Στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΣΕΒ με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις», ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται μάλιστα να αναφερθεί σήμερα αναλυτικά σε πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων που βρίσκονται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου που έχει καταρτίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα μιλήσει για το πώς μπορεί η Ελλάδα, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και υλοποιώντας ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια. Μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με ένα προβλέψιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, λιγότερες ρυθμίσεις και ένα επενδυτικό περιβάλλον πολύ πιο ελκυστικό για τους διεθνείς επενδυτές, νέο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, αλλά και αποκατάσταση της κανονικότητας στον τρόπο υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων, με κανόνες που δεν θα αλλάζουν εκ των υστέρων, αποτελούν μερικές από τις παρεμβάσεις που στοχεύουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η προσέλκυση επενδύσεων θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και συνιστά μία πολιτική που είναι σαφές ότι θεωρεί πως δεν μπορεί να υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση λόγω των ιδεολογικών αγκυλώσεων που υφίστανται στο εσωτερικό της.
Στην Πειραιώς σημειώνουν πως η κυβέρνηση «δεν δικαιούται να πανηγυρίζει» και αποδομούν με συγκεκριμένα επιχειρήματα τόσο την υποτιθέμενη ‘καθαρή έξοδο» όσο και τα υπερβολικά πλεονάσματα που λειτουργούν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.
Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Τσίπρας «επέμεινε και πάλι στη θεωρία της “καθαρής” εξόδου από τα Μνημόνια, παρότι αυτή διαψεύδεται πια ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», η Ν.Δ. του απηύθυνε το εξής ερώτημα: «Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;».
Όχι μόνο δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο, αλλά στην Πειραιώς διακρίνουν και «επιπρόσθετη πρόθεση των δανειστών να βάλουν και άλλους όρους», ενώ η εκπρόσωπος τύπου Μ. Σπυράκη σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς λεφτά θα είμαστε μετά τον Αύγουστο. Όχι χωρίς ενισχυμένους όρους».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Πανηγυρίζουν για την υπερφορολόγηση
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέδειξε όλες τις πτυχές των επιπτώσεων που έχει η ασκούμενη οικονομική πολιτική τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στην ελληνική κοινωνία.
«Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, οφείλεται αποκλειστικά στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιδοθεί σε ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, σε αναπτυξιακά κρίσιμους τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα αυτής της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής είναι να συρρικνώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να διογκώνεται το ιδιωτικό χρέος και να μην επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί στόχοι».
Διόγκωση οφειλών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε το στέλεχος της ΝΔ, την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών καταδεικνύει το γεγονός ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία διαρκώς διογκώνονται, υπερβαίνοντας πλέον τα 130 δις ευρώ (αύξηση κατά 50% από το τέλος του 2014)», ενώ ταυτόχρονα «η χώρα παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση, κατέχοντας την τελευταία θέση σε οικονομική μεγέθυνση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών Κρατών – μελών.
«Αν φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε, τότε με βεβαιότητα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ερώτημα είναι πόσο αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο. Και τι χαρακτηριστικά δίνει στην οικονομία μας αυτό το πλεόνασμα», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Σπυράκη.
Την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σε έντονο ύφος και ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταλογίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι πλέον «βγάζει φόβο»! «Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η Ν.Δ… Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014…», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και πάντως, θα τον πάω ως το τέλος!».
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]