Η κυβέρνηση φέρεται να την έχει επιλέξει για τη θέση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο Παρίσι. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας, και Ανάπτυξης, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου εγκρίνει τη δέσμευση ποσού 13.221,06 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης, «λόγω τοποθέτησης της κ. Ουρανίας Αντωνοπούλου στη θέση μονίμου αντιπροσώπου στη ΜΕΑ ΟΟΣΑ».
Δείτε την σχετική απόφαση
Η κα Αντωνοπούλου θα αντικαταστήσει τον μέχρι πρότινος Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΟΣΑ Γιώργο Κριμπά, ο οποίος θα λάβει κι αυτός το ποσό των 4.740 ευρώ για την μετεγκατάστασή του από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου
Τον γύρο του κόσμου είχε κάνει πριν από τέσσερις μήνες η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου σχετικά με το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία τελικά «απολύθηκε» από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Το θέμα, που έφερε στην επιφάνεια ο Ελεύθερος Τύπος και πυροδότησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αποκορύφωμα και την παραίτηση του συζύγου της κυρίας Αντωνοπούλου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, εμφανίστηκε στα διεθνή ΜΜΕ.
Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, το οποίο μεταφέροντας την είδηση της απόλυσης της κυρίας Αντωνοπούλου, κάνει σαφή αναφορά στην αποκάλυψη της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου.
«Η ελληνική εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” είχε αποκαλύψει τις πληρωμές (σ.σ. για το επίδομα ενοικίου) και προκάλεσε αγανάκτηση για την Αντωνοπούλου επειδή το υπουργείο της επέβλεπε τις περικοπές των κοινωνικών παροχών για τους φτωχότερους συνταξιούχους στην Ελλάδα», αναφέρει το Spiegel.
Σε συνέχεια των αναφορών, ρεπορτάζ για την αποκάλυψη που έκανε ο Ελεύθερος Τύπος, φιλοξενεί και το ιταλικό πρακτορείο ANSA στην αγγλόφωνη έκδοσή του.
«Η καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, μετέφερε πως η Αντωνοπούλου έλαβε 23.000 ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις για το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι για δύο χρόνια, προκαλώντας κριτική από την αντιπολίτευση, γιατί ζήτησε επιδόματα που θα έπρεπε να προορίζονται για φτωχούς σε μια χώρα που εξακολουθούσε να πλήττεται από μια βαθιά οικονομική κρίση», αναφέρει το πρακτορείο.
Το «ταξίδι» της αποκάλυψης του Ελεύθερου Τύπου στον κόσμο δεν σταματά εδώ, καθώς την είδηση μετέφερε και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, το οποίο σε τηλεγράφημά του τονίζει πως «οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, προχώρησαν μετά την αποκάλυψη που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ελεύθερος Τύπος».
Μέσω του τηλεγραφήματος, όμως, του AFP, η αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου, έφτασε μέχρι και την Μαλαισία! Συγκεκριμένα στο Free Malaysia Today, μεταδίδει πως η απόλυση της Ράνιας Αντωνοπούλου, με αφορμή το το επίδομα ενοικίου, ήρθε στην επιφάνεια από τον Ελεύθερο Τύπο, την προηγούμενη εβδομάδα.
Το χρονικό της αποπομπής Αντωνοπούλου
Ολα ξεκίνησαν από την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, έπαιρνε επίδομα ενοικίου 12.000 ετησίως, παρά την τεράστια περιουσία της.
Το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος, που ανέφερε ότι η κυρία Αντωνοπούλου -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Μάλιστα, η απόφαση για την κάλυψη ενοικίου της υπουργού υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου στο οποίο η ίδια προΐσταται.
Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη, καθώς η Ράνια Αντωνοπούλου και ο σύζυγός της, υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, είναι το πιο πλούσιο ζευγάρι της κυβέρνησης.
Ακόμη πιο αλγεινή αίσθηση προκάλεσαν τα εξής:
1. Η προκλητική αυτή απόφαση της επιδότησης ενοικίου σε εξωκονοβουλευτικούς υπουργούς στηρίζεται σε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τη διάταξη του Ν. 4336/15 («Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης») καλύπτονται από το Δημόσιο τα έξοδα διαμονής στην Αθήνα όχι μόνο των βουλευτών της επαρχίας, αλλά και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών.
Δηλαδή, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα άλλαξε ουσιαστικά την απόφαση του 1994 (του τότε προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη) που επιδοτούσε μόνο τη διαμονή βουλευτών της επαρχίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και συμπεριέλαβε στην επιδότηση και τα έξοδα των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Η απόφαση, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο.
2. Η εν λόγω εξωκοινοβουλευτική υπουργός στο πόθεν έσχες της δήλωσε ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, µετοχές συνολικής αποτίµησης περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J&P Morgan. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζονται τα πλουσιότατα περιουσιακά στοιχεία του συντρόφου της, του υπουργού Οικονοµίας Δημήτρη Παπαδηµητρίου. Στο ίδιο πόθεν έσχες ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρτοφυλάκιο (με μετοχές, αμοιβαία και άλλα επενδυτικά προϊόντα) αξίας 2.725.881 δολαρίων. Την ίδια χρονιά ο κ. Παπαδημητρίου δήλωνε εισοδήματα 453.429 δολαρίων. Το χαρτοφυλάκιο αυτό πάντως, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, το κατείχε το 2015, όταν δεν είχε ακόμα υπουργοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το ζευγάρι διαθέτει διαμέρισμα 110 τ.μ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία βίλα στη Σύρο 300 τ.μ., με 180 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 4.950 τ.μ. Φυσικά, η βίλα διαθέτει και πισίνα, 80 τ.μ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]