Οταν το Βερολίνο για 28 εκατ. ευρώ (τόσο είναι η απώλεια φορολογικών εσόδων από την παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά) «μπλοκάρει» την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, τότε το πρόβλημα είναι αλλού, απλώς η κυβέρνηση εθελοτυφλεί.
Στις 29 Ιουνίου ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., δηλώνει περιχαρής στους δημοσιογράφους ότι συμφώνησε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παραταθεί η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και τη Λέρο. Οταν ρωτήθηκε μέχρι πότε, είπε χαριτολογώντας για όσο θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας με τη φράση «για πολλά χρόνια».
Εδώ έχουμε να κάνουμε με σωρεία παραλείψεων και άστοχων πολιτικών υπολογισμών. Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας, προσφέροντας υπηρεσίες στην Ανγκελα Μέρκελ, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό μεγάλη εσωτερική πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησής της για το προσφυγικό, πίστεψε ότι θα πετύχει την παράταση του ΦΠΑ. Προφανώς, στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο συνέβησαν δύο πράγματα, είτε ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε αν η Μέρκελ τού έδωσε το «πράσινο φως» είτε πίστεψε ότι κι αν δεν του το έδωσε εκείνη τη στιγμή, θα του το έδινε τις επόμενες μέρες. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός προέβη σε μια πολύ μεγάλη παραχώρηση προς το Βερολίνο αποδεχόμενος κατ’ εξαίρεσιν την επιστροφή των υποψήφιων προσφύγων που μπαίνουν στην κοινοτική επικράτεια από την Ελλάδα και συλλαμβάνονται στη Γερμανία. Η υπηρεσία αυτή, που είναι εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας, στην ουσία διέσωσε την κ. Μέρκελ γιατί οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, που μετέχουν στην κυβέρνηση, απειλούσαν να τη ρίξουν.
Στο ερώτημα γιατί η Μέρκελ «πούλησε» τον πρωθυπουργό οι απαντήσεις μπορεί να είναι περισσότερες από μία. Κατ’ αρχάς, κάθε αξιολόγηση του ελληνικού Μνημονίου περνάει από τη γερμανική Βουλή, η οποία πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση που ακολουθεί. Προφανώς, εδώ οι Γερμανοί βουλευτές είδαν ότι η κατάργηση του ΦΠΑ είναι προαπαιτούμενο της αξιολόγησης που δεν υλοποιήθηκε. Ως τυπολάτρες που είναι οι Γερμανοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να μπλοκάρει την τελευταία δόση και αυτό έγινε την Πέμπτη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συνήλθαν με την ιδιότητα του μετόχου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης), για να εγκρίνουν την τελευταία αξιολόγηση και τη δόση.
Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός, τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση, μέσω διαρροών αλλά και δηλώσεων στελεχών της, αφήνει να εννοηθεί ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες με πολλές πιθανότητες να πετύχουν προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής της απόφασης του τρίτου Μνημονίου για περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Την περικοπή έχει δεχθεί η κυβέρνηση και είναι ίση με το 1% του ΑΕΠ, ενώ όσο πλησιάζει ο καιρός για την εφαρμογή αντιλαμβάνεται ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα δουν τις συντάξεις τους να «κουρεύονται» για μία ακόμη φορά, και μάλιστα άγρια.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Οι Γερμανοί, αλλά και πολλοί άλλοι εταίροι, θεωρούν ότι μια υπαναχώρηση στην εφαρμογή μνημονιακής συμφωνίας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές σε μια περίοδο που η χώρα μας επιχειρεί να επανέλθει για δανεισμό σε αυτές με βιώσιμο τρόπο. Αλλωστε, μόλις λίγες ώρες πριν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, «μπλοκάρει» την εκταμίευση της δόσης, είχε δηλώσει ενώπιον της Ευρωβουλής πως θα ήταν μεγάλο λάθος η ελληνική κυβέρνηση να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μεταξύ των οποίων και αυτή της μείωσης των συντάξεων.
Ταπεινωτικές δεσμεύσεις Τσακαλώτου
Ενώπιον του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτό), δεσμεύθηκε προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη δέσμευση ήταν πως η παράταση του μέτρου έχει οριστική ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2018, από την επόμενη μέρα στα πέντε νησιά θα εφαρμόζεται ίδιος συντελεστής ΦΠΑ με την υπόλοιπη χώρα. Η δεύτερη δέσμευση ήταν και ταπεινωτική, γιατί υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα βρει ισοδύναμα 28 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την «τρύπα». Στην ουσία «τρύπα» δεν υπάρχει, γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου που έχει δεσμευθεί η χώρα, ωστόσο πρόκειται για πολιτικό «καψώνι».
Υστερα από αυτό η δόση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, θα εκταμιευθεί στις αρχές Αυγούστου, συνεπώς δεν υπάρχει πρακτικό πρόβλημα, η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα πριν βγει από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Ωστόσο, «μπλοκάροντας» τη δόση εξαιτίας του ΦΠΑ, οι Γερμανοί στην ουσία έστειλαν το μήνυμα στην κυβέρνηση πως θα πρέπει να ξεχάσει οποιαδήποτε τροποποίηση ή αναβολή της απόφασης για τη μείωση των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου.
Η όλη υπόθεση οδηγεί και σε άλλα διδάγματα, όπως το γεγονός ότι η αξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κλονίστηκε ανεπανόρθωτα το 2015 και αυτό δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έκανε ό,τι του ζήτησαν οι δανειστές. Και δεν αποκαταστάθηκε γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με συγκροτημένο και θεσμικό τρόπο, αλλά παρασκηνιακά. Γι’ αυτό και πίστεψε ότι πήρε το «πράσινο φως» από την κ. Μέρκελ, το οποίο τελικά αποδείχθηκε «κόκκινο»…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]