«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημειώνει κυβερνητικός αξιωματούχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες, ήταν ζήτημα χρόνου να κανονιστεί η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες όπου αναμένεται να πέσουν υπογραφές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός χρειάζεται την έγκριση της Βουλής επί της αρχής με απλή πλειοψηφία (σ.σ.: χρειάζεται 61, έχει 67 βουλευτές) η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβανόφ, ο οποίος τάχθηκε κατά της χρήσης της νέας ονομασίας erga omnes, δεν θα ανακόψει την πορεία των πραγμάτων.
Διαβάστε ακόμα: O Τζανακόπουλος διαψεύδει τον Κοτζιά για το Σκοπιανό και στηρίζει Καμμένο
Ο κ. Ιβανόφ σε δήλωσή του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σημείωσε ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με μια προσωπική συμφωνία των δύο πρωθυπουργών επειδή δεν δεσμεύονται με τις απαιτούμενες νομικές προβλέψεις για τη σύναψη διεθνών συμφωνιών.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται εδώ και μήνες για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος των Σκοπίων, επειδή το ζήτημα αποτελεί κρίσιμο μέρος του εσωτερικού πολιτικού σχεδιασμού.
Ο κ. Τσίπρας έχει επενδύσει προσωπικά στην επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων, το οποίο μαζί με τη συμφωνία με τους δανειστές σχεδιάζεται να είναι τα δύο «βαριά χαρτιά» της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τα πράγματα σκαλώσουν, τότε ο κ. Τσίπρας θα έχει δεχθεί ισχυρό πολιτικό και επικοινωνιακό πλήγμα.
Ο Ζάεφ θέλει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε..Ε. για τη «δυτικοποίησή της» και τα λεφτά των Ευρωπαίων και ο Τσίπρας θέλει να εμφανιστεί ότι έλυσε ένα εθνικό ζήτημα που χρονίζει, προκειμένου να ενισχύσει την προεκλογική του ατζέντα, που ούτως ή άλλως θα είναι πενιχρή. Ενδεχόμενη εμπλοκή και «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ανατρέπει τον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τα αποτρέψει.
Σε ό,τι αφορά την παράμετρο του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ., στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι εφόσον έρθει συμφωνία στη Βουλή οι ΑΝ.ΕΛ. τελικά θα τη στηρίξουν. Είτε κεντρικά είτε ατομικά. Περισσότερο στοχεύουν -ανεξάρτητα της θέσης των ΑΝ.ΕΛ. – στο να μετατρέψουν ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή για το Σκοπιανό σε θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, διεμβολίζοντας το Κίνημα Αλλαγής και προκαλώντας εσωτερικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]