Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μεγάλη δυσφορία, η οποία από ορισμένους θεωρείται ότι τείνει να προσλάβει έως και διαστάσεις «μίνι ανταρσίας». Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν σημαντικό τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της πλειοψηφίας να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία, γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό: αργά το μεσημέρι με πρώτον τον κ. Στ. Κοντονή, σειρά υπουργών –μεταξύ των οποίων φέρεται και ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος- κάλεσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους «εξηγήσουν» ότι η προωθούμενη διάταξη δεν είναι μεμπτή.
Δείτε live
Πληροφορίες μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης αναφέρουν ότι οι βουλευτές που αντιδρούν δεν πείστηκαν, κάνοντας αρκετούς να εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να προσλάβουν χαρακτήρα απουσίας από την αποψινή ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει ήδη υποβάλει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Μια τέτοια ενέργεια, μπορεί να μην οδηγήσει, βάσει των υφιστάμενων δεδομένων, σε καταψήφιση της διάταξης. Ειδικότερα υποστηρίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζουν να μην είναι παρόντες: Πρώτον, «βλέπουν» με μεγάλο ενδιαφέρον το ενδεχόμενο πολλών απουσιών βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κάτι το οποίο σημαίνει ότι το «επί των παρόντων» αποτέλεσμα δεν θα προκαλέσει δυσάρεστη έκπληξη στην κυβέρνηση.
Δεύτερον, άκουσαν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη, που ήταν απολύτως θετική για την κυβερνητική ρύθμιση: «Εγώ τη χαιρετίζω, διότι δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη ώριμη δημοκρατία, στην οποία βεβαίως θέλουμε να ανήκουμε και θεωρούμε ότι ανήκουμε, να υπάρχουν στη δημόσια ζωή αυτά τα φαινόμενα άσκησης ακραίας βίας. Είναι αδιανόητο», είπε ο κ. Δανέλλης.
Σημειώνεται, πάντως, ότι συνολικά το Ποτάμι ακόμα και αρκετά μετά από την τοποθέτηση αυτή δεν είχε καταλήξει σε κεντρική γραμμή ως προς τη στάση των βουλευτών του στην ψηφοφορία.
Ωστόσο, ελάχιστες ώρες πριν από τη στιγμή της ψηφοφορίας, πληροφορίες φέρουν τους γαλάζιους, αλλά και τους βουλευτές ΔΗΣΥ-Ποτάμι να προσανατολίζονται στο «παρών».
Ακόμα και έτσι, όμως, αν εξελιχθούν τα πράγματα, οι τυχόν πολλές απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία θα αποτελέσουν σαφές και ηχηρό πολιτικό μήνυμα με αρνητικό πρόσημο όσον αφορά τη συνοχή της δικομματικής πλειοψηφίας, λίγες ημέρες πριν από την διαδικασία έγκρισης των μέτρων για την τρίτη αξιολόγηση.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι.Μιχελογιαννάκης, από του βήματος της Ολομέλειας, έλεγε: «Για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων ασκούν βία δεν το συζητά κανείς. Για αυτούς που εισέρχονται όμως στα κτήρια στα οποία διεξάγονται πλειστηριασμοί διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών πρέπει αναγκαστικά να το πάρουμε πίσω. Ο πλειστηριασμός καταλαβαίνει κανείς ότι θέλει προστασία . Σε καμία περίπτωση όμως DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων».
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση διά του κ. Στ. Κοντονή το μόνο που δήλωνε ότι συζητεί είναι μία από τις παραγράφους της επίμαχης τροπολογίας – την παράγραφο η οποία προβλέπει ότι ακόμα και η «απειλή» κατά την διάρκεια της διαδικασίας των πλειστηριασμών θα αντιμετωπίζεται με αυτεπάγγελτη δίωξη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε παρέμβασή του το μεσημέρι υποσχέθηκε να μελετήσει το ενδεχόμενο απόσυρσης από την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, του άρθρου εκείνου που προβλέπει ότι εκτός από την παρεμπόδιση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, θα τιμωρείται και η «απειλή» που τυχόν θα εκτοξεύουν με στόχο τους συμβολαιογράφους οι όποιοι διαμαρτυρόμενοι. Μπορεί, είπε, οι περιπτώσεις αυτές να καλύπτονται από την γενικότερη διάταξη, οπότε μπορεί να αποσύρουμε την αναφορά σε «απειλές». Θα ανακοινώσουμε την τελική μας απόφαση αργότερα το απόγευμα, συμπλήρωσε.
Τι προβλέπει το κείμενο που έχει κατατεθεί
Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Κριτική και από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην τροπολογία Κοντονή. Και καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία, με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, προβλέπεται ποινή για όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.
Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σαφώς ‘‘φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο».
«Να υλοποιήσει η κυβέρνηση τη δέσμευση για κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»
Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Είναι σημαντικό ότι ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη δίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους έναντι των πλειστηριασμών. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θεωρούμε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι από τη μία να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους και από την άλλη να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο πλήρες πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Επίσης, για να προστατευτούν οι οφειλέτες που πράγματι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση στο σοβαρό θέμα των ‘‘κόκκινων δανείων’’.Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη«.