Οι αποκαλύψεις του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Απασχόλησης, Τάσου Πετρόπουλου, ότι από το πρώτο δείγμα επανυπολογισμού των συντάξεων «900.000 καταβαλλόμενες συντάξεις θα μειωθούν έως και 30%» «οι περικοπές (από 1ης/1/2019) θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ», επιβεβαίωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θυσιάζει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων συντάξεις και αφορολόγητο προκειμένου να μην υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα.
Η φράση του κ. Πετρόπουλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον ΣΚΑΪ, ότι «έχουμε μπροστά μας επτά μήνες για τις συντάξεις» και η επανάληψη αμήχανων υποσχέσεων, όπως του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, για μεταμνημονιακή αναβολή σε ψηφισμένα μέτρα, προδίδουν την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη σκληρή πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης και να στηρίξει το κυβερνητικό αφήγημα για «καθαρή έξοδο».
Το βαρύ κλίμα επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίαζε το Σάββατο για περισσότερο από τρεις ώρες και κατέληξε να βγάλει ανακοίνωση και δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον ορισμό επιτροπής για τις υποψηφιότητες, τη γραμμή των τοπικών συνεργασιών, την κατάτμηση της Β’ Αθηνών (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησε, τουλάχιστον έως αργά χθες βράδυ, στην πρόταση Μητσοτάκη να επιτρέψει την ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού και εκείνος να ψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών) και τη νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη με αφορμή την απόφαση για την υπόθεση Siemens, για την οποία η κυβέρνηση κρύβει σκοπίμως από τον ελληνικό λαό ότι:
– Πρώτον, στη μάχη ανάμεσα στη Siemens και το Ελληνικό Δημόσιο η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει την υπερασπιστική γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό - Δημιουργούνται ευκαιρίες επένδυσης
– Δεύτερον, δεν έχει υλοποιήσει και δεν πιέζει τη γερμανική εταιρία για να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ της επιτρέπει να παίρνει κανονικά μέρος στους δημόσιους διαγωνισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν διά του προέδρου της Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φ. Μογκερίνι, τονίζει την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ από 180 βουλευτές. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συζητήθηκαν όμως μόνο αυτά τα θέματα, που ανακοίνωσαν το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε ότι ακόμα δεν είναι βέβαιη η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τους δανειστές για αλλαγές σε όσα έχουν ψηφιστεί και συμφωνηθεί και η προσπάθειά του είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα στην ώρα τους ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να μην υπάρξει παράταση του προγράμματος.
Η κυβέρνηση ήθελε να παίξει με την «καθαρή έξοδο» και να κλείσει το μάτι στους πολίτες για ανοικτό παράθυρο διορθώσεων και θετικών παρεμβάσεων μετά τον Αύγουστο, αλλά το παιχνίδι έχει σκληρύνει και οι δανειστές έχουν κόψει κάθε συζήτηση. Τα όσα λέγονται πλέον από κυβερνητικά και κομματικά χείλη για επαναδιαπραγμάτευση ψηφισμένων μέτρων και αλλαγές είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν να αποφύγουν ούτε τη σύνδεση των μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους με σκληρούς όρους και αυστηρούς ελέγχους στην περίοδο της μεταμνημονιακής εποπτείας και ψάχνουν να βρουν το επόμενο αφήγημα στις πολιτικές συνεργασίες για να διχάσουν ή να διαλύσουν το Κίνημα Αλλαγής, στη σκανδαλολογία, τα εκλογικά μαγειρέματα κ.λπ.
Αφήνουν να διαρρεύσει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, αλλά την ίδια στιγμή δεν πείθουν ούτε τα στελέχη και τους βουλευτές τους, οι οποίοι είναι και οι πραγματικές πηγές των σεναρίων για εκλογές το φθινόπωρο και όχι η αντιπολίτευση που τις ζητά, αλλά δεν μπορεί να τα επιβάλει.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]