Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε και η προμήθεια υλικών για τα γαλλικά αεροσκάφη Mirage 2000 και 2000-5, των οποίων η Γαλλία έχει προτείνει στην Ελλάδα την αναβάθμισή τους.
Για το κόστος δεν υπάρχουν πληροφορίες από την κυβέρνηση. Οταν είχε ανοίξει το θέμα της αναβάθμισης των F-16 μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα υποστήριζε ότι το πρόγραμμα θα στοιχίσει 1,1 δισ. ευρώ, ενώ επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί η αναβάθμιση των Mirage 2000 και 2000-5 αναμένεται να στοιχίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Για τη χρονομίσθωση των δύο γαλλικών φρεγατών, που όπως έχει ανακοινώσει ο κ. Κουβέλης η Ελλάδα θα πάρει σε πρώτη φάση μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, το κόστος δεν είναι γνωστό. Είναι ωστόσο γνωστή η δήλωση του κ. Τσίπρα από το 2013, ο οποίος, πέραν του ότι είχε χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες φρεγάτες που σήμερα αγοράζει η κυβέρνηση «ακατάλληλες», είχε εγκαλέσει την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή συζητούσε με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που επισκεπτόταν τη χώρα μας την αγορά οπλικών συστημάτων «μέσα στην κρίση».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Οχι στο συμψηφισμό»
Νωρίτερα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει και επισήμως την έμμεση πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους, λέγοντας ότι «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν στο ευρωπαϊκό δικαιοκρατικό πλαίσιο».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έμπρακτη υποστήριξη τόσο της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε». Και προσέθεσε: «Αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]