Με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι το Σκοπιανό αποτελεί εκτός από εθνικό και μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα καθώς και τις πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τόσο ως μέλος της κυβέρνησης όσο και ως πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και συνολικά την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την προοπτική συμφωνίας με τα Σκόπια με πασίδηλη αμηχανία.
Πιστή στην τακτική της να προσπαθεί να κερδίσει λίγο χρόνο, έστω λίγες ώρες, σε κάθε δύσκολο ζήτημα, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει το πρόβλημα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τις «κορόνες» Καμμένου κατά της Ν.Δ. και της κ. Μπακογιάννη, ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δείχνοντας ότι το Μαξίμου ανησύχησε που βασική είδηση από τη συνέντευξη Καμμένου έγινε η δήλωσή του ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία με χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας και όχι η κυβερνητική προσπάθεια να πείσει ότι το πρόβλημα το έχει η Ν.Δ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «εξαγάγει» την κρίση και να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της Ν.Δ.
Ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε στη γραμμή που αποτυχημένα επιχείρησε να επιβάλει στη δημόσια συζήτηση από την πρώτη γραμμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δηλαδή να «πετάξει» την μπάλα στο γήπεδο της Ν.Δ., επικεντρώνοντας στο tweet της κ. Μπακογιάννη, στο οποίο σημείωνε ότι «η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει οποιαδήποτε λύση φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα. Θα εξετάσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμα που θα φέρει συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στη Βουλή».
«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, παραβλέποντας ότι η κ. Μπακογιάννη ανέβασε στο twitter δήλωση που προηγουμένως είχε κάνει στο ραδιόφωνο. «Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης», κατέληξε, χωρίς ούτε και εκείνος από την πλευρά του να μπαίνει στην ουσία.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση, εφόσον συμφωνήσει σε μια ονομασία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία», τότε έχει τέσσερις δρόμους για να φέρει τη λύση αυτή στη Βουλή.
Με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Π. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι το Σκοπιανό αποτελεί μείζον ενδοκυβερνητικό ζήτημα
Ο πρώτος δρόμος είναι η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να εμφανιστεί ότι υποχωρεί κάτω από τη διακομματική πίεση ενός εθνικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα οργάνου ή την ψήφισή του από την αντιπολίτευση.
Ο δεύτερος δρόμος -που σήμερα απορρίπτεται από την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση- είναι να περάσει σχέδιο νόμου χωρίς τις κυβερνητικές ψήφους.
Ο τρίτος δρόμος είναι αυτός του δημοψηφίσματος, τον οποίο η κυβέρνηση για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους θέλει να αποφύγει όσο τίποτε άλλο.
Ο τέταρτος δρόμος συζητείται ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως εκείνους τους βουλευτές που βλέπουν αρνητικά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.
Ο πρωθυπουργός να κάνει ανασχηματισμό πριν φέρει την επικείμενη συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή και να απαλλάξει τον κ. Καμμένο από τα υπουργικά του καθήκοντα, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συγκυβέρνηση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Στην ερώτηση «αν έκανε ο κ. Τσίπρας κάτι τέτοιο, δεν θα έπρεπε να φοβάται την αντίδραση του κ. Καμμένου;», η απάντηση των υποστηρικτών αυτού του σεναρίου είναι ότι «ο Καμμένος δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Θα στηρίζει την κυβέρνηση, ό,τι και να αποφασίσει ο Τσίπρας…».
Η διαχείριση της τυχόν συμφωνίας με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων από την πλευρά της κυβέρνησης ανέδειξε και ένα άλλο μείζον πρόβλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Οτι η απόσειση και μεταφορά ευθυνών σε άλλους δεν αφορά μόνο τις αποφάσεις για την ακραία φορολόγηση, τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη διάλυση του ασφαλιστικού κ.λπ. Αποτελεί κυβερνητική τακτική για όλα τα θέματα με μικρό ή μεγάλο πολιτικό κόστος, με κοινή κατάληξη ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, ο οποίος έχει άρει όλες τις «κόκκινες γραμμές» όποτε πιέστηκε από τον κ. Τσίπρα, να υποχωρεί τελικά.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου