Η κυβερνητική κρίση που προκάλεσε η «καρατόμηση» του ζεύγους Αντωνοπούλου – Παπαδημητρίου, ύστερα από τις αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» της Κυριακής, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς εκπέμπεται μήνυμα παράτασης της κυβερνητικής θητείας, όχι όμως απαραίτητα και εξάντλησής της.
«Ο ριζικός ανασχηματισμός θα γίνει στις αρχές του 2019, πριν από τις εκλογές, οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν την άνοιξη του επόμενου έτους», εκτιμά μιλώντας στον «Ε.Τ.» βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., το όνομα του οποίου κυκλοφόρησε ευρέως το τελευταίο διάστημα για πιθανή υπουργοποίησή του.
Ωστόσο, η πολιτική φθορά που προκάλεσε στην κυβέρνηση η υπόθεση με το «επίδομα ενοικίου» και η αποπομπή δύο υπουργών είναι μεγάλη και εξακολουθεί να προβληματίζει το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου που οργανώνει την αντεπίθεσή του.
Πάντως, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» τους επόμενους μήνες, με αφορμή μια νέα κυβερνητική κρίση, που θα υποχρεώσει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Η εύθραυστη και ανομοιογενής κυβερνητική ομάδα δεν είναι εύκολο να εξασφαλίσει ούτε σταθερότητα αλλά ούτε και κλίμα πολιτικής ηρεμίας, που είναι απαραίτητο και για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ τουλάχιστον δύο στελέχη της κυβέρνησης (τα οποία ο πρωθυπουργός διατήρησε στις θέσεις τους), ο Πάνος Καμμένος και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναμένεται να δεχθούν το επόμενο διάστημα το σκληρό σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης.
Άβολη συγκατοίκηση
Εντονο προβληματισμό, ακόμη και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί επίσης η ιδιότυπη συγκατοίκηση του κ. Καμμένου με τον Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Αμυνας, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η τουρκική προκλητικότητα έχει φθάσει στο… κόκκινο και δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικούς ακροβατισμούς. Ανησυχία εκφράζουν επίσης και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Μακεδονικό, καθώς η δηλωμένη απροθυμία των ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, αλλά και η απόφαση του πρωθυπουργού να γκρεμίσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας και συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis, ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να υπάρξει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την επικύρωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τα Σκόπια.
Υστερα από τρία χρόνια διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανή πλέον τα σημάδια της κόπωσης, έχει να αντιμετωπίσει και την πικρή γεύση που αφήνουν ακόμη και στους ψηφοφόρους του τα σκληρά μέτρα λιτότητας, οι αυταπάτες για την πορεία της οικονομίας και η υπονόμευση των θεσμών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό προσφυγή στις κάλπες εντός του 2018, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει τη σημερινή του δυναμική, ο κ. Τσίπρας να περισώσει το πολιτικό του κεφάλαιο και η ενδεχόμενη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας να αποτελέσει μια «δεξιά παρένθεση».
Αλλαγή ατζέντας
Στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζονται σχέδια για δυναμική αντεπίθεση και αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, την οποία ο πρωθυπουργός αδυνατεί να διαμορφώσει τους τελευταίους μήνες.
Η σκανδαλολογία και η πόλωση θα εξακολουθήσουν να αποτελούν τη «μαγιά» της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ωστόσο αναμένεται να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά και υποθέσεις που δεν είχαν αναδειχθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην τακτική της «ενοχοποίησης» του «πολιτικού προσωπικού της χρεοκοπίας», που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες πολίτες, καθώς αυτή η τακτική εκτιμάται ότι αποδίδει πολιτικά. Ενδεικτική είναι η αναφορά που έκανε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για μια «πολυάριθμη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ελίτ», που για δεκαετίες έστησε «παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών», αλλά και η αναφορά που έκανε για «υπόγειες συνδιαλλαγές και συναλλαγές του πολιτικού προσωπικού, όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν, με πολυεθνικές, με επιχειρηματίες, με μιντιάρχες», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ωστόσο, μετά την αποτυχία περαιτέρω αξιοποίησης του σκανδάλου Novartis, η κυβέρνηση αναμένεται να χαμηλώσει κι άλλο τους τόνους για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ειδικά μετά την τοποθέτηση στο «κάδρο» του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Παύλου Πολάκη και του Ανδρέα Ξανθού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα απαιτήσει να κληθούν στην Επιτροπή οι τρεις μάρτυρες, ακόμη και με «κουκούλες», με στόχο να αποδείξει ότι πίσω από την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων κρύβεται μια σκευωρία.
Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδείξει εκ νέου την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και τις ευθύνες που έχει προσωπικά ο Πάνος Καμμένος. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι «η έρευνα θα γίνει είτε από τη σημερινή είτε από την επόμενη Βουλή».
Και νέα επίθεση στα ΜΜΕ
Στο στοχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν εκ νέου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίθεση που εξαπέλυσε στα ΜΜΕ της χώρας την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και μάλιστα σε ξένο έδαφος, σε ομιλία του στο London School of Economics. Ο κ. Παππάς ισχυρίστηκε πως το 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, οι πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της χώρας έστησαν μια «συστηματική καμπάνια παραπληροφόρησης» για να «κρατηθεί στην εξουσία», ενώ κατηγόρησε τα «παραδοσιακά μίντια» για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Η επιχείρηση απαξίωσης αλλά και πίεσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αναμένεται να κλιμακωθεί, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το Μαξίμου την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που θα διαμορφώσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής