόλου και την ομάδα των υφυπουργών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]