Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
«Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός.Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού.Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.
Δεν ήταν «εθνικιστής» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν έλεγε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική»…
Ούτε ήταν «τυχοδιώκτης» ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι «το όχημα του αλυτρωτισμού για τα Σκόπια».
Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. Έδωσαν και την εθνότητα και την ταυτότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια! Φαλκιδεύοντας την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διεθνώς. Δημιουργώντας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον.
Και υπονομεύοντας τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Μπορεί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπέκλεψαν με τα ψέματά τους την ψήφο του Ελληνικού λαού. Ας γνωρίζουν όμως ότι οι Έλληνες δεν θα δεχθούν να τους κλέψουν και την ψυχή τους!».
Η απάντηση από την Προεδρία
Απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα όσα είπε για την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Σκοπιανό δόθηκε από κύκλους της Προεδρίας.
«Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη ξέρει ποιος έβαλε «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα», σχολίασαν κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχει διάθεση για επίσημη τοποθέτηση.
Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Προκόπη Παυλόπουλο δηλώνοντας: «Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».
Το Μαξίμου απαντά στον Σαμαρά και υπερασπίζεται τον Παυλόπουλο
«Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σε σχόλιό του για τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Ολόκληρο το σχόλιο έχει ως εξής:
Γεωργιάδης: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα με τα challenge στο Tiktok»
«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ.
Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου.
Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».
Τα επόμενα διπλωματικά βήματα
Υπογραφή της συμφωνίας από Ζάεφ και Τσίπρα στις Πρέσπες πιθανότατα το Σάββατο
Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία)
Πιθανές η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Ιβανόφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
Η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες θα αποστείλει επιστολή προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, όπου θα αναφέρει ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την Ε.Ε. και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την αίρεση ότι θα έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29 Ιουνίου) για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) με πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία».
Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 140 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι πλέον το νέο όνομα είναι «Severna Makedonija» στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
Διενέργεια δημοψηφίσματος στα Σκόπια στο διάστημα από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο του 2018 και εάν το κερδίσει ο Ζάεφ τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόωρες εκλογές με δημοψηφισματικό χαρακτήρα για την ονομασία.
Κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή πιθανότατα αρχές του 2019 και κύρωση της ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]