Με τον τέως υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να ρίχνει «ανάθεμα» στο Ανώτατο Δικαστήριο κάνοντας λόγο για Μεσαίωνα, σκοταδισμό και αναχρονισμό, χαρακτηρίζοντάς το «όργανο που δογματίζει», τον Νίκο Βούτση να υπονοεί ακόμα και παρέμβαση της Εκκλησίας στη Δικαιοσύνη, τον Κώστα Γαβρόγλου και σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ να σιγοντάρουν, ο κυβερνητικός εταίρος του απέδειξε ακόμα μία φορά -όπως και πριν ενάμιση χρόνο όταν επετεύχθη η απομάκρυνση Φίλη από το υπουργείο Παιδείας- ότι η «βεντέτα» καλά κρατεί με τον τέως υπουργό και βουλευτή.
«Θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου την ελληνική Δικαιοσύνη γιατί μέσα από την ακριβοδίκαιη κρίση της πήρε την απόφαση ότι το θρήσκευμα είναι στοιχείο εθνικής ταυτότητας και εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Κώστας Κατσίκης, βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. σε τηλεοπτική εκπομπή (ΣΚΑΪ) και συνεχίζοντας δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα. «Σκοταδισμός είναι να παραβιάζεις την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και όχι η απόφαση των Ελλήνων δικαστών». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Νεολαία των ΑΝ.ΕΛ., που αναφέρει: «Η απόφαση του ΣτΕ για τις αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών επιβεβαιώνει τα αυτονόητα. Και εφόσον φαίνεται ότι και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται, θυμίζουμε ότι ο σεβασμός στην πίστη και την παράδοση του Ελληνισμού δεν αποτελεί συντήρηση και οπισθοδρόμηση, αλλά υπηρετεί το έθνος και το λαό, όπως και τον πολιτισμό αυτού του τόπου».
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να υπερασπιστεί μετά πάθους τη μεταρρύθμιση Φίλη στο μάθημα των Θρησκευτικών, άσχετα αν πριν από ενάμιση χρόνο τον απομάκρυνε από τον υπουργικό θώκο, αφήνοντάς τον εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Πρώτος όλων ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος χθες, σε συνέντευξη που έδωσε, επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη διδασκαλία των Θρησκευτικών εφόσον η υπουργική απόφαση Φίλη, που κρίθηκε πολλαπλά αντισυνταγματική από το ΣτΕ, έχει καταργηθεί από το 2017, όπου εφαρμόζεται νέα υπουργική απόφαση με υπογραφή Γαβρόγλου. «Η δική μας απόφαση κρατάει τον πυρήνα των προτάσεων Φίλη», εξήγησε.
Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης άφησε αιχμές για παρέμβαση της Εκκλησίας στη Δικαιοσύνη: :«Είναι προφανές πως από κύκλους της Εκκλησίας και ένα μέρος της ηγεσίας της αυτό δεν γίνεται αντιληπτό. Γι’ αυτό παρακινούν και ενεργοποιούν και τη δικαστική βούλα, η οποία εν προκειμένω με έναν πάρα πολύ σαφή αναχρονιστικό λόγο και τρόπο έθεσε τη δικιά της σφραγίδα σε μια εκσυγχρονιστική και άκρως αυτονόητη προσπάθεια πολιτικής, η οποία είχε υπάρξει από το υπουργείο Παιδείας και από τον Ν. Φίλη». Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης».
Η Νέα Δημοκρατία υπενθύμισε σε ανακοίνωσή της τα «χαστούκια» του ΣτΕ προς την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», ενώ το ΚΚΕ σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν τολμάει να αγγίξει μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος που αφορούν στη σχέση Κράτους-Εκκλησίας στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού».
Η μειοψηφία του ΣτΕ
Στην πλειοψηφία των 20 δικαστών, διαφώνησαν πέντε μέλη του ανώτατου δικαστηρίου που τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας. Ειδικότερα, στο σκεπτικό τους επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις ουδόλως υποχρεώνουν το νομοθέτη να προσδώσει στο μάθημα των Θρησκευτικών ομολογιακό ή κατηχητικό χαρακτήρα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε όχι με «ανάπτυξη» θρησκευτικής συνείδησης, αλλά με «επιβολή» θρησκευτικής συνείδησης συγκεκριμένου περιεχομένου. Συνεχίζοντας, τα πέντε μέλη (η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Μαντζουράνης Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Αναστασία-Μαρία Παπαδημητρίου) αναφέρουν ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη υπηρετεί τους σκοπούς της παροχής από το κράτος θρησκευτικής εκπαίδευσης πολυφωνικής και αξιολογικά ουδέτερης, παρουσιάζει επαρκώς τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.
Ελπίδα Οικονομίδη
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]