Σε χθεσινό non paper, το Μαξίμου ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τα σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι «η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία για το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση του γειτονικού κράτους».
Λίγο νωρίτερα ενημέρωνε ότι σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.
Η επιβεβαίωση ήρθε πρώτα από τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος δήλωσε: «Ακουσα ότι το όνομα “Ιλιντεν Μακεδονία” αναφέρθηκε στις συζητήσεις, όπως επίσης και τα “Vardarska” και “Gorna”» και συμπλήρωσε ότι με βάση τα όσα ο ίδιος γνωρίζει οι δύο χώρες, δηλαδή η Ελλάδα και τα Σκόπια, έχουν φτάσει σε καλό επίπεδο προσέγγισης. «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα, για να ξεμπλοκάρει ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε, αποκαλύπτοντας ως ένα βαθμό και το παρασκήνιο που προσπαθεί να κρατήσει μακριά από την ελληνική κοινή γνώμη η κυβέρνηση.
«Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε, για παράδειγμα, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9 και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η πολιτική βούληση υπάρχει αλλά, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μια τελική συμφωνία».
Παρ’ όλα αυτά, τα σενάρια για συζητήσεις γύρω από το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» φούντωσαν 24 ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
Για την κυβέρνηση, το «Republika Ilidenska Makedonija» είναι θετικό επειδή διαφοροποιεί γεωγραφικά τα Σκόπια από τη Μακεδονία, η χρήση του θα είναι erga omnes, ενώ βγάζει από τη συζήτηση αναφορές στην αρχαία Μακεδονία, αφού η Εξέγερση του Ιλιντεν έγινε το 1903.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών ώστε να συναντήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στις Πρέσπες τον Σκοπιανό ομόλογό του, με προοπτική υπογραφής της τελικής συμφωνίας.
Αλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το «Δημοκρατία της Ιλιντεν Μακεδονίας» έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι, κατά μία ανάγνωση, επειδή βασίζεται σε δύο εξεγέρσεις, το 1903 και το 1945, παραπέμπει στο ζήτημα των αλυτρωτικών διαθέσεων. Σίγουρο πάντως είναι ότι διευκολύνει τον Σκοπιανό πρωθυπουργό ώστε να συμφωνήσει με το εθνικιστικό VMRO.
Την ίδια ώρα, πάντως, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως χρειάζεται λεπτομερέστερη εξέταση καθώς το συγκεκριμένο όνομα μπορεί να κρύβει παγίδες. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι η Εξέγερση του Ιλιντεν το 1903 αναφέρεται ότι είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας», στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]