Η πρόσθεση του φακέλου «ελληνικό ποδόσφαιρο» στον μακρύ κατάλογο των κυβερνητικών αποτυχιών και κυρίως η ακραία συμπεριφορά του μεγαλοεπιχειρηματία και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει συνδεθεί στενά με την κυβέρνηση και προσωπικά τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, «πάγωσαν» το κυβερνητικό επιτελείο.
Η απόφαση για διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος, η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «δεν υπολογίζει το προσωπικό κόστος», οι σκληρές ανακοινώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου ήταν οι πρώτες κινήσεις με στόχο την αποσύνδεση από τον Ιβάν Σαββίδη.
«Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», ήταν η φράση του πρωθυπουργού που άφησαν να διαρρεύσει από το Μαξίμου, για να στείλουν ένα μήνυμα στην ελληνική κοινή γνώμη ότι ακόμα και απέναντι στον κυβερνητικό φίλο Ιβάν Σαββίδη η προσπάθεια για εξυγίανση στο ποδόσφαιρο θα συνεχιστεί. Η αρχική αμηχανία, αφωνία για κάποιους λαλίστατους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε τη θέση της στο όψιμο κυβερνητικό ενδιαφέρον, το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού προσωπικά για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηταν ωστόσο ενδεικτικό ότι πέραν του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ευκρινείς δηλώσεις καταδίκης των όσων συνέβησαν στην Τούμπα δεν έγιναν από το πολιτικό προσωπικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., που ήδη κινούνταν στη γραμμή των γενικεύσεων και των έμμεσων συμψηφισμών.
Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του «πάγωσαν» επειδή γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι οι φωτογραφίες του ιδίου και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον κ. Σαββίδη, οι δηλώσεις αλληλοϋποστήριξης, η κοινή παρουσία Σαββίδη – Καμμένου κατά την αγορά του τηλεοπτικού σταθμού Εψιλον, οι φωτογραφίες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σουίτα του κ. Σαββίδη στο γήπεδο της Τούμπας, οι δηλώσεις του ιδίου του κ. Σαββίδη μετά τον αποτυχημένο, πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» πέρυσι τον Μάιο που παρομοίαζε τον κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν που δημοσίως έχει πει ότι θαυμάζει, το χάρισμα του προστίμου των 44 εκατ. ευρώ της ΣΕΚΑΠ που αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης, η επικράτηση της εταιρίας που συμμετέχει ο κ. Σαββίδης στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ έχουν συνδέσει στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής αμυνας με τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο με το πιστόλι στη ζώνη και έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ανησυχία και μετά το πρώτο σοκ ουδείς γνωρίζει πώς θα χειριστεί τη σχέση της με τον κ. Σαββίδη. Οι εισηγήσεις για παραδειγματική τιμωρία ώστε να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό όσο και εκτός συνόρων βρίσκει εμπόδιο όχι μόνο στην ειδική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κ. Σαββίδη αλλά στο γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σαββίδης έχει φροντίσει να συνδέσει με επενδύσεις και πολλά χρήματα (ΟΛΘ, ΠΑΟΚ, «Μακεδονία Παλάς», «Ξενία Ποσειδίου», Εψιλον, ΣΕΚΑΠ, «Εθνος» κ.ά.) την πορεία του στην Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος, για το οποίο δείχνει ότι δεν έχει πάρει οριστική απόφαση. Ακόμα και αν η κυβέρνηση βρει λύση με την UEFA και περιορίσει τις επιπτώσεις μίας παραδειγματικής απόφασης για το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ελληνικές ομάδες, αφήνοντας αλώβητη τη διεθνή πορεία της εθνικής ομάδας, θα άνοιγε ένα μέτωπο με τον κ. Σαββίδη που οι μισοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μη διαχειρίσιμο.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]