Στην κυβερνητική πλειοψηφία προστέθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής (προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων) Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου η οποία ψήφισε «ναι» σε όλα.
Είναι το πρώτο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία αντί να χάνει βουλευτή «κερδίζει» και έναν.
Τη διάταξη για τις απεργίες υπερψήφισαν 155 βουλευτές καθώς στήριξε και ο ανεξάρτητος (από το Ποτάμι προερχόμενος) Χάρης Θεοχάρης.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο άρθρο για τα επιδόματα τέκνων ενώ την ίδια «γραμμή» τήρησε και η ανεξάρτητη (προερχόμενη από την ΝΔ) Κατερίνα Παπακώστα.
Το Ποτάμι επέλεξε να ψηφίσει «παρών» στο άρθρο για τις απεργίες. Ολα τα υπόλοιπα κόμματα, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ενωση Κεντρώων Χρυσή Αυγή, ψήφισαν «όχι» σε όλα
Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν 4 απόντες, δύο από ΝΔ, ένας από το Κίνημα Αλλαγής και ένας από το Ποτάμι.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, δήλωσε πως καταψηφίζει το άρθρο 377 που αφορά τα καζίνο, χωρίς ωστόσο η ψήφος του να προσμετρηθεί, καθώς η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε μπει σε διαδικασία ονομαστικής ψηφοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου για δεύτερη φορά σε κρίσιμη ψηφοφορία (σ.σ. είχε υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό) επιβεβαιώνει όσους εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει αποκτήσει ένα «μαξιλαράκι» ασφάλειας.
Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν τα άρθρα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα πυρά της αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση που προηγήθηκε -και συγκεκριμένα, η διάταξη για τα οικογενειακά επιδόματα (από την ΝΔ), η τροπολογία γα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (από ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι), τα άρθρα για τον τρόπο κήρυξης απεργιών (από το ΚΚΕ) και οι διατάξεις για τους διαμεσολαβητές και την εξαίρεση των μελών του ΤΧΣ από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες (από ΔΗΣΥ και Ποτάμι). Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε ονομαστική και επί της αρχής.
Οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψήφισαν «ναι σε όλα», ενώ το ίδιο έπραξε και η κυρία Μεγαλοοικονόμου, επιβεβαιώνοντας το «φλερτ» -που μετατράπηκε σε «γάμο»- με μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Ένωσης Κεντρώων και της ΧΑ καταψήφισαν τόσο επί της αρχής όσο και επί των συγκεκριμένων άρθρων. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» μόνο στην διάταξη που αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών» στην ρύθμιση για τις απεργίες.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα και καταψήφισε τα υπόλοιπα, ενώ ο κ. Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» στο άρθρο για τις απεργίες.
Με δήλωσή του, το ΚΚΕ γνωστοποίησε ότι ψηφίζει «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, «διότι παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχιας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι η ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».
Από την διαδικασία απουσίαζαν οι: Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ), Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) και Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι). Να σημειωθεί τέλος ότι την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσαν οι ΚΟ ΔΗΣΥ και Ποταμιού συνυπέγραψε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καρράς.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]