Η παραίτηση του εξαίρετου ακαδημαϊκού και διεθνώς καταξιωμένου διαστημικού επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του ΕΛΔΟ έφερε ξανά στο προσκήνιο τον Νίκο Παππά και τις αμφιλεγόμενες επιλογές του. Σύμφωνα με έμπειρους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι εκ των οποίων είναι και συνομιλητές του πρωθυπουργού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…
Πολύ πριν από την κατάκτηση της εξουσίας τον Ιανουάριο του 2015 και μέχρι πρότινος κανείς δεν τολμούσε να πει στον Αλέξη Τσίπρα κάτι αρνητικό για τον «αδελφό του» Νίκο Παππά. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Αναμφισβήτητα, ο Νίκος Παππάς είναι ένας άνθρωπος με πολλές ικανότητες και την πλήρη εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα. Οι εσωκομματικές πηγές λένε ότι είναι εκείνος που εμπνεύστηκε την… ντρίπλα του δημοψηφίσματος για να μεταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της αποτυχίας του στον ελληνικό λαό, είναι εκείνος που εμπνεύστηκε τον εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης που κλήθηκε να στηρίξει το τρίτο Μνημόνιο στη Βουλή με τη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και έπειτα από ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές, είναι εκείνος που έκανε το deal με τον Καμμένο όταν ο μισός ΣΥΡΙΖΑ φλέρταρε πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με το ΠΑΣΟΚ, εκείνος που ακόμα προσπαθεί να φτιάξει τη «νέα διαπλοκή», να φτιάξει τη σύνθεση του νέου ΕΣΡ ώστε να μπορεί να το κατευθύνει, να κυριαρχήσει στη νέα δημοσιογραφική πιάτσα των sites, εκείνος που διοικεί την ΕΡΤ σε σημείο που να παίρνει τηλέφωνα την ώρα του αέρα για να αλλάξει κάτι που άκουσε και δεν του άρεσε, κινεί τα νήματα της κρατικής διαφήμισης προς τα ΜΜΕ κ.λπ.
Και ταυτόχρονα είναι ο καλύτερος φίλος του Πάνου Καμμένου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κολλητός του Πολάκη.
«Στην αρχή όλοι έλεγαν ότι ο Νίκος είναι ο… Λαλιώτης του Αλέξη. Κάποιοι δικοί σου (σ.σ.: δημοσιογράφοι δηλαδή) το είχαν μάθει και το έγραφαν για να τον ανεβάσουν. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι για τον Αλέξη είναι ό,τι ήταν για τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Κουτσόγιωργας και ο Τσοχατζόπουλος μαζί», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με πάνω από σαράντα χρόνια στην Αριστερά και συμπληρώνει: «Οσο για τη σχέση του με την Αριστερά; Ο πατέρας του ήταν και είναι αριστερός και το γνωρίζουμε όλοι. Για τον Νίκο δεν ξέρω, όπως δεν ξέρω για πολλούς που είναι σήμερα στο Μαξίμου, εκτός από τον Θανάση Καρτερό. Αυτόν τον ξέρω καλά».
Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μεταφέρει τον Νίκο Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ήταν μια απόφαση που στόχο είχε να τον προστατεύσει από τα πυρά εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ λόγω του «ναυαγίου» με το λεγόμενο «νόμο Παππά» που ξεκίνησε διθυραμβικά και κατέληξε ένα από τα μεγαλύτερα χαστούκια για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Αυτή ήταν η πρώτη υπόθεση που στοίχισε στο πανίσχυρο προφίλ του «άτυπου πρωθυπουργού», όπως τον έλεγαν εντός ΣΥΡΙΖΑ όσοι έβλεπαν πόσο μεγάλη επιρροή -στα όρια της εξάρτησης- είχε στον Αλέξη Τσίπρα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Στην πορεία, με διάφορες αφορμές, ο Νίκος Παππάς απέκτησε πιστούς φίλους αλλά και σημαντικούς εχθρούς. Στους φίλους συγκαταλέγονται οι Χρήστος Σπίρτζης και ο Παύλος Πολάκης. Λέγεται ότι οι τρεις τους έχουν συνοδεύσει αρκετές φορές τον Αλέξη Τσίπρα κάποια Σαββατοκύριακα στο σπίτι που του παραχωρεί γνωστός επιχειρηματίας στο Σούνιο, κάτω από το ναό του Ποσειδώνα.
ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ
«Νο 1» αντίπαλος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ο νούμερο ένα εσωκομματικός αντίπαλος του Νίκου Παππά είναι. Το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ τους ήταν η επίθεση που εξαπέλυσαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας, από την εκπομπή τους κατά του υπουργού Οικονομικών με αφορμή τη δήλωσή του στους «Financial Times» περί τρίμηνων ή τετράμηνων ελέγχων των θεσμών, στη μετά τον Αύγουστο περίοδο. Στο ερώτημα γιατί η επίθεση δύο δημοσιογράφων αποτελεί επεισόδιο ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Παππά, η απάντηση είναι ότι αυτή είναι -ατύπως φυσικά- η άποψη του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομικών. Η κόντρα Τσακαλώτου – Παππά έχει βαθιές ρίζες. Ο νυν υπουργός Οικονομικών φέρεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι πως ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που έστειλε σπίτι του τον Γιάνη Βαρουφάκη «επειδή ο Τσίπρας δεν μπορούσε να του το πει». Φέρεται επίσης να έχει διαφωνήσει αρκετές φορές μαζί του για τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Φέρεται να είναι εκείνος που έκοψε το δρόμο του Νίκου Παππά προς το υπουργείο Οικονομίας, όπου διακαώς επιθυμούσε να πάει ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και είχε πείσει τον πρωθυπουργό για τη μετακίνησή του.
Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, υπήρξε ένα διάστημα που είχε απομακρυνθεί από την καθημερινότητα του Μεγάρου Μαξίμου. Ενα διάστημα μικρό, καθώς με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα επέστρεψε, και μάλιστα με ενεργό ρόλο και ισχυρή άποψη, στη λήψη αποφάσεων.
Πέραν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ακόμα και ο πολύπειρος Αλέκος Φλαμπουράρης δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολυπραγμοσύνη και την πολυδραστηριότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και πάνω απ’ όλα την πάγια τακτική του να απαξιώνει με σκοπό να ακυρώσει κάθε εισήγηση ή πρόταση προς τον πρωθυπουργό που δεν είναι δική του. Αντίστοιχη θέση απέναντί του λαμβάνουν και στελέχη με σημαντική επιρροή στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας κ.ά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]