Οπως έλεγαν τα βράδυ της Πέµπτης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από εκείνους που αρέσκονται να αστειεύονται µε τον κ. Καµµένο και να ασκούν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τη συµπόρευση µε τους ΑΝ.ΕΛ., «η µόνη παράγραφος του Καµµένου που είχε νόηµα για εσάς τους δηµοσιογράφους και δεν την πήρατε χαµπάρι». Τι εννοούσαν;
Εννοούν ότι ο κ. Καµµένος προσδιορίζει -µόνος του, χωρίς κανένας να του το ζητήσει, όπως οι ίδιοι επισηµαίνουν- το χρόνο που αποµένει στην κυβέρνηση σε έξι µήνες. Γιατί έξι µήνες;
∆ιότι το βασικό πολιτικό σενάριο λέει ότι τον Ιανουάριο (σ.σ.: 15 Ιανουαρίου είπε ο κ. Ζάεφ στην ΕΡΤ) τα Σκόπια στέλνουν επικυρωµένη από την πλευρά τους τη συµφωνία των Πρεσπών στην Αθήνα και η κυβέρνηση, µε τη σειρά της, οφείλει να την περάσει από την ελληνική Βουλή προς κύρωση, όπως όλα δείχνουν, µέσα στον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2019. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Καµµένος θεωρεί καθαρό χρόνο για την κυβέρνηση τους επόµενους έξι µήνες.
∆ηλώσεις µε νόηµα
Ούτως ή άλλως, ο κ. Καµµένος κήρυξε και επισήµως την προεκλογική περίοδο µε τη δήλωσή του ότι η συµφωνία των Πρεσπών πρέπει να περάσει από δηµοψήφισµα, εκλογές ή αυξηµένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλιώς εκείνος θα πάει στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας για να άρει την εµπιστοσύνη του από την κυβέρνηση.
Κάποιες πληροφορίες, που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από κυβερνητικές πηγές σε αυτή τη φάση, λένε ότι αυτή είναι και η συµφωνία ανάµεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καµµένο. Πριν από την κύρωση της συµφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ο κ. Καµµένος να πραγµατοποιήσει την «απειλή» του και το συµφωνηµένο διαζύγιο να προέλθει σε συνθήκες ευνοϊκές, σύµφωνα µε τους υπολογισµούς των κ. Τσίπρα και Καµµένου, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τους ΑΝ.ΕΛ.
Ο κ. Καµµένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για να µπορέσει να απευθυνθεί στο ακροατήριο που του έχει αποµείνει, διατυµπανίζοντας ότι έριξε την κυβέρνηση για να µην περάσει η συµφωνία µε τα Σκόπια και ο κ. Τσίπρας να πάει σε πρόωρες εκλογές µε την επίκληση ενός εθνικού θέµατος και την ίδια ώρα να απευθύνεται από το προεκλογικό µπαλκόνι στο δικό του ακροατήριο, αφενός ως εκβιαζόµενος και αφετέρου ως µέρος της λύσης του Σκοπιανού και παράλληλα να καλεί τον κ. Μητσοτάκη να πει προεκλογικά αν θα στηρίξει τη συµφωνία ως κυβέρνηση µετεκλογικά.
Υπό διάλυση
Στις 11 και 12 Ιουλίου ο κ. Καµµένος θα συνοδεύσει τους Νίκο Κοτζιά και Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Το πρόβληµα του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. δεν θα είναι µόνο το καλωσόρισµα των 29 χωρών-µελών της συµµαχίας στη συµφωνία των δύο χωρών και η αναµνηστική φωτογραφία, αλλά το κλίµα καλωσορίσµατος των Σκοπίων (ως Βόρεια Μακεδονία) που θα κυριαρχήσει, κλίµα που θα έχει και επίδραση στο εσωτερικό της χώρας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Επιπλέον, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι το δηµοψήφισµα στα Σκόπια θα γίνει τις δύο τελευταίες εβδοµάδες του Σεπτεµβρίου ή την πρώτη του Οκτωβρίου και θα είναι θετικό. Επειδή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν υπάρχει καµία αµφιβολία για αυτό, αποτελεί µεγάλο ερωτηµατικό ποιο θα είναι το κλίµα που θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα µετά το «ναι» των Σκοπιανών στο δηµοψήφισµα και όταν όλοι πια θα θεωρούν τη συµφωνία των Πρεσπών επί της ουσίας επικυρωµένη από την άλλη πλευρά.
