Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, που πριν από δέκα περίπου ημέρες διατράνωνε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι «συμφωνία υπάρχει…», χθες εμφανίσθηκε στην Επιτροπή και εξήγησε πως «συμφωνία δεν υπάρχει από την 1η Οκτωβρίου»! Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. επιδόθηκαν σε μια ακόμα σκιαμαχία, «ανακαλύπτοντας» τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, παρόλο που είχαν προηγηθεί δύο άλλα από τα μέσα του 2016! Η Ν.Δ., σεβόμενη τη «λογική», απείχε από όλο αυτό τον παραλογισμό διατύπωσης γνώμης, υποστηρίζοντας ότι εφόσον ο υπουργός Αμυνας σήμερα παραδέχεται ότι συμφωνία δεν υφίσταται -και πράγματι δεν υφίσταται-, τότε επί μη υφιστάμενης συμφωνίας είναι παράλογο να συζητάμε για το εάν θα πρέπει να ανακληθεί. Ανακαλείται κάτι όταν είναι υπαρκτό και υφίσταται…
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράλληλα κατέδειξε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης, πίσω από τα ψηφίσματα του Ε.Κ. και από τη συζήτηση περί αναίρεσης ή μη των δύο συμφωνιών, είναι να κρύψει τα όσα έγιναν από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και την κυβέρνηση στη σύναψη αυτών των δύο συμφωνιών.
Και διαμήνυσαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τη συμφωνία ούτε καλύπτει ούτε παραγράφει τα όσα έκνομα έχουν συμβεί… Παράλληλα, η Ν.Δ. επανέλαβε το αίτημά της να προσέλθουν στην Επιτροπή της Βουλής όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που έχουν πάρει μέρος σε αυτή την υπόθεση για ακρόαση. Ζήτησε ευθείες απαντήσεις από τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο σε πέντε ερωτήματα που μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει και είναι:
• Ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου; Ο ίδιος σε συνέντευξη που πρόσφατα έδωσε στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα είπε ότι είναι έμπορος όπλων.
• Ο αριθμός των βλημάτων που ετοιμάζονταν να παραδοθούν ήταν 300.000. Η Σαουδική Αραβία ενδιαφερόταν για να αγοράσει μόνο 100.000 βλήματα. Η διαφορά αυτή πού θα πήγαινε;
• Γιατί υπήρξε αυτή η επιμονή από το ΥΠΕΘΑ να αναλάβει τη μεταφορά των όπλων στη Σαουδική Αραβία ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος;
• Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε ενημερώσει την Επιτροπή της Βουλής ότι εάν μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017 δεν έχει καταθέσει η Σαουδική Αραβία τα 67 εκατ. ευρώ, θα προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας ή κατά του εκπροσώπου (Βασίλη Παπαδόπουλου). Οπότε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Το υπουργείο έχει προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας;
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
• Ποιος είναι ο κ. Τάσος Μπούρας και ποια είναι η σχέση του με το ΥΠΕΘΑ, στο οποίο εμφανίζεται να επισκέπτεται τακτικά;
Ενα τελευταίο ερώτημα, αυτό της Ν.Δ., που προσθέτει ένα ακόμα πρόσωπο από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι έχει και κρατά και άλλα χαρτιά…
Για «βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου από αυτή όλη την εξέλιξη…» μίλησε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει από το κόμμα του ανάκληση της σύμφωνης γνώμης για όλα όσα έχουν γίνει από το καλοκαίρι και μετά και όχι μόνο για τις δύο συμφωνίες που αφορούν τη Σαουδική Αραβία. «Δεν έχουμε καμία πλέον εμπιστοσύνη στον κ. Καμμένο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης». Στο ίδιο σκεπτικό κινήθηκε και ο εκπρόσωπος στην Επιτροπή του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ στο ίδιο μήκος φέρεται να κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., πάντως, έκαναν ότι δεν κατάλαβαν αυτές τις διαφορές… του σκεπτικού των κομμάτων της αντιπολίτευση και «κρατώντας» επιλεκτικά μόνο τη φράση ότι «συμφωνούμε πως οι συμβάσεις για τη Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να υλοποιηθούν…», εμφανίστηκαν να επιχαίρουν για την ευρύτατη αποδοχή της πρότασή τους για επαναγνωμοδότηση της Επιτροπής να αναιρεθούν οι δύο συμφωνίες!
Βολές Φίλη κατά Καμμένου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή αυτοκριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση χθες στην Επιτροπή από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, που συμφώνησε στο να τεθεί ουσιαστικά σε αυστηρή επιτήρηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος για τις διακρατικές συμβάσεις που υπογράφει. Παράλληλα, τάχθηκε «υπέρ» της πρότασης της Ν.Δ. οι διακρατικές συμφωνίες να ακολουθούν τη διαδικασία της διπλής γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βουλής πριν πάνε στο ΚΥΣΕΑ. «Σήμερα», είπε, ο κ. Νίκος Φίλης «αποκαθιστάτε ένα λάθος που εξέθετε τη χώρα ηθικοπολιτικά»! Επισήμανε ότι «είναι πρώτη φορά που η Επιτροπή αίρει με γνωμοδότησή της απόφαση του ΚΥΣΕΑ» και επισήμανε ότι «η αναίρεση για να είναι εκτελεστή και να παράγει μια έννομη συνέπεια για το κράτος χρειάζεται νέα απόφαση του ΚΥΣΕΑ».
Ο κ. Νίκος Φίλης επέρριψε βολές κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας: «Προφανώς και υπήρχαν και παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι περίεργο πως, ενώ οι ευρωβουλευτές των κομμάτων ψηφίζανε αυτές τις αποφάσεις στην Ευρωβουλή, οι βουλευτές των ίδιων κομμάτων στην ελληνική Βουλή δεν είχαν την ανάλογη στάση…», ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν αυτές οι ευθύνες υπάρχουν και στην κυβέρνηση και στον υπουργό Αμυνας που προχώρησαν σε αυτή τη συμφωνία, είπε πως «αυτό είναι προφανές…». Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο μήκος «αυτοκριτικής» κριτικής φέρεται να κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου