Υπενθυμίζεται ότι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του ΚΥΣΚΟΙΠ ο κ. Δραγασάκης είχε στις αρμοδιότητές του το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά με τον ανασχηματισμό του Νοεμβρίου του 2016 οι αρμοδιότητες αυτές πέρασαν στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σε εποπτεύοντα ρόλο. Τώρα, ο κ. Δραγασάκης επανέρχεται στο ρόλο του άμεσου συνομιλητή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως και των άλλων, μικρότερων τραπεζών.
Το ποια θα είναι η θέση του κ. Δραγασάκη στον «πόλεμο» κυβέρνησης – Στουρνάρα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι μεγάλο ζητούμενο, ενώ ο ήπιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πολλές φορές έχει καταφερθεί δημοσίως κατά του κεντρικού τραπεζίτη.
Εντελώς ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2017 είχε πει σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Στουρνάρα «να ρωτηθεί η κοινωνία αν κρίνει πως ο κεντρικός τραπεζίτης εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του» και πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2018, ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε τον Γ. Στουρνάρα ότι δεν βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, «που υποκρύπτεται στα εμβάσματα στο εξωτερικό».
Διαφωνία Δραγασάκη – Στουρνάρα έχει καταγραφεί δημοσίως και στο μείζον δίλημμα «καθαρή έξοδος ή πιστοληπτική γραμμή», με τον διοικητή της Τραπεζης της Ελλάδος να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, απηχώντας ως ένα βαθμό και τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και νυν υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να εκφράζεται έντονα κατά της πιστοληπτικής γραμμής, προκρίνοντας την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 20 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν ότι με τον κ. Δραγασάκη να αναλαμβάνει την απευθείας συνεννόηση και επαφή με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΤτΕ θα επιδεινωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου ασκούσε μεγάλη πίεση στον τέως υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ακόμα και τώρα, κατά την παραπομπή του κ. Στουρνάρα στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, να μιλήσει δημόσια κατά του κ. Στουρνάρα.
Αλλο σημείο τριβής αναμένεται να είναι το λεγόμενο παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι ο κ. Δραγασάκης -όπως και ο κ. Τσακαλώτος- είναι φανατικά υπέρ της δημιουργίας του παράλληλου τραπεζικού συστήματος, «που θα λειτουργεί εκτός εποπτείας της ΕΚΤ», αναφερόμενος δημοσίως σε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου λειτουργούν τέτοια τραπεζικά συστήματα, περιφερειακής εμβέλειας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]