Οι χθεσινές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, ότι δεν χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα και το όνομα που συζητείται ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν θα χρησιμοποιείται erga omnes, αποκαλύπτουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν που περιέγραφαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και το Μέγαρο Μαξίμου περί διαπραγματεύσεων που βαίνουν καλώς και αισιόδοξων προβλέψεων για επίτευξη συμφωνίας – και μάλιστα εντός χρονοδιαγράμματος. Αν ισχύουν τα όσα υποστηρίζει ο κ. Ζάεφ, τότε η ελληνική πλευρά μεταφέρει μία ψευδή εικόνα ή έχει προβεί σε μυστικές υποχωρήσεις σε σχέση με τα όσα ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών τα κόμματα πριν από λίγες ημέρες.
Η συνέντευξη του γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε τουρκικά ΜΜΕ και κυρίως η θέση του ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν αφορούν το ΝΑΤΟ και πρέπει να λυθούν σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας, επίσης εκθέτουν -και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- την κυβέρνηση.
Πρώτον, διότι τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκπέμπονταν μεγάλη αισιοδοξία για παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Αγκυρα και αλλαγή της στάσης του Τουρκίας, τόσο στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνεχίζουν να κρατούνται στα φυλακές της Αδριανούπολης όσο και στην εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.
Δεύτερον, επειδή τα περί αισιοδοξίας για λύση μέσα στον Απρίλιο σε ό,τι αφορά τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που άφηναν να διαρρεύσει από την κυβέρνηση μετά το τηλεφώνημα του Μπιναλί Γιλντιρίμ προς τον Αλέξη Τσίπρα, αποδεικνύονται επικοινωνιακές κινήσεις που γυρίζουν μπούμερανγκ. Σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες μοιράζουν την ευθύνη για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο στους Τούρκους από τη μία πλευρά και στον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και από μόνο του αποτελεί σημαντική επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Η στάση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, επίσης δεν δικαιολογεί τις κυβερνητικές προσδοκίες περί άμεσης συμφωνίας με τους θεσμούς για την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων διευθέτησης χρέους. Τώρα, δεν είναι μόνο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που παραδέχθηκε δημοσίως τη μεταμνημονιακή επιτήρηση «χαλώντας» τη φιέστα του Μαξίμου, είναι και η Γερμανία, που στέλνει μήνυμα ότι το χρέος θα συζητηθεί μετά τον Αύγουστο, δηλαδή μετά το τυπικό τέλος του προγράμματος…
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Νέες ασκήσεις αντιπολίτευσης από τους 53+
Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Τσίπρας έχει να διαχειριστεί και την κριτική που ασκεί η ομάδα των 53+, οι οποίοι δεν καταφέρνουν ωστόσο να θορυβήσουν σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ευρεία σύσκεψη των 53+ που έλαβαν μέρος – μεταξύ άλλων- ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Χαρίτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου και οι βουλευτές Τασία Χριστοδουλοπούλου, Θόδωρος Δρίτσας, Μερόπη Τζούφη κ.ά. ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε τα περί μνημονιακής επιτροπείας, ενώ αν και ρωτήθηκε επίμονα δεν είπε τίποτε χειροπιαστό για το χρέος, και όλοι μαζί «αποφάσισαν» ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. τελειώνει με το τέλος αυτής της κυβερνητικής θητείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη ζήτησαν περισσότερες ελευθερίες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, αλλά δεν πήραν τις απαντήσεις που θα ήθελαν από τον κ. Τσακαλώτο, ενώ έθεσαν ζήτημα αλλαγής της στάσης της Πολιτείας στην υπόθεση του απεργού πείνας Βασίλη Δημάκη.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]