Δύσκολο το εγχείρημα, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, μελετώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καθώς, μέχρι στιγμής, δεν αποτυπώνεται δυναμική σε κάποιο από τα κόμματα αυτά. Το Σκοπιανό ήταν η αφορμή να ανοίξει… η πόρτα των ΑΝ.ΕΛ. και να αποχωρήσουν κορυφαία στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Σ’ αυτή τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων «δεξιών» ή «ακροδεξιών» ποντάρουν οι αρχηγοί των έντεκα κομμάτων που βρίσκονται στο στίβο της πολιτικής, μήπως ανοίξει στη συνέχεια η… πόρτα της Βουλής.
ΛΑΟΣ (Γ. Καρατζαφέρης)
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια συνεργασία με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο και ίδρυσαν την Εθνική Ενότητα, με στόχο το κοινό της «πατριωτικής Δεξιάς» και του ευρωσκεπτικισμού. Στην πορεία όμως χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο ΛΑΟΣ παραμένει και έχει αποκτήσει μάλιστα ένα βουλευτή, τον πρώην χρυσαυγίτη Νίκο Μίχο.
Νέα Δεξιά (Φ. Κρανιδιώτης)
Στις 15 Μαΐου 2016 ο Φαήλος Κρανιδιώτης ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματός του, Νέα Δεξιά. Πριν από λίγες μέρες είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία και απέρριπτε όλες τις προτάσεις για συνεργασία με μικρότερα κόμματα. «Δεν μας αφορούν οι ενοχές και οι ανοχές των πολιτικών φεουδαρχών και των γόνων τους, αυτών που ντρέπονται να πουν πως είναι δεξιοί και πως δεξιός σημαίνει αυτονόητα αδιάλλακτος Ελληνας πατριώτης, υπερασπιστής της πατρώας θρησκείας, πιστός στην ελεύθερη οικονομία, τη νομιμότητα και την τάξη που διασφαλίζουν την ελευθερία. Είμαστε πολλοί και θα ενωθούμε. Ο λαός δεν λέει τυχαία “όλα να πάνε δεξιά”. Και θα πάνε», είναι το μήνυμα του Φαήλου Κρανιδιώτη.
Ελληνική Λύση (Κ. Βελόπουλος)
Στέφανος Κασσελάκης: LIVE η ανακοίνωση του ονόματος του νέου κόμματος
Ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 2016 από το δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο. «Δεν ανησυχώ για τους Ελληνες, ανησυχώ για τους ηγέτες τους», διαμηνύει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος διαχωρίζει τη θέση του από τη Χρυσή Αυγή. Στις περιοδείες του παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματός του: «Πρέπει να προσεγγίσουμε το ρωσικό παράγοντα για να κάνουμε μια διαφορετική σχέση με τη Ρωσία – κάτι που δεν τολμάει να πει κανένας, εμείς το λέμε δημοσίως». Στην Ελληνική Λύση είχε προσχωρήσει αρχικά ο βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε με μια καυστική δήλωση.
Κόμμα Π. Μπαλτάκου – Δ. Καμμένου
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί το κόμμα που ιδρύουν ο Δημήτρης Καμμένος και ο Παναγιώτης Μπαλτάκος. Εχουν βάλει ψηλά τον πήχυ, καθώς στοχεύουν στο διψήφιο ποσοστό που έφυγε από τη Ν.Δ. το 2012 και, όπως λένε, κατευθύνθηκε στους ΑΝ.ΕΛ., στη Χ.Α. και στα πολλά μικρά κόμματα. «Απευθυνόμαστε στους Ελληνες πατριώτες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που αντιτίθενται στην παράδοση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας. Απευθυνόμαστε σε όσους αποστρέφονται τις επιθέσεις κατά της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας. Απευθυνόμαστε σε όσους δακρύζουν όταν ακούν τον Εθνικό Υμνο και το “Μακεδονία ξακουστή”. Και παρά δύναμιν τολμηταί», αναφέρουν στην κοινή δήλωση.
ΝΕΟ (Κ. Παπακώστα)
Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφάσισε την ίδρυση νέου κόμματος που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα στηρίξουν ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αλλά και ο πρώην συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Νίκος Καραχάλιος. Το κόμμα θα ονομάζεται Νέα Ελληνική Ορμή (ΝΕΟ). Το σήμα του έχει φόντο την ελληνική σημαία και ένας κύκλος κομμένος στα δυο περικλείει όλα τα γράμματα του ΝΕΟ. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε και το λευκό, αλλά υπάρχουν ακόμη το κίτρινο, το πράσινο και το κόκκινο.
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος (Ν. Νικολόπουλος)
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και στην Περιφέρεια Αττικής κατέβασε δικό του συνδυασμό, με την επωνυμία «Ανατροπή». Ο Νίκος Νικολόπουλος δήλωσε πριν από λίγες μέρες πως το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές. «Η αισιοδοξία μας βρίσκεται στη δύναμη της χώρας, που δεν ντρέπεται για την Ιστορία, τον πολιτισμό και την Ορθοδοξία της και κατανοεί ότι ο Ελληνισμός υπερβαίνει τα όρια του ελληνικού κράτους» δηλώνει ο βουλευτής.
Δίκτυο (Σ. Τσιτουρίδης – Ν. Τσιαρτσιώνης)
Δυο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή προχώρησαν στην ίδρυση κόμματος στις 7 Μαρτίου 2017. Ο Σάββας Τσιτουρίδης και ο Νίκος Τσιαρτσιώνης ίδρυσαν το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών, «με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και το ρεαλισμό». Η ημερομηνία ίδρυσης επελέγη συμβολικά, καθώς στις 7 Μαρτίου 2004 η Ν.Δ., με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, κέρδισε τις εκλογές.
ΕΠΑΛ (Β. Πολύδωρας)
Tον Φεβρουάριο του 2014 ο Βύρων Πολύδωρας ίδρυσε την Ενωση για την Πατρίδα και το Λαό. Ιδεολογία, εθνικός συντηρητισμός, χριστιανοδημοκρατία. Οι συνεργασίες με μικρότερα κόμματα δεν απέδωσαν καρπούς. Στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα του πρώην υπουργού είχε λάβει σχεδόν 60.000 ψήφους και ποσοστό 1,04%.
Νέα ΜΕΡΑ (Χρ. Ζώης)
Ο Χρήστος Ζώης έκανε το μεγάλο βήμα και ίδρυσε το 2013 τη Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση (Νέα ΜΕΡΑ). Είχε συνεργασίες με πρώην βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και αυτόνομη πορεία μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 που αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές. Το κόμμα δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία του.
ΠΑΤΡΙΕ (Ελ. Συναδινός)
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου κόμματος, που ονομάζεται Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση (ΠΑΤΡΙΕ), έγινε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγους μήνες, όπου παρουσιάστηκε η ιδρυτική του διακήρυξη και ανακοινώθηκαν τα ονόματα του Πολιτικού του Συμβουλίου. Η ηγετική του ομάδα αποτελείται από πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝ.ΕΛ. και από πρόσωπα που έχουν αναπτύξει πολιτική δράση στο δεξιό χώρο και διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «κίνημα των συλλαλητηρίων» για το Μακεδονικό. Πρόεδρος είναι ο ευρωβουλευτής Ελευθέριος Συναδινός, ο οποίος είχε εκλεγεί συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχει ο Βασίλης Καπερνάρος, που το 2015 ίδρυσε το βραχύβιο Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό.
ΠΑΤΡΙΔΑ (Π. Ψωμιάδης)
Τον Απρίλιο του 2014 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ίδρυσε το Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης. Είχε συνεργασίες με κόμματα που ταυτίζονταν ιδεολογικά μέχρι τις ευρωεκλογές, που το ΠΑΤΡΙΔΑ αποφάσισε αυτόνομη πορεία. Τον Μάρτιο, ο πρώην νομάρχης είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη και από τότε το παρασκήνιο μιλά για «φλερτ» που θα προχωρήσει σε συνεργασία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]