Ο στόχος είναι να δοθούν προτάσεις στην κυβέρνηση µήπως και γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που οι ίδιοι οι κυβερνώντες έχουν αποδεχτεί, και µάλιστα το έχουν νοµοθετήσει µία φορά πέρυσι τον Μάιο µε το νόµο 4472/2017 για να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση και µία φέτος τον Ιούνιο για να µπορέσουν να πάρουν το «πράσινο φως» από τους δανειστές ότι το παρόν χρηµατοδοτικό πρόγραµµα ολοκληρώθηκε µεν αλλά τα µέτρα που έχουν συµφωνηθεί θα τηρηθούν χωρίς αναβολή.
Οι σχεδιασµοί δεν περιλαµβάνουν, πάντως, ακύρωση περικοπών, αλλά µετριασµό τους και τελούν υπό την αίρεση των δανειστών. Οι δε επανυπολογισµοί συντάξεων όχι µόνο δεν «ακυρώνονται» αλλά προχωρούν κανονικά γιατί η τρόικα έχει ζητήσει τα πλήρη στοιχεία για το τι αποφέρει στην πραγµατικότητα µια µείωση 18%, χωρίς να δεσµεύονται σε τίποτε από όσα σκοπεύει να ζητήσει η κυβέρνηση.
Το σχέδιο όµως που εξετάζεται από το υπουργείο, όπως ανέφεραν αρµόδια στελέχη στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, βασίζεται σε τρία σκέλη:
1. Να αξιοποιηθούν επιχειρήµατα περί πλεονασµάτων του ΕΦΚΑ για το 2018 και κατ’ επέκταση αυτά τα πλεονάσµατα να αποµειωθούν, ώστε να καλύψουν µέρος της δαπάνης συντάξεων. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι φέτος ο ΕΦΚΑ θα έχει πλεόνασµα κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι µειώσεις στις κύριες συντάξεις θα πρέπει να αποφέρουν 2,2 δισ. ευρώ (1,8 δισ. ευρώ καθαρά µετά το φόρο). Ο σχεδιασµός που γίνεται είναι να αποδειχθεί και να υποστηριχθεί από την κυβέρνηση στην τρόικα ότι το πλεόνασµα είναι υπαρκτό και θα µπορούσε να µετριάσει ισόποσα ή κατά το µεγαλύτερο µέρος του τις προγραµµατισµένες µειώσεις του ∆εκεµβρίου. Λένε δηλαδή ότι, αν το πλεόνασµα βγει στο 1,2 δισ. και δεν το αµφισβητήσει η τρόικα, τότε οι µειώσεις συντάξεων θα µπορούσαν να είναι 1 δισ. ευρώ (µικτό ποσό) και όχι 2,2 δισ. Στην ουσία «θα δώσουµε το πλεόνασµα για να είναι µικρότερες οι περικοπές». Το πού θα γίνουν οι περικοπές και σε τι ποσοστό, αν δηλαδή το -18% θα γίνει -12% ή -15%, θα φανεί από τα στοιχεία και τις διαθέσεις των δανειστών να τα πιστέψουν, πράγµα που ουδέποτε έχουν κάνει µέχρι τώρα σε όλα τα Μνηµόνια.
2. Να εξεταστεί η απαλλαγή από µειώσεις για συντάξεις από ένα όριο και κάτω. Η Θεανώ Φωτίου είχε πει πρόσφατα ότι δεν µειώνονται συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, προφανώς από βιασύνη και πολιτική στόχευση σε εκλογική πελατεία. Το όριο των 1.000 ευρώ όµως κατεβαίνει, σύµφωνα µε νεότερες πληροφορίες, ακόµη και στα 700 ή 600 ευρώ. Μελετάται δηλαδή σε συνδυασµό µε το «αφήγηµα» περί πλεονάσµατος στον ΕΦΚΑ, να µη γίνουν µειώσεις έως 18% σε πολύ µικρές συντάξεις και ο πήχυς τοποθετείται κάτω από τα 700 ευρώ. Σε αυτό το σενάριο όµως εκείνοι που θα πληρώσουν µε περικοπές 18% θα είναι όσοι παίρνουν από 700 ευρώ και άνω και αυτό είναι βέβαιο ότι θα δηµιουργήσει διχασµό συνταξιούχων (οι µεν έχουν µείωση, οι δε απαλλάσσονται).
