Δείτε LIVE την συνέντευξη του πρωθυπουργού:
Το «καυτό» θέμα του Σκοπιανού και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναλύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι και στους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας:
«Αν περάσει η συμφωνία από όλα αυτά τα κρίσιμα στάδια, επικυρωθεί στη γειτονική βολή, και φτάσει στην ελληνική Βουλή, ο Πάνος Καμμένος δε θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει πολιτική καριέρα, δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ο κυβερνητικός του εταίρος, οι ΑΝΕΛ δεν υπερψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας.
«Η προγραμματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν προέβλεπε ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη στη γείτονα. Ως εκ τούτου δεν ήταν μεταξύ των κοινών μας κατευθύνσεων. Κατά την προγραμματική μου ομιλία, εγώ αναφέρθηκα στους άξονες της λύσης: σύνθετη ονομασία, erga omnes, γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά ο Καμμένος δεν έδωσε σημασία γιατί δεν υπήρχε ορίζοντας λύσης. Δε του ζητώ να αλλάξει τις βασικές του αξίες, του ζητώ όμως ως υπεύθυνος υπουργός που κρατάει μια στάση να μη θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.
«Ξέρω κάποιες ιστορίες με εξωγήινους που εμφανίζονται στον Υμηττό. Θεωρίες συνωμοσίας», χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τα όσα λέγονται για το ότι οι δύο πρωθυπουργοί επίσπευσαν τις διαδικασίες «προς ίδιον όφελος» των δύο χωρών. «Τόσο εγώ όσο και ο Ζάεφ δώσαμε σκληρή μάχη να υπερβούμε ιδεοληψίες και οργανωμένες προσπάθειες εμπόρων πατριωτισμού. Έβλεπα χθες τη θλιβερή στάση της αντιπολίτευσης, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και στη γείτονα και οι δύο πλευρές είπαν ακριβώς τα ίδια: πρόκειται για εθνική ταπείνωση και εθνική υποχώρηση. Και συνειδητοποίησα ότι αν τους πιστέψουμε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι συνθηκολόγησαν και οι δύο πλευρές και αυτό δε γίνεται να συμβεί ταυτόχρονα».
«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση, η συμφωνία με την πΓΔΜ θα πέρναγε από την ελληνική Βουλή με ευρεία πατριωτική πλειοψηφία», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση που δέχτηκε για το τι θα γίνει αν το κείμενο της συμφωνίας «πάρει το πράσινο φως από την πΓΔΜ και κόκκινο από εδώ».
«Κάθε διμερής διεθνής συμφωνία τίθεται σε ισχύει άμα τη κυρώσει της και από τις δύο πλευρές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπογράψαμε μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μόνο τότε. Υποχρέωση άμεσης κύρωσης έχει πρώτα και κατά κύριο λόγο η γείτονα, μετά μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας αν τεθεί σε ισχύ, από εκεί θα έρθει η δική μας ώρα. Μέχρι τότε η δική μας μοναδική υποχρέωση είναι να δείξουμε καλή πίστη στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων». «Αν δε κυρωθεί από τη δική μας ή την έτερη Βουλή τότε -δυστυχώς- θα ακυρωθεί», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
«Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός όταν στην πΓΔΜ συντελέστηκε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε την δυνατότητα σε εμένα και τον Ζόραν Ζάεφ να κάνουμε μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια να λύσουμε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια ταλανίζει την ελληνική πολιτική σκηνή», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρόκειται για συμβιβασμό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Το λύσαμε με σεβασμό σε κάθε πλευρά και στην αξιοπρέπεια κάθε λαού. Θέλαμε να είναι βιώσιμη η συμφωνία και να μην ταπεινώσουμε τον αντίπαλο και υπό αυτή την έννοια ναι συμβιβαστήκαμε».
«Η συμφωνία αυτή όμως αποκηρύσσει κάθε αλυτρωτισμό, διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, που κάποιοι επιχείρησαν να οικειοποιηθούν και εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, όσον αφορά στην εθνική γραμμή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την πρόταση μομφής που προτίθεται να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Στο διάγγελμα αναφέρθηκα στην απόφαση των γειτόνων να μετονομαστούν και να αλλάξουν την συνταγματική ονομασία σε Severna Makedonija, η οποία δεν είναι αμετάφραστη. Η κάθε χώρα θα επιλέξει πως θα την αποκαλέσει, είτε στη δική της γλώσσα είτε στη δική της» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για διπλή ονομασία. Επανέλαβε δε πως η συμφωνία δεν προβλέπει αμετάφραστη ονομασία και έφερε ως παράδειγμα «το Montenegro μπορούμε να το λέμε Μαυροβούνιο».
