Ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, απέρριψε την απαίτηση της Ελλάδας που ζητά να ισχύει η ονομασία της γείτονος erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με τον Ζ. Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε πάντως ότι υπάρχει «πρόοδος στα περισσότερα ζητήματα» προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, όπως η ονομασία για διεθνή χρήση: «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, της εθνικότητας και της γλώσσας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον αλυτρωτισμό, ο Ζ. Ζάεφ ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που, όπως είπε, «ισχύει και για την Ελλάδα».
Παύλος Μαρινάκης: Από Τετάρτη (15/1) εκκινεί ο χρόνος της ανακοίνωσης για ΠτΔ [βίντεο]
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα τυχόν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού, με το MIA να μεταδίδει πως αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το πότε θα μπορούσαν να στηθούν οι κάλπες, δηλαδή πριν από τυχόν ένταξη στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ενωση ή μετά.
Πάντως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τα Σκόπια εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Επιπλέον, οι ρυθμοί των διεργασιών για την επίλυση του ονοματολογικού φαίνεται ότι επιβραδύνονται και, όπως εκτιμάται, εκτός απρόοπτων εξελίξεων που θα δώσουν νέα ώθηση στις ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις, μέχρι το καλοκαίρι το θέμα της ονομασίας, πιθανώς, θα παραμένει ανοιχτό.
Σημειώνεται ότι εξαρχής θέση της Αθήνας, αλλά και του ΝΑΤΟ, ήταν ότι τα Σκόπια δεν θα λάβουν πρόσκληση εισόδου στον Οργανισμό εάν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το ονοματολογικό.
Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το αποτέλεσμα της τελευταίας συνάντησης του Ελληνα και του Σκοπιανού υπουργών Εξωτερικών στην Οχρίδα όπου δεν προέκυψε κάποια θεαματική εξέλιξη και κυρίως κάποια σοβαρή κίνηση εκ μέρους των Σκοπίων. Οι δυο πλευρές περιορίστηκαν να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις επαφές, καθώς και ότι οι επόμενες συναντήσεις των Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα γίνουν στην αρχή του Μαΐου και κατόπιν τον Ιούνιο.
«Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη, στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση στις 3 – 4 Ιουνίου, και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής», είπε ο κ. Κοτζιάς. Η πρώτη αφορά Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και η δεύτερη Σύνοδο των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με το ονομαζόμενο «βαλκανικό Βίζεγκραντ» (βαλκανικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. – Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Κατερίνα Κατσαβού
kkatsavou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]