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
3. Να υπάρξει πάση θυσία ένα θετικό αντίµετρο στις µειώσεις που θα γίνουν, αν δεν περάσει κανένα από τα δύο πρώτα σκέλη του σχεδίου. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι θα µπορούσε να αλλάξει το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας, γιατί υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβληµα µε το ηλικιακό όριο των 55 ετών, που είναι η ηλικία που χρειάζεται να έχει ένας ασφαλισµένος µετά την πρώτη τριετία χηρείας, για να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξη του θανόντος. Αν δεν έχει το 55ο έτος τρία χρόνια µετά την απώλεια του ή της συζύγου, τότε δεν θα ξαναπάρει ποτέ τίποτε. Η διάταξη µπορεί να αλλάξει όπως ελπίζουν στο υπουργείο, αλλά θα πρέπει η τρόικα να δεχτεί να την «ξεψηφίσουν» και παράλληλα να φέρουν ισοδύναµα µέτρα από τη δαπάνη για τη συνέχιση καταβολής συντάξεων χηρείας χωρίς το ηλικιακό όριο των 55 ετών.
Καμία ακύρωση
Σε κανένα από τα σχέδια που αυτή τη στιγµή αρχίζουν να καταστρώνονται και τα αποκαλύπτει σήµερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής δεν υπάρχει η επιλογή της πλήρους ακύρωσης όλων των νοµοθετηµένων µειώσεων.
Και αυτό όχι γιατί δεν θα το θέλουν οι κυβερνώντες, πολλώ δε µάλλον από τη στιγµή που η Ν.∆. τούς προκάλεσε στη Βουλή µε τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον κ. Τσίπρα «ψήφισε τώρα την τροπολογία που φέρνω για ακύρωση των µειώσεων», αλλά διότι οι νοµοθετηµένες µειώσεις έως 18% που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. είναι «δεµένες» µε τα αντίµετρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για επιδόµατα στέγης και άλλες ελαφρύνσεις.
Αν, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θελήσει να πιει το πικρό ποτήρι των µειώσεων που ψήφισε, τότε θα πρέπει να ξεχάσει και τα επιδόµατα για τους φτωχούς, ανέργους και αναξιοπαθούντες! Η παγίδα αυτή, του να ακυρωθούν οι µειώσεις συντάξεων και να ακυρωθεί ταυτόχρονα η διανοµή επιδοµάτων, σηµαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει όσα έλεγε ότι πέτυχε στη διαπραγµάτευση για τα «αντίµετρα» υπέρ των φτωχών και στην πολιτική ζυγαριά θα κερδίσουν µε διαφορά τα «αντίµετρα» για ελαφρύτερες µειώσεις στις συντάξεις.
Το σχέδιο συνοψίζεται στο µη χείρον βέλτιστον. Αν πειστούν οι δανειστές ότι τα νούµερα στο ασφαλιστικό βγαίνουν µε µειώσεις 15%, αντί 18%, τότε οι περικοπές θα είναι στο 15% ή και πιο κάτω. Αν πιέσει η κυβέρνηση να απαλλάξει µια κατηγορία χαµηλών συντάξεων, όπως λέγεται όσων παίρνουν έως 600 ή 700 ευρώ, τότε το 18% των περικοπών θα πέσει στις πλάτες όσων περνούν το όριο αυτό.
Λύση στις «µη περικοπές» δεν υπάρχει. Οι τελικές αποφάσεις θα είναι πάλι των δανειστών και µέχρι τότε (Οκτώβριο 2018) το µόνο σίγουρο είναι ότι τρέχουν πυρετωδώς οι επανυπολογισµοί κύριων και επικουρικών συντάξεων, γιατί, αν η τρόικα δεν έχει στα χέρια της όλες τις περικοπές για κύριες και επικουρικές, δεν πρόκειται να δεχτεί καµία συζήτηση και καµία έκπτωση από τις µειώσεις του ∆εκεµβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής