Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έμπαιναν από τον ποταμό Eβρο σε ελληνικό έδαφος. Η κυβέρνηση σε επίπεδο… γενικού γραμματέα αναζητά τρόπο διαχείρισης των «κυμάτων» προσφύγων και μεταναστών που διέρχονται από τον Εβρο ενώ την ίδια ώρα οι συνδικαλιστές αστυνομικοί προειδοποιούν για «εκρηκτικές» καταστάσεις.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε ρόλο «καταμετρητή» και «παρατηρητή», ανέφερε πως μετά τη σύνοδο της Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα παρατηρείται σημαντική αύξηση των ροών και μάλιστα ότι «η διαδρομή» έχει πλέον αλλάξει με τους διακινητές να χρησιμοποιούν και τα χερσαία σύνορα στον Εβρο, όπου η χώρα μας δεν διαθέτει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Χαρτογράφησε» τις μεταναστευτικές ροές λέγοντας πως «στα νησιά τον Απρίλιο είχαμε 2.168 εισόδους με κύριο βάρος στη Λέσβο όπου είχαμε 1.189 εισόδους…», σήμερα (χθες) το πρωί η καταγραφή έδινε 206 νέες εισόδους στη Μυτιλήνη, όταν ο μέσος όρος το 2017 ήταν 54 είσοδοι την ημέρα και το πρώτο δίμηνο του 2018 ήταν 62-66 ημερησίως. Παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στα νησιά τον ανησυχεί» αλλά καθησύχασε παράλληλα λέγοντας πως «μπορεί να με ανησυχεί αλλά δεν με τρομάζει γιατί ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε…».
Αναφορικά με τη νέα «πύλη», που φαίνεται να έχουν ανοίξει οι διακινητές στον Εβρο, ο κ. Βίτσας είπε ότι από εκεί «έχουν περάσει 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες και δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό προηγούμενο, μόνο σήμερα (σ.σ. χθες) είχαμε την είσοδο 340 ανθρώπων». Αίσθηση προκάλεσε η προσπάθειά του να αποδώσει όλες τις ευθύνες για όσα έγιναν το Σάββατο στη Μυτιλήνη κατά των προσφύγων και των μεταναστών σε ακροδεξιούς ζητώντας την καταδίκη από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί τον Εβρο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να δει πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στο μεταξύ στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τοποθέτηση εξτρά κοντέινερ για φιλοξενία επιπλέον προσφύγων και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι του Εβρου έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σκληρές εικόνες μεταναστών και προσφύγων. Οπως γυναίκες ετοιμόγεννες, τραυματισμένοι από τη διαδρομή και τις συνθήκες του ταξιδιού άνθρωποι, αγνοούμενοι, μητέρες σε διαφορετικές ομάδες μεταναστών από τους πατεράδες των παιδιών, χωρίς να έχουν κανένα σημείο επαφής και γνώση αν οι δικοί τους άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα.
Ρωμανός: Αδιανόητο να εργαλειοποιείται διχαστικά ο θάνατος ενός πρώην πρωθυπουργού
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, αίσθηση προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Με μία ανακοίνωση 667 λέξεων, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Ομοσπονδίας Γρηγόρης Γερακαράκος και Γιώργος Παπατσίμπας, αντίστοιχα, εκφράζουν την «ιδιαίτερη ανησυχία» τους για τις αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών. «Οι καθημερινές νέες αφίξεις στην περιοχή του Εβρου είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν νέες εκρηκτικές καταστάσεις στη Θράκη και τη Μακεδονία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η ΠΟΑΣΥ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αντί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ελληνική Αστυνομία, να ενημερώσουν άμεσα την ελληνική κοινωνία πώς και με ποιους τρόπους τελικά θα διαχειριστούν ένα εθνικών διαστάσεων πρόβλημα, χωρίς να επαναληφθούν τα τραγικά και επιζήμια οικονομικά λάθη του παρελθόντος.
Στο μεταξύ, αιφνιδιαστική αυτοψία στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Γιάννης Καραγιάννης. Επισκέφθηκε τους οικίσκους και τις εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες ενώ είχε μακρά συνομιλία με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Θεοφύλακτο Σιδηρόπουλο.
Ο αριθμός των προσφύγων που στεγάζει αυτή τη στιγμή το Κέντρο ανέρχεται στους 600 και μέχρι σήμερα αναμένεται να μειωθεί στους 400, καθώς 200 άτομα πρόκειται να μεταφερθούν στο camp της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
Άγγελος Αγγελίδης
Γιάννης Απέργης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]