Οι επιθέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για σειρά ατοπημάτων στον χειρισμό ευαίσθητων εθνικών θεμάτων, με τελευταίο την ανάρτηση στο Twitter του θανάτου του πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου χωρίς καν να αναφέρει το όνομά του, βρίσκουν σύμφωνο το μεγαλύτερο κομμάτι των υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πιέζουν τον πρωθυπουργό να αναλάβει δραστική πρωτοβουλία για να ελέγξει τον κ. Καμμένο. Κάποιοι προχωρούν και ένα βήμα περισσότερο και έχουν προτείνει στον κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να παραιτηθεί από τη θέση του, ώστε να εκτονωθούν οι πολλαπλές πιέσεις από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και η διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στο εσωτερικό της χώρας εναντίον του. Φέρονται μάλιστα να του υπενθυμίζουν ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα, αν υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια στο ζήτημα του ονοματολογικού και τεθεί προς έγκριση στη Βουλή.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι σκέπτεται ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει να ζυγίσει και τους λίγους πλην ισχυρούς υποστηρικτές του κ. Καμμένου εντός του πυρήνα των στενών του συνεργατών, όπως και ενδεχόμενη απρόβλεπτη κίνηση από τον κ. Καμμένο, αν προχωρήσει στην πρωτοβουλία να ζητήσει την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή, πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει ότι το κλίμα για τον κ. Καμμένο είναι πολύ βαρύ, όπως και ότι το Μαξίμου δεν συμφωνεί με μία σειρά δηλώσεων και κινήσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας το τελευταίο διάστημα. Μεταφέρει ωστόσο και τη βούληση του πρωθυπουργού να μην προκαλέσει ο ίδιος τριγμούς στην κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το τυπικό τέλος του προγράμματος με τους Θεσμούς.
Επικοινωνία με Μακρόν
Στον απόηχο της δημοσίευσης του βιβλίου του Φρανσουά Ολάντ και της φράσης του προς τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης του 2015 «Εσύ κέρδισες, αλλά έχασε η Ελλάδα», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Η συζήτηση των δύο ηγετών επικεντρώθηκε στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας. Συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της ΤΟΤΑL.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Σε ό,τι αφορά στο Συριακό, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τη χρήση χημικών τονίζοντας ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. Τόνισε ακόμα πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση. Επιπλέον, είπε πως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]