Στην επίμαχη ανάρτηση αναφέρει: «Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».
Οι συνέπειες
Από έρευνα και ειδική μελέτη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο «ψηφιακό» τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος επισημαίνει: «Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4 GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».
Κατά τον Σύνδεσμο, η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Ελληνες καταναλωτές.
Πρωταθλητές…
Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, υπογράμμισε πως «το συγκεκριμένο πλαίσιο δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τον κλάδο». Η Ελλάδα, ενώ θέλει να γίνει πιο ανταγωνιστική και να δώσει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία είναι πολλαπλάσια από ό,τι ισχύει σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο «τέλος»- καθίσταται πλέον «πρωταθλήτρια» στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά «ψηφιακού τέλους» στην Ευρώπη.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Δεδομένων των συνθηκών, ο ΣΕΠΕ αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία για να αλλάξει άμεσα ο συγκεκριμένος νόμος. Στελέχη του Συνδέσμου ξεκίνησαν από χθες έναν κύκλο συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων του κλάδου που πλήττονται. Στόχος τους είναι να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά, π.χ. πωλήσεις, τζίρος, τάσεις-προτιμήσεις καταναλωτών κ.λπ. Τα ευρήματα θα αποτυπωθούν με ακρίβεια σε μία ολοκληρωμένη πρόταση που υπολογίζεται ότι θα δημοσιοποιηθεί από τον ΣΕΠΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Δίκαιο φόρο
Στο μεταξύ, ο κ. Τζήκας υποστήριξε πως σκοπός του Συνδέσμου δεν είναι να καταργηθεί πλήρως το τέλος: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει. Δεν είμαστε αντίθετοι με την επιβολή ενός ψηφιακού τέλους, παρότι υπάρχουν πολλές χώρες που δεν έχουν (σ.σ.: η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία)». Οπως εξήγησε, «θέλουμε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του ΣΕΠΕ και να γίνει διόρθωση τελών, να επιβληθεί ένας φόρος που να μπορεί να τον αντέξει ο κλάδος, να είναι δίκαιος και να μη λειτουργεί σαν αντιαναπτυξιακό μέτρο».
Σημειώνεται πως η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Μαΐου και ψηφίστηκε την ίδια μέρα. Πέραν του κ. Παππά και της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, τη συνυπέγραφαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Aπό το δωρεάν Internet περάσαμε στη φορολογία της χρήσης των συσκευών του Διαδικτύου, με μοναδικό σκοπό την είσπραξη επιπλέον 65 εκατ. ευρώ από τις οικογένειες μαθητών και φοιτητών».
Σε τοποθέτησή της, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, υποστήριξε: «Η κυβέρνηση αφού κατόρθωσε να διαλύσει, αντί να εξυγιάνει, το συλλογικό φορέα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, για να καλύψει την ανικανότητά της, κάνει το μόνο που ξέρει: Βάζει ένα ακόμη χαράτσι στους Ελληνες, φορολογώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει αυτόν τον άδικο φόρο που πλήττει βάναυσα τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους».
Σκληρή ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε ο υπεύθυνος της K.O. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Υποδομές, Μεταφορές, Ερευνα, και Ψηφιακή Πολιτική Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας: «Η υποκρισία Τσίπρα να παριστάνει σε συνέδρια τον υποστηρικτή της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας συντρίβεται στην κυνική του απόφαση να υπερφορολογήσει τα προϊόντα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης».
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]