Θα καταφέρει ο κ. Καµµένος να ελέγξει ενδεχόµενες νέες αντιδράσεις στο κόµµα του υπό το κλίµα που θα κυριαρχήσει µετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ή πολύ περισσότερο µετά το αναµενόµενο «ναι» στο δηµοψήφισµα των Σκοπίων που θα διαψεύσει πλήρως τις προβλέψεις του ότι η συµφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή πριν περάσουν δύο χρόνια;
Είναι πιθανό ο κ. Καµµένος, προκειµένου να προλάβει νέο κύµα αποχωρήσεων, να προβεί ο ίδιος σε µία κίνηση εντυπωσιασµού, αποχωρώντας από την κυβέρνηση ή αποσύροντας και τους υπουργούς των ΑΝ.ΕΛ., ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζεται µε ψήφο ανοχής, µε το ρίσκο κορυφαία στελέχη του κόµµατός του (όπως η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά, η οποία, κατά πληροφορίες, φέρεται να συζητά τη µετάβασή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εκλογές, όπως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος) να µην τον ακολουθήσουν.
Επί της ουσίας, µετά το αναµενόµενο «ναι» στο δηµοψήφισµα των Σκοπίων, η κυβέρνηση θα έρθει αντιµέτωπη µε ένα κλίµα έντονης ρευστότητας και ακόµα και αν καταφέρει για ένα διάστηµα να εξασφαλίσει τη στήριξη βουλευτών από την οµάδα των ανεξαρτήτων ή άλλων κοµµάτων, δύσκολα θα µπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση, µε ό,τι αυτό σηµαίνει για την πορεία της οικονοµίας -από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ περιµένει πολλά στην προσπάθειά του να βελτιώσει τη θέση του- αλλά και την προσέλκυση επενδυτών, που θεωρείται το πλέον κρίσιµο θέµα για την επόµενη περίοδο.
Καταλύτης
Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση παλεύει µε νύχια και µε δόντια να κερδίσει κάτι από τους δανειστές στο θέµα της µείωσης των συντάξεων από 1.1.2019.
Στην καλύτερη περίπτωση για αυτήν, µια αναβολή για έξι µήνες ή ένα χρόνο, µεταθέτοντας το βάρος στην επόµενη κυβέρνηση, δηλαδή στην κυβέρνηση της Ν.∆. Μία πρώτη εικόνα θα υπάρξει στο επόµενο Eurogroup, που θα γίνει στις 12 Ιουλίου, αλλά η πραγµατικότητα είναι πολύ πιο κοντά στην εικόνα που µετέφεραν µε τις τοποθετήσεις τους οι Σεντένο και Ρέγκλινγκ και λιγότερο ο Μοσκοβισί.
Το θέµα αυτό είναι και θεωρείται καταλυτικό για τον πολιτικό σχεδιασµό της κυβέρνησης και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εµφανίσει τη Ν.∆. ότι «µπλοκάρει» ενδεχόµενη λύση είναι έκδηλη του πανικού που υπάρχει στο Μαξίµου. Αν δεν παραχωρηθεί από τους δανειστές έστω µία εξάµηνη αναβολή του µέτρου, ο κ. Τσί
πρας έχει εισηγήσεις να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.
Αν παραχωρηθεί, όπως ο κ. Τσακαλώτος έχει δεσµευθεί προς τον κ. Τσίπρα ότι θα συµβεί µετά την ανακοίνωση των στοιχείων του 9µήνου, τότε ο πρωθυπουργός θα στηρίξει σε αυτό το θέµα όλη την επιχειρηµατολογία για την οικονοµία και θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα προεκλογικό πακέτο το οποίο θα παρουσιάσει στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, µε τη σκέψη ότι από τον Ιανουάριο ως τις 26 Μαΐου, που θα γίνουν οι ευρωεκλογές, κάθε Κυριακή µπορεί να είναι η Κυριακή των επόµενων εθνικών εκλογών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής