Η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά και το σύνολο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μετά από εναγώνιες προσπάθειες τεσσάρων μηνών να αποτρέψουν κάθε έρευνα για την περιβόητη «διακρατική» συμφωνία πώλησης πυρομαχικών στο βασίλειο της μέσης Ανατολής, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν την σχετική πρόταση της αντιπολίτευσης λόγω γνωμοδότησης της επιστημονικής υπηρεσίας του κοινοβουλίου που αποφάνθηκε πως η επιτροπή Θεσμών έχει υποχρέωση να αποδέχεται τα αιτήματα της μειοψηφίας και αρμοδιότητα να ελέγχει κάθε κρατικό αξιωματούχο ακόμα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Παρά την σαφή άποψη του επιστημονικού συμβουλίου η κ. Χριστοδουλοπούλου προσκόμισε παλαιότερη γνωμοδότηση του από το 2008 που τότε έλεγε ότι η επιτροπή Θεσμών μπορεί να συζητά τέτοιου είδους θέματα μόνο για να υποβοηθήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο που είναι σε εκκρεμότητα.
Σκέρτσος:Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά του δημοσίου να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες
Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ευτελίσει και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής. «Η δική μας επιτροπή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο επί πάντων και πασών για θέματα διαφάνειας και θεσμών. Τώρα σας κόφτει η συνέχεια της πρακτικής και της νομολογίας και έρχεστε εδώ να προσβάλλεται και να απαξιώσετε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής με τρόπο αντιδεοντολογικό ερασιτεχνικό και επιστημονικά αβάσιμο. Σας έχουν απαντήσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια και με τη μόνη αρμόζουσα μέθοδο με την ερμηνεία διατάξεων του κανονισμού που είναι η αναγωγή στο Σύνταγμα διότι ο κανονισμός της Βουλής εξειδικεύει και εφαρμόζει το Σύνταγμα.Δεν μπορείτε να αντισταθείτε περαιτέρω στην ακρόαση του κ.Καμμένου και των άλλων προσώπων που έχουμε ζητήσει όπως είναι ο κ. Παπαδόπουλος. Αυτά είναι τα δεδομένα, να τελειώνουμε διότι ευτελίζεται η επιτροπή θεσμών ευτελίζεται και η Βουλή και τώρα πάτε να ευτελίσετε και το επιστημονικό συμβούλιο και τα μέλη του. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσετε».
Ο Μάκης Βορίδης απο την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θύμισε ότι η πρώτη αίτηση υπεβλήθη τον Νοέμβριο. “Με προσχήματα όλως διαδικαστικά και ανούσια, επανυπεβλήθη επειδή δεν αναφερόταν το άρθρο για να σας ικανοποιήσει. Άπελπις η προσπάθεια να μην έρθει ο Καμμένος. Εξαντλήθηκαν τα πάντα. Ό,τι μπορείτε κάνετε. Και να φαλκιδεύετε το δικαίωμα της μειοψηφίας. Άπελπις αλλά εξαντλητική η προσπάθεια. Μην κάνετε συζήτηση για τη γνωμοδότηση. Εσείς τη ζητήσατε τη γνωμοδότηση. Για εμάς ήταν από την αρχή πεντακάθαρο το πράγμα. Πάμε τώρα να ορίσουμε τον χρόνο που πρέπει να κληθούν τα πρόσωπα. Πρώτα να κληθούν τα μη πολιτικά πρόσωπα να μας διαφωτίσουν και μετά ο κ. Καμμένος και ο κ. Βίτσας».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]