Η «σύρραξη» έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής στη διάρκεια της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, όταν ο αρχαιότερος δικαστής της χώρας κατήγγειλε για «ωμή παρέμβαση» τον υπουργό Δικαιοσύνης με αφορμή τη σκληρή κριτική του τελευταίου, λίγα λεπτά νωρίτερα, στην απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση για το «πόθεν έσχες».
«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα αυτό. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά. Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα Μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το “πόθεν έσχες” γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας. Η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε βουβή ούτε κουφή ούτε τυφλή», ανέφερε καταχειροκροτούμενος ο κ. Σακελλαρίου.
Αφορμή για το ξέσπασμα του προέδρου του ΣτΕ ήταν η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «πρόβλημα» την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου που ακυρώνει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών. Μάλιστα, η αντίδραση του κ. Σακελλαρίου ήταν άμεση, αφού φώναξε: «Ελάτε τώρα. Τι είναι αυτά που λέτε; Θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω». Τότε, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Μη με διακόπτετε. Οπως το πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του ελέγχου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος σε καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και αφήνοντας αιχμές σχετικά με την πολύμηνη αναμονή για την έκδοση του βουλεύματος που αφορούσε ενδεχόμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη έκανε και την αναφορά στο «πόθεν έσχες» των δικαστών.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο απ’ όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο του “πόθεν έσχες”», τόνισε ο Σταύρος Κοντονής.
Δένδιας από τις ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Δεν υπήρξε πρόθεση απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων. Φέρτε μας ένα νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση βουλεύματος, πρέπει να εφαρμόσει το νόμο και να αξιολογήσει όλα τα πραγματικά περιστατικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε και μειοψηφία. Υπήρξε και η άλλη άποψη», ήταν η απάντηση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα.
Την αντίδρασή του στα λεγόμενα Κοντονή εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Νίκος Σαλάτας, λέγοντας: «Δεχόμαστε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει. Δε μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος. Ισως δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγο αυτόν έχει αυτή τη συμπεριφορά».
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος μίλησε για «ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν λειτουργεί σαν πολιτικό παραμάγαζο»: «Η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει παρά πολλές φορές. Προς επίρρωση των όσων λέω θα σας δώσω δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδίωκε να κάνει η κυβέρνηση. Ομως η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο. Λειτούργησε μόνο με βάση το νόμο και το Σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν κομβικής, ιδιαίτερα κομβικής, σημασίας για την κυβέρνηση. Διότι άκουσα τον υπουργό νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς, αλλά πάταξη της διαφθοράς με βοσκοτόπια, με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παπαδόπουλους δεν γίνεται».
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνέλευσης και τις τοποθετήσεις αρκετών λειτουργών της Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής επανήλθε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω, αυτονόητα δεν θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Αλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Αντωνία Ξυνού
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου