Σύμφωνα με το κείμενο, αναφερόμενη στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι, η Συμμαχία αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο:
«Το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, με το που υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πάνω στη λύση της ονομασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στη Συμμαχία μας. Προϋπόθεση για μια επιτυχημένη κατάληξη της διαδικασίας ένταξης είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από τη συμφωνία για το όνομα διαδικασιών».
Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.
Παράλληλα χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις και την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.
Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών:
«Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]