«Είναι μια σημαντική κατάκτηση το βόρεια δίπλα στο Μακεδονία. Είναι γεωγραφικός προσδιορισμός» ανέφερε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε πως ήταν «εναντίον της αμετάφραστης ονομασίας διότι η δύσχρηστη ονομασία θα τους έκανε όλους να έμεναν στο Μακεδονία. Κανένας δεν θα έλεγε Severna. Πλέον δεν υπάρχει κανείς που να μην μετονομάσει τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης λέγοντας πως «έγραφαν πως η Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία. Εμείς τόσα χρόνια επιλέγαμε να έχουμε ένα ταμπού. Αναγνωρίζαμε τη χώρα ως Μακεδονία και εμείς αφού την αποκαλούσαμε ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χωρίς προσδιορισμό που την έκανε διαφορετική από τη Μακεδονία».
«Θεωρώ ότι πρόκειται για μια επωφελή συμφωνία για τη χώρα και την περιοχή. Μας δίνει πράγματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μας κατατάσσουν στην κατηγορία των εμπόρων πατριωτισμού, πως πάμε να παραδώσουμε. Τη συμφωνία που έχετε όλοι σας, δεν βλέπω εγώ να δίνουμε κάτι, αλλά μόνο να παίρνουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Δεν αναγνωρίζουμε μακεδονικό έθνος, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «εμείς δεν θα μπορούσαμε να τους απαγορεύσουμε το πως θα αυτοπροσδιορίζονται. Η συμφωνία προβλέπει πως όπου αυτοί χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δεν εννοούν την δική μας πολιτιστική κληρονομιά αλλά τα χαρακτηριστικά ενός λαού που βρέθηκε στην περιοχή και απέκτησε κάποια χαρακτηριστικά».
«Εμείς δεν θα τους ονομάσουμε ποτέ Μακεδόνες, αλλά Σκλαβομακεδόνες», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και υπερασπίστηκε τη συμφωνία λέγοντας πως «πήραμε μια σημαντική αλλαγή αφού στα ταξιδιωτικά έγγραφα θα λέει πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». «Δεν αναγνωρίσαμε μακεδονικό έθνος, αλλά σεβαστήκαμε την ταυτότητα που έχουν υιοθετήσει. Δεν πρόκειται για συνθήκη αλλά για συμφωνία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Στο ζήτημα των Σκοπίων έχει επιδείξει ένα αξιόλογο ταλέντο πολιτικού τυχοδιωκτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τον Ιανουάριο, αμέσως μετά τη συνέντευξή μου, ο κ. Μητσοτάκης με εγκαλούσε για τη συνταγματική αλλαγή ενώ ο ίδιος την ζητούσε. Στα συλλαλητήρια ο κ. Μητσοτάκης δεν υποστήριξε αυτό που πίστευε αλλά επέλεξε να κρατήσει μια στάση που δεν είναι έντιμη στις ιδέες του. Τότε έλεγε ονομασίες που συνάδουν με το κοινό αίσθημα, χωρίς, δηλαδή, τον όρο Μακεδονία. Μετά ήθελε να μην λυθεί στην παρούσα χρονική συγκυρία το ζήτημα. Ωστόσο το αποκορύφωμα ήρθε στη Σόφια όπου τον ευχαρίστησα για την στάση του, όταν όμως γύρισε είπε πως δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία».
«Η ΝΔ μόλις είδε ότι φέραμε συμφωνία, ενώ έλεγε η κύρωση να γίνει μετά, ζητά να γίνει τώρα. Πρόκειται για πολιτικό τζόγο» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως δεν κάνει «μυστική διπλωματία»: «Χθες έκλεισε η συμφωνία. Πήρα τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε “δεν θέλω, δώσε μου τη συμφωνία”».
«Στο γραφείο μου έχω δεχτεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Τους έχω ενημερώσει τρεις φορές. Έγινε συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Είναι αυτό μυστική διπλωματία;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
«Σέβομαι τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Συμμετείχαν δύο κατηγορίες πολιτών: Αυτοί που νιώθουν ότι επλήγη ο πατριωτισμός τα χρόνια του Μνημονίου και οι ακραίοι. Στους πρώτους απευθύνομαι: Το εθνικό μας συμφέρον δεν είναι να κλείσει ένα ζήτημα τόσων ετών σε μια εποχή που η Τουρκία έχει γίνει μια νευρική δύναμη. Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος που πρέπει να προσανατολιστούμε; Πρέπει να αφήνουμε μέτωπα ανοιχτά; Είναι πατριωτικό μας συμφέρον να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια».
«Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε θα τις κρίνει πρώτα η ιστορία. Δε βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο θα πρέπει να βάλουμε εμπόδια στον εαυτό μας, που πιθανόν να μας εκθέσουν στη διεθνή κοινότητα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το αν θα διεξάγει δημοψήφισμα. «Όταν για παράδειγμα έγινε η συμφωνία για το σχέδιο Ανάν, το γεγονός ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί τους όρους και στη συνέχεια “έκανε πίσω” δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην κυπριακή πλευρά».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]