Την ίδια στιγμή, ως πιστός ΑΝΕΛίτης, θρησκευόμενος, γράφει συνέχεια για τον Μακάριο και διαφωνεί με το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Ανατρέχοντας στις πυκνές αναρτήσεις του είδαμε ότι δεν παρέλειψε κάποια στιγμή να σχολιάσει μέχρι και την κυπριακή Eurovision.
Ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, που αντικατέστησε τον παγκοσμίου φήμης επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, μετά την ηχηρή παραίτησή του, φαίνεται πως τα πάει καλά και με τις… κωλοτούμπες αλά ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ μέχρι πρόσφατα παίνευε τον κ. Κριμιζή ως σπουδαίο επιστήμονα, χθες ανακάλυψε ότι είναι υπερεκτιμημένος. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, πάντως, δεν είχε σχολιάσει και τη δεύτερη παραίτηση από τον ΕΛΔΟ, αυτή τη φορά του διευθύνοντα συμβούλου Κωνσταντίνου Πιλαφτσή.
«Δεν είναι μόνο ο κ. Κριμιζής. Υπάρχουν και άλλοι Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό. Απλώς εσείς στα media τον προβάλλετε περισσότερο από όλους. Ο κ. Κριμιζής είναι αστροφυσικός. Το Διάστημα τα τελευταία χρόνια είναι κυρίως υπόθεση μηχανικών», έλεγε χθες στον ΣΚΑΪ ο κ. Πρωτοπαπάς. Στην προσπάθειά του να αποδομήσει την επιστολή του προκατόχου περί ζητημάτων αναξιοκρατίας, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε: «Η αξιοκρατία δεν πρέπει να περνάει από το κόσκινο μόνο του κ. Κριμιζή. Είμαστε και εμείς άξιοι».
Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Κριμιζή ότι είχε επιβάλει την αγγλική ως κύρια γλώσσα επικοινωνίας στα διοικητικά συμβούλια, ενώ άφηνε να εννοηθεί ότι ο κ. Κριμιζής δεν εκτιμούσε το έργο των ελληνικών πανεπιστημίων. «Και ποιο είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα κατασκευάσει δορυφόρους;», είπε ο κ. Πρωτοπαπάς ότι ο πρώην πρόεδρος είχε αναφέρει.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Πολιτική κόντρα
Η πολιτική κόντρα που ξέσπασε μετά την παραίτηση Κριμιζή συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και χθες. «Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια. Ο αρμόδιος υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;», διερωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε μέσω ερωτημάτων στη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι. Η δική μας θέση, όσο και της επιστημονικής κοινότητας, είναι ξεκάθαρη: Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή».
Κριμιζής: Ο κ. Μαγκλάρας έχει επιλεκτική μνήμη
Λίγο νωρίτερα ο κ. Κριμιζής είχε απαντήσει στη ραδιοφωνική επίθεση που είχε δεχτεί από τον γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.
«Ο κ. Μαγκλάρας έχει προφανώς επιλεκτική μνήμη. Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ συναντήθηκε τρεις φορές, με συνεδριάσεις διάρκειας 7 ωρών έκαστη, και συζήτησε διεξοδικά όλα τα εκκρεμή θέματα. Είναι προφανές ότι το Συμβούλιο και εγώ δαπανήσαμε πάρα πολύ χρόνο για την κατανόηση του ιδρυτικού νόμου και κατανοούμε πλήρως και το νόμο και την Υπουργική Απόφαση, η οποία έγινε γνωστή μόλις στις 15 Μαρτίου. Αυτά για το “δεν ξόδεψε ούτε ένα λεπτό”… Μετά τη 2η συνεδρία, το Συμβούλιο, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα και το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο να συναντηθούν με τον κ. Μαγκλάρα για συζήτηση των θεμάτων, την οποία ο κ. γενικός αρνήθηκε.
Αντιθέτως, κατά παράβαση κάθε κανονισμού και δεοντολογίας, ζήτησε συνάντηση του Δ.Σ. δίχως την παρουσία μου, η οποία και έλαβε χώρα ατύπως με μόνον 4 από τα 7 μέλη του Συμβουλίου, καθώς 3 μέλη το αρνήθηκαν. Ολα αυτά ήταν γνωστά και στον κ. υπουργό» ανέφερε ο κ. Κριμιζής. Σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης του ΑΦΜ σχολίασε: «Το ότι το θέμα της διαχείρισης δόθηκε “προσωρινά σε υπαλλήλους του υπουργείου γιατί ο ΕΛΔΟ δεν έχει ΑΦΜ” αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υπήρχε ημερομηνία λήξης της διαχείρισης μέσα στην Yπουργική Aπόφαση και ουδεμία αναφορά στον ΕΛΔΟ και γιατί μία δημόσια εταιρία δεν είχε ούτε ΑΦΜ ούτε λογιστή ούτε νομικό σύμβουλο μετά από 2 εβδομάδες κωλυσιεργίας εκ μέρους του κ. γενικού».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκλάρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι «ο κ. Κριμιζής δεν αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθει για τα προγράμματα» και πρόσθεσε ότι δεν νιώθω “τσάρος του Διαστήματος”. Πρόκειται για προσωπική επίθεση». Και συμπλήρωσε ότι «ήταν στη θέση του προέδρου μόνο δύο εβδομάδες» και «δεν είχε δαπανήσει ούτε ένα λεπτό για να ασχοληθεί με την ουσία του οργανισμού».
Αναστασία Βαμβακά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]