Δέσμια της απόφασής της να ανοίξει βιαστικά και πρόχειρα την ατζέντα των ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για να αλλάξει το βαρύ κλίμα και να ανακόψει τη φθορά της στο εσωτερικό, η κυβέρνηση βλέπει τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα να διαψεύδουν τα σχέδιά της και τον έλεγχο να χάνεται.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι μεγαλοστομίες του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα διαψεύστηκαν, δυστυχώς, με πάταγο. Μετά το σόου του Τούρκου προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο, η κυβέρνηση πανηγύριζε επειδή κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσεις στο Αιγαίο και απέδιδε τις ανησυχίες στις μικροκομματικές – όπως έλεγε – σκοπιμότητες της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και οι Τούρκοι προσπάθησαν να βυθίσουν σκάφος του Λιμενικού στα Ιμια, τα οποία μετά από 22 χρόνια η Αγκυρα υποστηρίζει επισήμως όχι ότι αποτελούν γκρίζα ζώνη, αλλά ότι ανήκουν στην Τουρκία!
Η επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ αποτέλεσε μόνο πρόσκαιρη εκτόνωση. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι δεν αποτελεί το τέλος μίας σύντομης κρίσης, καθώς αναμένουν συνέχιση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, αποδίδοντάς την στην πάγια τακτική της Τουρκίας να εξωτερικεύει εσωτερικά της προβλήματα ή να στρέφει την ατζέντα αλλού, όταν έχει να αντιμετωπίζει μεγάλες κρίσεις, όπως αντιμετωπίζει τώρα στα σύνορά της με τη Συρία.
Ο προβληματισμός είναι έντονος και για το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει καταφέρει να σταματήσει τις εργασίες του γεωτρύπανου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσποιείται και σε αυτό το θέμα την ψύχραιμη στέλνοντας δήθεν καθησυχαστικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Διαβάστε ακόμα: Διγλωσσία της Τουρκίας για τα Ίμια: Αποκλιμακώνουν, αλλά χτίζουν φυλάκια
Οι ίσες αποστάσεις που έδειξε ότι τηρεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναντι Αθήνας και Αγκυρας, με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «πάγωσαν» επίσης τόσο το Μαξίμου όσο και τη Βασιλίσσης Σοφίας. Η κυβέρνηση ανέμενε σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας είναι υπό το μηδέν και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας εξαιρετικά θερμές (όπως κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν) η στάση της Ουάσιγκτον να ήταν διαφορετική.
Ανησυχία προκάλεσε στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ερντογάν και το επεισόδιο στα Ιμια συνέβη μία ημέρα μετά τη συνάντηση Ζάεφ – Ερντογάν στην Αγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων να επιλύσει το θέμα του ονόματος της χώρας της. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των Βρυξελλών, προφανώς η κυβέρνηση τη θεωρεί θετική, η κυρίαρχη εκτίμηση ωστόσο είναι ότι αν τα πράγματα εκτραχυνθούν στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ, η στάση της Ευρώπης δύσκολα θα αποβεί καταλυτική υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.
Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση λέει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όλα είναι υπό έλεγχο και δεν εξετάζει – τουλάχιστον προς το παρόν – ούτε το αίτημα της Ν.Δ. για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, ούτε το αίτημα του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη περί συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη χάραξη κοινής εθνικής γραμμής. Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν, ούτε όμως δίνουν απαντήσεις για το αν όντως το υπουργείο Αμυνας δεν επέδειξε τα αντανακλαστικά που απαιτούνται και καθυστέρησε ώρες να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν το Μαξίμου για τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στα Ιμια, με αποτέλεσμα η ελληνική αντίδραση να καθυστερήσει συνολικά.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ουδέτερες περιόδους λέει διάφορα «τσιτάτα» για τους Τούρκους, το Αιγαίο κ.λπ., ενώ ήταν άφαντος κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, χθες ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και κάποιους από τους ομολόγους του στη Σύνοδο του Συμφώνου για την τουρκική προκλητικότητα. Δεν έθεσε όμως το θέμα στο συμβούλιο των υπουργών, μένοντας – ως τώρα τουλάχιστον – στις διμερείς επαφές.
Δεν είναι όμως μόνον οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κυπριακή ΑΟΖ που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.
Η κυβέρνηση άνοιξε «σε ρυθμό περιπάτου» και το Σκοπιανό με τη φιλοδοξία ότι θα ανακόψει την κυβερνητική φθορά και θα φτάσει σχετικά εύκολα στη λύση του. Τα πράγματα μόνο έτσι δεν εξελίσσονται. Η κυβέρνηση σοκαρίστηκε από τον όγκο και τον παλμό των δύο συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά οι διπλωματικές επαφές Κοτζιά – Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς. Κυβερνητικές πηγές δεν αξιολογούν ως σημαντική την επίθεση φιλίας Ερντογάν προς τον νέο πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, η κυβέρνηση φέρεται να έχει δεχθεί το «gorna Macedonia», o κ. Ζάεφ όμως φέρεται να μη συζητά την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας του στην κατεύθυνση της απαλοιφής των αλυτρωτικών αναφορών.
Η ατζέντα της επίλυσης χρόνιων εθνικών θεμάτων (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, Σκοπιανό, ελληνοαλβανικές σχέσεις) χωλαίνει και στον τομέα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.
Στο παρασκήνιο τα πράγματα τρέχουν αλλά η τελευταία παρέμβαση στο προσκήνιο ήταν αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα ο οποίος δήλωσε στα ΝΕΑ: «Εδαφική διεκδίκηση δεν υπάρχει αλλά οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί με δικαιώματα».
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]