Ολα ξεκίνησαν από τη δήλωση της κυρίας Γεννηματά στο protothema.gr, με την οποία βάζει ουσιαστικά θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες προσωπικές στρατηγικές. Η δήλωση αυτή έγινε λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη, με την οποία ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε διαφοροποιηθεί από το κεντρικό αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛ. για εκλογές πριν καν την αξιολόγηση, το οποίο μάλιστα είχε διατυπωθεί από την επικεφαλής του Κινήματος.
Το καζάνι που έβραζε στο ΚΙΝ.ΑΛ. είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ηγεσία η Φώφη Γεννηματά να επικαλεστεί την εντολή που έλαβε από τους 212.000 ψηφοφόρους που την εξέλεξαν πρόεδρο και να απειλήσει με διαγραφές.
Η επισήμανσή της ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλες προσωπικές στρατηγικές προκάλεσε την αντίδραση του Ποταμιού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σκηνικό άγριας σύγκρουσης εντός του ΚΙΝ.ΑΛ. Στη δήλωσή της στο protothema.gr, η κυρία Γεννηματά ανάμεσα σε άλλα είχε επισημάνει τα εξής: Πρώτον: «Καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Εως εδώ. Αυτό δεν θα το επιτρέψω».
Δεύτερον: «Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας. Και πολύ περισσότερο όσους αναζητούν είτε μόνο την επόμενη εκλογική στέγη είτε την επόμενη κυβερνητική τους θέση».
Στη δήλωση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. αντέδρασε το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Καθαρές κουβέντες» τόνισε ότι «το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν. Οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στο συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Αυτές τις μάχες δίναμε πριν από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, αυτές τις μάχες δίνουμε και τώρα. Και αυτή τη σημαία δεν θα την υποστείλουμε. Με οδηγό μας, πάντα και μόνο, τις προοδευτικές μας αξίες και τις ξεκάθαρες θέσεις μας».
Οι κόντρες στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να ενταθούν, καθώς τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στη Βουλή ύστερα από αίτημα της κυρίας Γεννηματά η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία και τις εκλογές. Εκεί θα μπορούσαν να αποτυπωθούν δημοσίως οι διαφωνίες Γεννηματά και Θεοδωράκη, κάτι που θα λειτουργούσε αρνητικά στην εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛ.
Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ερχεται μετά από διάφορες φήμες ότι η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζει διαγραφές σε όσους συντηρούν την εσωστρέφεια και κινούνται εκτός επίσημης γραμμής, κυρίως στο θέμα της πολιτικής συμμαχιών, ενώ -όχι τυχαία- έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μαξίμου.
Η Χαριλάου Τρικούπη εντόπισε ότι οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί της κυβέρνησης έδιναν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπευθύνου για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία έδιναν χαρακτήρα αμφισβήτησης από την πλευρά του κ. Παπανδρέου της επίσημης γραμμής του Κινήματος Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Φάμελλος προσερχόμενος για το debate του ΣΥΡΙΖΑ: Θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση
Τυπικά η Χαριλάου Τρικούπη άφηνε να διαρρεύσει ότι ο κ. Παπανδρέου ως εκ του ρόλου του ζήτησε συνάντηση από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα πριν ο ίδιος πραγματοποιήσει κάποιες διεθνείς επαφές και είχε ενημερώσει για αυτήν του την πρωτοβουλία τη Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε δώσει το «ΟΚ».
Κομματικές πηγές έλεγαν μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσει με την κ. Γεννηματά την πρόθεσή του να συναντήσει τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά πολύ πριν τη σκλήρυνση της στάσης του Κινήματος Αλλαγής και κυρίως πολύ πριν την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές «εδώ και τώρα», που αποτέλεσε και συμβολικά και πολιτικά κίνηση απεμπλοκής από τα σενάρια συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα αυτά σημειώνονται λίγες μόλις ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναδοχή, όπου για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει σήμα στήριξης μίας διάταξης και κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον αγνόησαν και μάλιστα τόσο επιδεικτικά.
Η εικόνα αυτή τάραξε το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ κομματικές πηγές επιβεβαίωναν ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε αποδοκιμάσει πολιτικά τον κ. Κατσίκη κατά την ομιλία του στη Βουλή, οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη των 53+) δεν θα έκαναν τη -συμβολική κυρίως- κίνηση να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Βουλής την παραπομπή του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Οι κραδασμοί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται και επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στηρίζεται πλέον μόνο στην προσωπική συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου και ξεφτίζει, ενώ και οι αντοχές της κυβέρνησης εμφανώς πέφτουν.
Για να ανακόψει ή να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να προκαλέσει ρήγματα, ανακατατάξεις και κινητικότητα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η κατάτμηση της Β’ Αθηνών, η επαναφορά της απλής αναλογικής, η επικείμενη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων κ.ά. είναι θέματα που θα τα χρησιμοποιήσει για αυτόν το σκοπό.
Επί της ουσίας, επειδή από τον Αύγουστο και μετά η πολιτική ζωή εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο διάρκειας 2-14 μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει πώς να «σπάσει» το αντικυβερνητικό μπλοκ, να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό των πολιτικών του αντιπάλων, μήπως και βελτιώσει τη δεινή δημοσκοπική και πολιτική του θέση.
Χθες, ήταν η σειρά του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη να βάλει το δικό του λιθαράκι, μιλώντας για ιδεολογική συγγένεια ανάμεσα στο Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε πολλά κοινωνικά και άλλα θέματα, εκ του αποτελέσματος κρίνεται επιτυχής. Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγαλύτερες συγγένειες ιδεολογικές, όπως αποδείχθηκε και χθες στη Βουλή, σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, θέματα δικαιωμάτων κ.ά. με το Κίνημα Αλλαγής».
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]