Η «μυστική» συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νικολά Ντιμιτρόφ που συναντήθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στο γνωστό «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης ,η δήλωση του Πάνου Καμμένου στην εθνική Συνδιάσκεψη των ΑΝΕΛ ότι «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική,πως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία, ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία».
Την ίδια στιγμή έρχεται να περιπλέξει ακόμα περισσότερο και η δήλωση «βόμβα» του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπούγιαρ Οσμάνι πως η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
«Μυστική»συνάντηση Κοτζιά -Ντιμιτρόφ
Το απόγευμα της Πέμπτης και υπό άκρα μυστικότητα, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Πιο συγκεκριμένα, η συνάντηση, για την οποία το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε την οδό της μυστικής διπλωματίας, μην αποκαλύπτοντας ούτε τον τόπο, αλλά ούτε και το χρόνο διεξαγωγής της (παρά μόνο ότι επρόκειτο να γίνει εντός της ημέρας), πραγματοποιήθηκε τελικά νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης.
Χαρακτηριστικό της άκρας μυστικότητας γύρω από τη συνάντηση, είναι ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο κ. Ντιμιτρόφ οδηγήθηκε στο χώρο που τον περίμενε ο κ. Κοτζιάς, από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου.
Στη συζήτηση, κατά πληροφορίες, τέθηκε επί τάπητος η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.
Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα» στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος του ονόματος των Σκοπίων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνει η προσπάθεια αποσιώπησης σχετικά με το επουσιώδες θέμα του χώρου και του χρόνου που θα γίνει η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, θέλει να διαπραγματευθεί το ονοματολογικό της FYROM μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Στην Αθήνα, από το υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει σχόλιο ούτε για τις δηλώσεις του Αλβανού αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων Οσμάνι ο οποίος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται μια ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
«Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1 ο Νίκος Κοτζιάς. Αναφερόμενος στο όνομα που μπορεί να περιλαμβάνει η φόρμουλα συμβιβασμού με τα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε,δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».
Οσμανί: Η Αθήνα αποδέχεται ονομασία με τον όρο Μακεδονία
Αρκετά αποκαλυπτικός για τις επαφές που είχε στην Ελλάδα με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάστηκε σε συνέντευξη του σε σκοπιανικό ΜΜΕ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός -αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις- Μπούγιαρ Οσμάνι.
Μιλώντας σε εκπομπή της τηλεόρασης «24» ο κ.Οσμάνι, δήλωσε πως η Αθήνα αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία, κάνοντας λόγο για προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για αυτές. Ο ίδιος επεσήμανε πως και στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια, υπάρχει συναίνεση πως ο όρος «Μακεδονία» θα πρέπει να υπάρχει στη νέα σύνθετη ονομασία, χωρίς όμως να προχωρήσει περισσότερο.
«Κάποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να είναι επαρκώς ώριμες ώστε να αντέξουν στην πίεση του κοινού. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν θα βοηθήσω τη διαδικασία» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, συμπληρώνοντας: «Προσπαθούμε να βρούμε μια αποδεκτή λύση που δεν θα χτυπήσει ευαίσθητες αξίες των δύο χωρών. Προσπαθούμε να αναλύσουμε όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό το ζήτημα έχει έναν ορθολογικό πυρήνα, με πολλές ωστόσο συναισθηματικές προεκτάσεις που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο των ετών» επεσήμανε, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη εποχή προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, που είναι σημαντικό για λόγους ασφαλείας.
Καμμένος για Σκόπια: Οχι στον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια, ούτε «Ανω» ή «Νέα»
«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο «Μακεδονία»» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματός του.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε»
«Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία» προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι, αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Επισήμανε, δε, ότι η μόνη ελπίδα για τη γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης, που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα.
Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Ζητώ από την Κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Ελληνες
Aπό την Βόρειο Ελλάδα όπου πραγματοποιεί περιοδεία, έκανε παρέμβαση για το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Ελληνες και να ενημερώσει υπεύθυνα για το μείζον αυτό θέμα την αντιπολίτευση.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην περιοδεία μου στην Πιερία και την Πέλλα, εδώ από τα βορειότερα σύνορα της χώρας, θέλω να καλέσω την Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να ενημερώσει υπεύθυνα την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία.
Ζητώ επίσης από την Κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Έλληνες. Και να σταματήσει να ταυτίζει ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα δεξιά. Οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν την εθνική συνεννόηση και την εθνική συναίνεση, που τόσο απαραίτητη είναι για να αντιμετωπιστεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».
«Ουδέν σχόλιον» για τις θέσεις της Εκκλησίας, απαντούν από το ΥΠΕΞ
Μετά την ανακοίνωση της Ιεραρχίας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του για την ονομασία των Σκοπίων, διαρροές που αποδίδονται σε διπλωματικούς και κυβερνητικούς «κύκλους» έριχναν λάδι στη φωτιά της κόντρας του υπουργείου Εξωτερικών με την Εκκλησία. «Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;» ανέφεραν μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής. Το protothema ρώτησε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών αν οι συγκεκριμένες αναφορές απηχούν τις απόψεις του Νίκου Κοτζιά. «Ουδέν σχόλιον» ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Γεννηματά, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος απέφυγε να διαψεύσει ή και να επιβεβαιώσει τις αναφορές εναντίον της Εκκλησίας οι οποίες αποδίδονται σε διπλωματικές πηγές.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]