«Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Λήγει τον Αύγουστο, συζητάμε να λήξει νωρίτερα, τον Ιούνιο. Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επένδυσαν στην καταστροφή της κυβέρνησης. Διαψεύστηκαν, θα διαψευστούν ξανά»: αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο 24/7. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί αυτό θα σήμαινε νέους όρους, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι αυτό το θέμα «τέθηκε, απορρίφθηκε, τελείωσε».
Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού -ακόμα και από φέτος- και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Ειδικότερα: Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να βγει από το πρόγραμμα όπως οι άλλες χώρες, χωρίς “ουρές” και νέα προαπαιτούμενα», σημειώνοντας ότι «θα έχουμε “κουμπαρά” 20 δισ. ως ασπίδα προστασίας». Σε όσους αναφέρουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για έξοδο από τα μνημόνια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε ότι «κάποιες εσωτερικές δυνάμεις είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία».
«Υπάρχουν εγχώριες δυνάμεις που εδώ και τρία χρόνια στοιχημάτιζαν στην αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας. Σήμερα, παρότι έχουν διαψευστεί όλα τα καταστροφικά σενάριά τους, δίνουν μάχη οπισθοφυλακής. Η πορεία μας όμως είναι σταθερή. Η ανάκαμψη είναι υπαρκτή» είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος, που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αυτονόητη την αύξηση των μισθών. «Οι μισθοί δεν πρέπει μόνο να μειώνονται αλλά και να αυξάνονται» είπε και πρόσθεσε ότι η πτώση έχει τελειώσει και «πρέπει να πάμε σε αύξηση», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αύξηση από φέτος.
Οσον αφορά τις συντάξεις, είπε ότι «εφόσον βγούμε από το πρόγραμμα και ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει και με τις συντάξεις».
Μιλώντας για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, σημείωσε ότι θα παρουσιαστεί από τον κ. Τσακαλώτο στο Eurogroup της 27ης Απριλίου και πρόσθεσε ότι είναι προϊόν συστηματικής προεργασίας της κυβέρνησης και ευρείας διαβούλευσης.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
‘Ασκησε δε, κριτική στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως άκαιρη και βιαστική την απόρριψη της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής από τον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε: «Εάν η ΝΔ επιθυμεί όντως να έχει σχέδιο ανάπτυξης για η χώρα και αν το επιθυμεί, γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν το κατάρτισε;».
Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, ενώ αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, είπε ότι για να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να συμπράξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδίως οι τράπεζες.
Τόνισε εξάλλου, ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ανοιχτό για όποιον ενδιαφέρεται για ενημέρωση και σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν γίνεται στα γραφεία, αλλά έξω.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, ο αντιπρόεδρος της κυβένρησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε: «Εάν το Κίνημα Αλλαγής θέλει να προχωρήσει όπως είναι τώρα, με τη λογική των ίσων αποστάσεων και συγκάλυψης των διαφορών, είναι δικό του θέμα, δεν θα αντέξει να πάει στις εκλογές έτσι. Αν κρίνει πως θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση και πάρει θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι θετικός σε διάλογο».
Σχολιάζοντας δε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, είπε ότι προέκυψε κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες και «θα την δούμε μετά το τέλος του προγράμματος», ενώ για την κριτική που ασκείται προς τον Πάνο Καμμένο, είπε: «Αν κάποτε γίνει μια βαθμολόγηση, δεν ξέρω τί βαθμό θα πάρουν αυτοί που κρίνουν, έναντι του ιδίου».
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ακόμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν υποστήριζε ότι την ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας θα την έχει ένας αστερισμός προοδευτικών δυνάμεων και «όσοι νομίζουν πως το μέλλον είναι οι μηχανισμοί που οδήγησαν στη χρεωκοπία, και όχι ένα νέο μοντέλο, τότε μπορούν να πορευτούν με τον κ. Μητσοτάκη».
Τέλος, ερωτηθείς για τις απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη, είπε ότι «εκφράζει μια αγωνία μην τυχόν και η έξοδος από το μνημόνιο σηματοδοτήσει ότι τελείωσαν και τα προβλήματα», αλλά, όπως είπε, τα ίδια λέει και ο πρωθυπουργός με άλλα λόγια.
«Η κρίση ήταν κρίση του παραγωγικού συστήματος» είπε και συμπλήρωσε ότι «τώρα πια έχουμε καλύτερες δυνατότητες να αντιπαλέψουμε τα άγρια θηρία, έχουμε ένα κοινωνικό κράτος σε πορεία ανασυγκρότησης. Η κυβέρνησή μας βελτιώνεται και μαθαίνει από τα λάθη της», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]