Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πλέον ότι τα εθνικά θέματα είναι αυτά που απειλούν με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που ο ίδιος βρίσκεται σε «βέρτιγκο», παρακολουθώντας τους ακροβατισμούς και τους επικίνδυνους λεονταρισμούς του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας, αλλά και το αδιέξοδο που διαμορφώνεται σε πολλά ανοικτά εθνικά μέτωπα.
Ο κ. Τσίπρας, που είχε επενδύσει σε μια συμφωνία για το Μακεδονικό, αντιλαμβάνεται πλέον ότι το αρχικό του σχέδιο ναυαγεί πλήρως, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν εγκλωβίστηκε πολιτικά, όπως ανέμενε, η αντίδραση των πολιτών, όπως καταγράφηκε στα δυο συλλαλητήρια, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για τη συνέχεια που μπορεί να ακολουθήσει, η δημοσκοπική ενίσχυση των ακροδεξιών σχημάτων έχει θορυβήσει και την Κουμουνδούρου, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός «πρόθυμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα μπορούσε καλύψει το κενό των ΑΝ.ΕΛ.
Την ίδια στιγμή, ο πυρετός διαβουλεύσεων με τα Σκόπια δεν προεξοφλεί σε καμία περίπτωση μια θετική εξέλιξη για συμφωνία, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να προετοιμάζονται ήδη για ένα πιθανό «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει («Στο Κόκκινο») πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει κίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα». Αλλά και αν ακόμη επιτευχθεί μια συμφωνία, το Μαξίμου δεν έχει προετοιμαστεί ακόμη για μια πιθανή «ηρωική» έξοδο του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, που θα μπορούσε να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Το Μαξίμου δεν κρύβει την ανησυχία του για την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, που συνοδεύεται πλέον από την τραγική απώλεια του ήρωα σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου και τη συνεχιζόμενη κράτηση στις φυλακές της Αδριανούπολης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Οι διαφορετικές γραμμές που εκφράζονται αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση (ως «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία» τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς καταγράφονται «νευρικά» αντανακλαστικά και αυτό διεφάνη ήδη από το χειρισμό της υπόθεσης με την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου πλησίον της νήσου Ρω και πάντως εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
Το μεγάλο «αγκάθι» που προβληματίζει έντονα αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι η όξυνση του προσφυγικού. Η διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης και η εμπλοκή των Αμερικανών στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Ηδη τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να παραδέχεται πως μόνο το πρώτο δίμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση 32,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά το 2017 οι προσφυγικές ροές είχαν καταγράψει μείωση κατά περίπου 70% σε σχέση με το 2016.
Τα νέα δεδομένα προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς θεωρείται βέβαιο πως αν υπάρξει πολεμικό χτύπημα στη Συρία, τεράστια καραβάνια προσφύγων θα επιχειρήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, με την τουρκική κυβέρνηση να δείχνει ανοχή. Ηδη ένας μεγάλος αριθμός Σύρων εγκαταλείπει τις τελευταίες εβδομάδες περιοχές της Ανατολικής Συρίας. Το προσφυγικό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τον Ταγίπ Ερντογάν ως μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναλυτές εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα, δεδομένης και της έντασης με τη χώρα μας, θα συνεχίσει να κρατάει την «κάνουλα» ανοικτή προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος και εναντίον Ευρωπαίων ηγετών.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο εφιάλτης μιας νέας προσφυγικής έκρηξης επανέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρά την προσπάθεια ανασυγκρότησης που καταβάλλει τελευταία ο κ. Βίτσας, εμφανίζει τεράστιες αδυναμίες διαχείρισης του προβλήματος. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ζοφερή εν όψει καλοκαιριού, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό, κάτι που ανησυχεί ήδη πολλούς δημάρχους στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν «βουλιάξει» από πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο στη Λέσβο, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 8.500 μετανάστες, με τον αριθμό τους να ανεβαίνει καθημερινά. «Αυτονόητα, εάν έχουμε επεισόδια, πολεμικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή, αυτά, έστω και αντανακλαστικά, θα επηρεάσουν, θα έλεγα, αρχικά ήπια και πολύ πιο έντονα αν συνεχιστεί αυτή η συγκεκριμένη επιλογή, η οποία προβάλλει ως απειλή στον τουρισμό μας», παραδέχθηκε (24/7) ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης.
Η προειδοποίηση Μουζάλα και η απουσία σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος
Ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν φύγει από το υπουργείο φέρεται να είχε μεταφέρει στο Μαξίμου τους φόβους του για πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με την εκτίμηση πως τότε «θα έχουμε πρόβλημα».
Τα γεγονότα αποδεικνύουν πως ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στερείται συγκεκριμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στηρίζεται κυρίως στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, στη δράση των ΜΚΟ και στην αλληλεγγύη που δείχνουν οι τοπικές κοινωνίες. «Βασικός μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια αποδείχθηκαν οι τοπικές κοινωνίες», είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός το περασμένο καλοκαίρι μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει «μια ακραία κατάσταση», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλούς καταυλισμούς.
Εμπειροι παρατηρητές των εσωκομματικών εξελίξεων εκτιμούν πως μια πιθανή έκρηξη του προσφυγικού στη χώρα μας το επόμενο διάστημα θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, «τραυματίζουν» ακόμη περισσότερο την αριστερή συνείδηση του κόμματος, ενώ η δημιουργία ενός νέου καταυλισμού στη Λέσβο, που προβάλλει ως η μοναδική λύση, συναντά έντονες διαφωνίες. Την ίδια στιγμή, η όξυνση του προσφυγικού συνεχίζει να τροφοδοτεί την Ακροδεξιά που εργάζεται αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά στις περιοχές όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως η εύθραυστη «συμφωνία» Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι του 2016, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρωθεί στην πράξη, μετατρέποντας τη χώρα μας σε απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, μια κατάσταση που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδειχθεί πως δεν μπορεί να διαχειριστεί.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]