Το αλαλούμ του παρασκηνίου ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Μαξίμου, αλλά ανάμεσα και στον Πάνο Καμμένο και τον κ. Κουβέλη, που δεν έχει σταματήσει από τον ανασχηματισμό και μετά, βγαίνει πλέον στο προσκήνιο με τεράστιο κόστος για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Οι Γάλλοι φέρονται να κάνουν πίσω -τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν είναι βήμα τακτικής ή όχι- από μία συμφωνία σε προχωρημένο στάδιο, λόγω της κακής επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης δήλωσε δημοσίως (ΣΚΑΪ 20/4) ότι η Ελλάδα θα πάρει με leasing δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, ότι «είναι δυνατόν να έρθουν μέσα στο καλοκαίρι», αλλά και ότι «το επόμενο διάστημα θα αγοραστούν και άλλες δύο φρεγάτες» ενόχλησε το Παρίσι. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει ότι το ΚΥΣΕΑ ούτε καν συζήτησε το ζήτημα των φρεγατών, ενώ μετά τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Φλοράνς Παρλί ότι «η Γαλλία δεν θα παραχωρήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες το επόμενο καλοκαίρι» τα ερωτήματα γίνονταν πολύ πιεστικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος «άδειασε» άγαρμπα τον κ. Κουβέλη λέγοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ», ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές διέρρεαν πως αν υπάρχει λόγος για επίσημες ανακοινώσεις, αυτές θα γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Δεν είναι πάντως η δημοσιότητα που ευλόγως έλαβε η δήλωση Τσίπρα από το 2013, ότι οι ίδιες φρεγάτες είναι ακατάλληλες και εν καιρώ κρίσης η χώρα δεν πρέπει να ξοδεύει χρήματα για οπλικά συστήματα, ο λόγος της στροφής του Μαξίμου.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουβέλης φέρεται να επιμένει ότι η συμφωνία θα προχωρήσει όπως ο ίδιος έχει πει.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γάλλο πρέσβη για το θέμα και οι συζητήσεις είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Αλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Εμανουέλ Μακρόν έχουν συζητήσει τηλεφωνικά το θέμα των φρεγατών, αλλά για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο η κυβέρνηση αντελήφθη λανθασμένα ότι η Γαλλία ήταν έτοιμη για άμεση συμφωνία. Οι ίδιες πηγές πάντως δεν είχαν απάντηση στο ερώτημα γιατί ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε συμφωνία με τη Γαλλία και ότι οι φρεγάτες μπορεί να είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι, λέγοντας τότε στον ΣΚΑΪ: «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μάς δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δύο φρεγάτες. Οι δύο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι».
Στο υπουργείο
Το Μαξίμου ανησυχεί ιδιαίτερα μετά την ειδοποίηση του κ. Καμμένου για έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στις 09:30, παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει η εκτίμηση στους συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι ο υπουργός Αμυνας θα επιχειρήσει να «βγει από πάνω», καθώς μετά τον ανασχηματισμό είναι σε όλους εμφανές ότι το σήμα του κ. Τσίπρα στον κ. Κουβέλη είναι να πάρει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας του υπουργείου, αφήνοντας λίγο χώρο στον υπουργό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου αναφέρουν ότι τα εξοπλιστικά έχουν παραμείνει ως αρμοδιότητα στον κ. Κουβέλη, όπως ήταν και στις αρμοδιότητες του προκατόχου του Δημήτρη Βίτσα, παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς του κ. Καμμένου, ο οποίος για να απαντήσει στη φράση του κ. Κουβέλη ότι διαθέτει «υπερτροφικό λόγο» είχε υποστηρίξει ότι αρμοδιότητα του κ. Κουβέλη είναι «τα συσσίτια και τα στρατόπεδα».
Το Μαξίμου φοβάται ότι, παρά την εντολή του πρωθυπουργού για χαμηλούς τόνους ώστε να κλείσει το ζήτημα, ο κ. Καμμένος σήμερα θα αφήσει αιχμές που θα προκαλέσουν συνέχεια στο θέμα, την ίδια στιγμή που ούτε η συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ για αναβάθμιση των 85 F-16 (η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απάντηση σε πέντε ημέρες) προχωρά, καθώς οι Αμερικανοί απαιτούν μεγάλη προκαταβολή.
Πολλά μέτωπα
Σε αυτό το κλίμα και με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι βαδίζει σταθερά να αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη, το κλίμα βαραίνει σε πολλά μέτωπα.
1. Στο προσφυγικό, η ανησυχία που εξέφρασε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή δεν μπόρεσε να καλυφθεί από τις ανοργάνωτες διαρροές που ακολούθησαν ότι η κυβέρνηση εξυφαίνει νέο σχέδιο για τον Εβρο, που αποτελεί το νέο σημείο αύξησης των ροών των προσφύγων και μεταναστών και προστίθεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά.
2. Στο Σκοπιανό, πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση, την ώρα που ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συγκροτεί επιτροπή για την ένταξη της χώρας του σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.
3. Στα Ελληνοτουρκικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει βάλει την Ελλάδα στο επίκεντρο της προεκλογικής του εκστρατείας, αδιαφορώντας για τα μηνύματα που προσπαθεί να στείλει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας για την ανάγκη να χαμηλώσουν οι τόνοι, ενώ στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη επικρατεί σκοτάδι.
4. Στην οικονομία, η κυβέρνηση, προκειμένου να μη διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα της δέσμευσης του κ. Τσίπρα για «έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο», δένει με τις «χειροπέδες» της αυστηρότερης εποπτείας που υπέστη ευρωπαϊκό κράτος που βγαίνει από πρόγραμμα την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, απεμπολώντας βασικές διεκδικήσεις (αναβολή της μείωσης των συντάξεων, μη αποδοχή του αιτήματος του ΔΝΤ για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από 1ης/1/2019 κ.ά.).
Η εικόνα αυτή φαίνεται ότι ανησυχεί έντονα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όσους έχουν πολιτική εμπειρία, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και δεν ακολουθούν «τυφλά» τη γραμμή του Μαξίμου, αν και ακόμα οι αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί «εντός των τειχών» πλην της διαφωνίας περίπου 30 βουλευτών για τη διάταξη της αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Θεανούς Φωτίου που επιτρέπει την αναδοχή για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεννιά, Καραγιάννης και Ντζιμάνης) στην επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα υποστηρίζουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιες αποφάσεις.
Οι ίδιοι επικαλούνται «πιθανές αντιδράσεις του κοινωνικού και σχολικού περίγυρου απέναντι σε αυτό το παιδί που μεγαλώνει σε ανάδοχους ομόφυλους γονείς. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης με ανάρτησή του στο facebook κάλεσε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πάνε στον πολιτικό χώρο όπου ανήκουν!
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]