Η έρευνα χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, δύο εκ των οποίων έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το δεύτερο μέρος που αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας: «Το δεύτερο μέρος αναφέρεται, εξαντλητικά, στις αντιλήψεις που διαμορφώνονται σήμερα στην ελληνική κοινή γνώμη, μέσα στις συνθήκες της κλιμακούμενης κρίσης που εμφανίζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αξιολογείται η ασκούμενη εξωτερική πολιτική και διερευνώνται τα ζητήματα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τρόπος επίλυσης των ε/τ διαφορών και η πιθανότητα ε/τ σύγκρουσης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Τα ευρήματα της έρευνας
Σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, ενώ ένα 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Όσον αφορά το ερώτημα του πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον λάθος, ενώ το 37% απαντά μάλλον σωστά. Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα ένα 56% και μάλλον σωστή ένα 32%.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ένα 67% τοποθετείται μάλλον αρνητικά, ενώ ένα 27% μάλλον υπέρ. Ένα 47% εκτιμά ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ δεν θα συνέφερε την Ελλάδα, ενώ ένα 40% ότι τη συμφέρει. Στο ερώτημα εάν, γενικά για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να υπάρξουν διάλογος και διαπραγματεύσεις, το 70% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, σε αντίθεση με ένα 28% που απαντά αρνητικά. Στο ερώτημα εάν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, το 52% απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο, ενώ το 44% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]