Η είσοδος του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση και η απρόθυμη, σχεδόν εξ ανάγκης, στήριξή της από υπουργούς, βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προκάλεσαν θυμηδία και σκωπτικά σχόλια, δεν ήταν όμως το μείζον θέμα που προέκυψε από τον ανασχηματισμό.
Για τον πρωθυπουργό, μείζον ζήτημα είναι η ενίσχυση και αναπαραγωγή σχολίων για την πολιτική του αδυναμία να παρέμβει στο αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, η ανάδειξη των πολιτικών αλλά και εσωκομματικών του αδιεξόδων και το οιονεί προεκλογικό κλίμα που προσπάθησε να αποφύγει με ένα διορθωτικό ανασχηματισμό, αλλά ως φαίνεται το ενίσχυσε.
Η εικόνα του «παντοδύναμου πρωθυπουργού» επλήγη σημαντικά και ο φόβος κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είναι ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε αυτήν την περίοδο που η φθορά θα συνεχίζεται, ανεπηρέαστη από πολιτικές πρωτοβουλίες.
Σε αυτό το κλίμα, τα θέματα, μεγάλα, μεσαία ή μικρά, στραβώνουν ένα προς ένα πλέον για την κυβέρνηση, τα λάθη και οι παραλείψεις αναδεικνύονται και στοιχίζουν και οι προσπάθειες αντιπερισπασμού, που στο πρόσφατο παρελθόν εύκολα έβρισκαν το στόχο τους, τώρα περνούν κάτω από τον πήχυ.
Νέες αντιδράσεις -ακόμα και εντός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- έχουν προκαλέσει, για παράδειγμα, οι υπαινιγμοί του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα εναντίον της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., μετά το μπαράζ επιθέσεων από αναρχικούς μέσα και έξω από το κέντρο της Αθήνας. Μετά από μέρες… αφωνίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στην Ερμού όπου συνομίλησε με τους καταστηματάρχες, που είδαν άλλη μία φορά κουκουλοφόρους να σπάνε ανενόχλητοι τις βιτρίνες των καταστημάτων τους.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Ο υπουργός έκανε δηλώσεις με τις οποίες είπε ότι είναι… θυμωμένος και ότι είχε δώσει εντολές που δεν εκτελέστηκαν, εκθέτοντας τους υφισταμένους του στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να δικαιολογηθεί για την εικόνα ανομίας και ανασφάλειας που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα και σε όλη τη χώρα.
Στα εθνικά ζητήματα, η συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δεν δείχνει να προχωρά, με τη διαφορά ότι, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια υπεύθυνη ήταν η γειτονική χώρα για τη μη λύση του ονοματολογικού, τώρα η εκστρατεία Ζάεφ στις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, σε σύγκριση με τη δική μας αδράνεια, είναι πιθανό να καταστήσει υπεύθυνη την Ελλάδα για ένα πιθανό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις.
Στα ελληνοτουρκικά, στην κυβέρνηση αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις επικρατεί αναμονή της επόμενης τουρκικής πρόκλησης, καθώς η Αγκυρα, μετά και την πρόσφατη επίθεση και στη Γαλλία, δείχνει ότι ακολουθεί τη στρατηγική της έντασης, χωρίς βήματα πίσω.
Στην οικονομία, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σύντομα ισχυρή πίεση για το θέμα της «καθαρής εξόδου», ενώ στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα των αντικειμενικών αξιών, για τις τροποποιήσεις που ζητούν οι θεσμοί στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και για τις αλλαγές που απαιτούν στον νόμο Κατσέλη στην κατεύθυνση της αυστηροποίησής του, θέμα διόλου βατό για την κυβέρνηση.
Οπως όλα δείχνουν, το EWG δεν θα δώσει το πράσινο φως στο Eurogroup για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ ούτε στην ερχόμενη συνεδρίασή του και αυτό θα είναι μία επίσης αρνητική είδηση που θα χρειάζεται πρόσθετη διαχείριση από την κυβέρνηση.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]