Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πάντως την Τετάρτη ότι η στάση του κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας – SDSM) είναι ότι πρέπει τελικά να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη γείτονα, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού εταίρου του DUI (Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση) Αλί Αχμέτι.
«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
O Zάεφ ξεκαθάρισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».
Είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες», δήλωσε ο κ. Νιμιτς κατά την άφιξη του στο πρακτορείο ειδήσεων МИА.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Στη συνέχεια πήγε σε εστιατόριο στην πλατεία «Μακεδονίας», που βρίσκεται απέναντι απ’ το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου και μετονομάστηκε μετά από απόφαση της κυβέρνησης σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο».
Ο κ. Νίμιτς θα έχει την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
Ο αμερικανός διαμεσολαβητής κομίζει και την πρόταση Κοτζιά, για ένα σύμφωνο φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο όρος «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, ήτοι «Republika GornaMakedonija».
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]