Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία. Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό».
Σημείωσε επίσης ότι «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα».
«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής. Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.
Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε «συμπατριώτες» του, του μειονοτικούς Ελληνες μουσουλμάνους.
«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη» είπε με έμφαση ο Ερντογάν.
Οπως είπε «η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας».
Ο Ερντογάν είπε ακόμη: «Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια. Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Τουρκία για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής. Περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάννης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα».
Στον χώρο ήταν παρούσα και η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν.
Το διπλωματικό επεισόδιο
Νωρίτερα, η κίνηση του Τούρκου προέδρου να πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ προκάλεσε μίνι-διπλωματικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όλα ξεκίνησαν όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδης -που τον συνόδευε- του είπε χαρακτηριστικά: «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε».
Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε και με άλλους μαθητές.
Τελικά μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ.
Κατά την ομιλία του στο σχολείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε «Γνωρίζετε ότι η μειονότητα βγάζει 4 βουλευτές. Να μιλάτε πάντα για τα προβλήματά σας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες φίλες. Λαός που έχει ισχυρή πίστη, δεν πρέπει να φοβάται τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο ήταν ο κ. Αμανατίδης, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, πριν μιλήσει ο Ερντογάν.
Διαψεύδει η κυβέρνηση
Λίγη ώρα αργότερα κυβερνητικος αξιωματουχος διέψευσε το περιστατικό λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».
Υπενθυμίζεται πάντως πως στο επίσημο πρόγαρμμα της επίσκεψης Ερντογάν δεν αναφερόταν πουθενά πως θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ανέφερε:
12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.
13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep TayyipErdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.
Από το περιβάλλον της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν πως υπήρχε μία συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν ήταν γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο σχολείο.
Οσα είπε στην ομιλία του στο σχολείο ο Ερντογάν
«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.
«Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της», είπε απευθυνόμενος στο πλήθος.
«Δίνετε αγώνα επιβίωσης και σας συγχαίρω για αυτό», είπε μεταξύ άλλων ενώ μίλησε για γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. «Η δυτική Θράκη είναι μια γέφυρα μεταξύ δύο γειτόνων, της Τουρκίας και της Ελλάδας», είπε και προσέθεσε: «Θα προσπαθήσουμε περισσότερο τη συνεργασία με την Ελλάδα».
Ακόμη αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετώπισε η μειονότητα στο παρελθόν, αλλά και στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ σε κάποιο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «ομοεθνείς».
Τέλος ευχήθηκε να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μας ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».
Χίλια άτομα τον υποδέχθηκαν στο μειονοτικό σχολείο
Με θερμά χειροκροτήματα και ιαχές υποδέχθηκαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογλαν στο μειονοτικό γυμνάσιο-λύκειο Κομοτηνής. Εκεί, τον περίμεναν περίπου χίλια άτομα, όπως μεταδίδει το xronos.gr.
Οταν ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και άρχισε να φωνάζει «Ηγέτη μας, ηγέτη μας», σύνθημα που ακούστηκε και στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ, ενώ πολλοί με τα κινητά στα χέρια αποτύπωναν τη στιγμή.
Ο Ερντογάν ξεναγήθηκε εντός του σχολείου και βγήκε και πάλι στο προαύλιο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σύντομη ομιλία.
Σε αυτή χαρακτήρισε τη Δυτική Θράκη ως «γέφυρα μεταξύ δύο γειτονικών εθνών» και είπε προς το ακροατήριό του ότι «μετέφερα τις αγωνίες σας στην ελληνική κυβέρνηση. Όποιος έχει πίστη δεν πρέπει να φοβάται να την δείξει».
Στον χώρο υπήρχαν δρακόντεια μέτρα με αυστηρούς ελέγχους στην είσοδο και σκοπευτές.
Σύγκρουση με το «καλημέρα»: Μπρα ντε φέρ Παυλόπουλου-Ερντογάν στο Προεδρικό
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να απαντήσει στα λεγόμενα του Ταγίπ Ερντογάν αμέσως αφότου τον καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευση για την Ελλάδα και είναι το θεμέλιο που στηρίζει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών: «Κύριε πρόεδρε, σας καλωσορίζω στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την επίσκεψη Τούρκου προέδρου, και η οποία μπορεί και πρέπει να παραμείνει ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για την ευρωπαϊκη πορεία της Τουρκίας, που εμείς οι Έλληνες ευνοούμε. Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας, είμαστε έτοιμοι να είμαστε η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.
Θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η φιλία μας από πλευράς διεθνούς δικαιού είναι η συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθέωρηση ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει απολύτως τα ζήτηματα που είχε να καλύψει, δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει και τα θέματα αναφορικά με τις μειονότητες.
Τα ίδια που είπα για τον μέλλον της Τουρκίας στην Ε.Ε. ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, όμως υπάρχουν προϋποθέσεις που αφορύν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Θέλουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που οφείλει να σέβεται την κυριαρχία ενός κράτους-μέλλους της Ε.Ε. Τέλος, είναι ανάγκη και για τις σχέσεις μας και για τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων.
Σας διαβεβαιώ ότι θέλουμε όλοι να μείνει ιστορική η επισκεψή σας. Προσυπογράφω αυτό που τονίζετε ότι όποια διαφορά έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί με το διεθνές δίκαιο, με τρόπο ειρηνικό. Πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνια και ήμουν ειλικρινής σε ό,τι σας είπα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
Το… παραλήρημα Ερντογάν για Λωζάνη, Κυπριακό, Αιγαίο και… Ρωμιούς «που τους συμπεριφερόμαστε καλά»
Η τοποθέτηση του κ. Παυλόπουλου στάθηκε αφορμή για να αρχίσει το… παραλήρημα ο Ταγίπ Ερντογάν που αφού τήρησε τους τύπους αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης και έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη: «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια. Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Μεσα στο διάστημα αυτό των 94 χρονων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διαστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρονα στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δυτική Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Στη δυτική Θράκη το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι πολύ πιο χαμηλό από τον μ.ο. της Ελλάδας. Δεν υπάρχει στήριξη επιχειρηματιών. Στην Τουρκία δεν θα δείτε τέτοια μεταχείριση των Ρωμιών πολιτών, ή την παραμικρή διάκριση.
Όταν μιλάω για επικαιροποιηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίαξμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Αν δεν ήμασταν εμείς δεν θα μπορούσατε να γίνετε μέλος. Για το Κυπριακό, εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες, αλλά εγώ είχα πάρει.
Στόχος μας είναι να βρεθεί δίκαιη και βιωσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο να πράξουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς όμως τώρα πρέπει να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται άμεσα. Εχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλλά πραγματα στο διάστημα αυτό.
Το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των ομογενών μας στη δυτική Θρακη είναι ένα θέμα ύψιστης προτεραιότητας για εμάς. Πρέπει να κοιτάξουμε στο μισογεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Προκόπης Παυλόπουλος παρόλο που του τόνισε πως δεν είναι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως αυτός και όλα τα πραπάνω θέματα θα πρέπει να τα θίξει με τον πρωθυπουργό μίλησε για την συνθήκη της Λωζάνης δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο ακόμη μία ηχρή απάντηση στα όσα ανιστόρητα και προσβλητικά είπε: «Δεν είναι ότι δεν μπορώ να σας δώσω μια απάντηση στα θέματα στα οποία αναφερθήκατε, αλλά η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση, διότι δεν είμαι εκτελεστικός πρόεδρος. Τις σχέσεις μας πρέπει να τις στηρίζουμε στην ειλικρινή φιλία και η επίλυση του όποιου ζητήματος πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα. Οι Συνθήκες δεν χρειάζονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Υπάρχουν μέθοδοι ερμηνείας του Δικαίου ώστε να προσαρμόζεται ο κανόνας Δικαίου που περιέχει η Συνθήκη στα υπάρχοντα δεδομένα. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει την ώρα που έπρεπε».
Ο Ερντογάν δεν θέλησε να αφήσει αναπάντητη ούτε την δευτερολογία του κ. Παυλόπουλου κάνοντας το κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο ακόμη πιο εκρηκτικό: «Εγώ δεν είμαι καθηγητής πολιτικής αλλά ξέρω καλά το δίκαιο είπε ο Ερντογάν. Πρέπει να απαντήσω σε αυτά που είπατε αλλιώς θα ήταν ασέβεια στον εαυτό μου. Εκεί υπάρχει αναφορά σε επικαιροποίηση, αρκεί να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών στο θέμα αυτό. Εγώ βέβαια αναφέρθηκα στα θέματα αυτά επειδή εσείς αναφερθήκατε σε αυτά. Αλλιώς θα τα συζητούσα αυτά τα ζητήματα με τον κ. Τσίπρα».
Μαξίμου: Το τανγκό θέλει πάντα δύο
«Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της», είπε και συνέχισε: «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιηθτικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο».
Ερωτηθείς για το τάιμινγκ της επίσκεψης ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πως «οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες, αλλά όταν είναι αναγκαίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων».,
«Σφαγή με το βαμβάκι» στην κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Ερντογάν
Για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε όσα είπε ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Συνθήκη της Λωζάνης, το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική την πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου να προσκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν:«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Με αλληλοσεβασμό για να μην μιλάμε με προκλήσεις και εντάσεις. Υπάρχει ανάγκη οι σχέσεις μας να εκσυγχρονιστούν; Βεβαίως.
Σε αυτό κάναμε μία ανοιχτή συζήτηση. Να μιλήσουμε για τις διαφωνίες μας. Να τις εντοπίσουμε. Θα ήθελα να είμαι σαφής γι’ αυτό. Μιλήσαμε ανοιχτά για να άρουμε παρεξηγήσεις. Μιλήσαμε για το Αιγαίο, για την ένταση στο Αιγαίο. Η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli. Στην ανάγκη εξομάλυνσης των εντάσεων, συμφωνήσαμε να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, αλλά και η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα.
Για το κυπριακό είναι πάγιες οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν».
«Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία όπου έχει όμως οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε σε μέτρα. Χαιρέτησα την προσπάθεια του τουρκικού λαού για την φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων στην Τουρκία. Οι λαοί μας δίνουν μαθήματα ευαισθησίας και δίνει απαντήσεις σε όσους κάνουν πολιτική με φράχτες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τους πραξικοπηματίες και την δικαιοσύνη είπε: «Βασική αρχή και αξία της Ελλάδας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν μπορεί να στηρίζει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα όμως είναι ένα κράτος δικαίου με βασική Αρχή την διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης γίνονται σεβαστές».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας πως το 2018 θα είναι μια χρονιά – ορόσημο για την Ελλάδα, με την έξοδό της από τα μνημόνια. Συνδύασε μάλιστα τη συγκυρία αυτή, ως μια ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας: «Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα βασίζεται στην αμοιβαία καχυποψία και τις εύκολες προκλήσεις. Ελπίζω να το αποδεχτείτε. Αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας».
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Ταγίπ Ερτνογάν ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι μετά από 65 χρόνια έχω πραγματοποιήσει και είμαι ευτυχέστατος γι αυτή την επίσημη επίσκεψη, 65 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Ελλάδα. Ο χώρος μου είναι οικείος, γιατί τον επισκέφθηκα με τον τίτλο του πρωθυπουργού».
Αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν τόνισε: «Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντικά. Στις συνομιλίες θίξαμε και θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και ελπίζουμε φέτος ότι εντός των προσεχών μηνών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση. 2,6 δισ. δολάρια είναι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών. Έχει μειωθεί, πρέπει να θέσουμε νέους στόχους. Μιλήσαμε για σιδηροδρομικές συνδέσεις και ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις πολιτιστικές μας θέσεις και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα υπάρχοντα έργα και μνημεία πολιτισμού. Την Ελλάδα επισκέπτονται 800.000 Τούρκοι, ενώ 600.000 Ελληνες επισκέπτες φτάνουν στην Τουρκία».
«Ως προς την τρομοκρατία κάνουμε μεγάλο αγώνα με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK. Είχαμε 250 θύματα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος και αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των πραξικοπηματιών. Αυτοί πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία, μία χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια, πιστεύω ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση».
Για την συνθήκη της Λωζάνης δήλωσε: «Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Μεγάλη συζήτησης για την αναδιαμόρφωση. Υπεγράφη από 11 χώρες, μέχρι και η Ιαπωνία την έχει υπογράψει. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχουν για τα μειονοτικά; Στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης. Πρέπει να γίνουν κάποιες καινούριες σκέψεις. Για τη μειονότητα λέμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα φτάνει με τα βίας τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Υπάρχει το ζήτημα της μουφτείας. Ο μουφτής διορίζεται, η Συνθήκη προβλέπει ότι πρέπει να εκλέγεται.
Στην Τουρκία ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο που πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό. Όταν υπήρξε μείωση του αριθμού ζήτησα από τον Πατριάρχη να υποδείξει μέλη που θα δώσουμε την τουρκική ιθαγένεια για να ξανά αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό. Επίσης υπήρχε η πρόβλεψη ότι στα ταξίδια του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχει άδεια του Έπαρχου, το καταργήσαμε αυτό. Λέω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Το έχω θέσει σε πολλούς πρωθυπουργούς. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας. Στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με εργασίες σε εκκλησίες και μοναστήρια. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της πίστης και νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στη Δυτική Θράκη. Πρέπει να μην συνεχίσουν αυτά τα θέματα.
Εδώ και 15 χρόνια, σε όλους τους Έλληνες φίλους μου λέω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να εκσυγχρονίσουμε τη συνθήκη. Δεν πήρα απάντηση. Τίθενται θέματα για την εδαφική ακεραιότητα. Δεν εποφθαλμιούμε στην εδαφική ακεραιότητα καμίας χώρας. Ένα άλλο θέμα είναι το τζαμί των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κων/πολη και γενικά στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε με αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Διενεργούνται εργασίες αποκατάστασης του μοναστηρίου της Παναγίας Σουμελά για να προσευχηθούν όσοι επιθυμούν.
Τα θέματα του Αιγαίου είναι δύσκολα αλλά μπορούν να λυθούν. Δεν πρέπει να μιλάμε συνέχεια και να υπογραμμίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να κάνουμε τα βέβαια βήματα που συνάδουν με την πραγματικότητα της νήσου».
Για το Κυπριακό τόνισε: «Για το Κυπριακό, θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, θυμάμαι στο Νταβός ο Κόφι Ανάν με παρακάλεσε και με ρώτησε για τις σκέψεις μου. Του απάντησα ότι θέλω να ρωτήσω εσάς. Να κινηθούμε ομονοούντες στις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε χώρες που είναι μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Αλλά θέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και πάντα το αναθέταμε σε αυτούς και μετά κάναμε μια συνάντηση στο Νταβός. Τότε ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής. Όταν έληξαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να υπογράψουμε μια συμφωνία. Στη συνέχεια έγινε το δημοψήφισμα. Οι τουρκοκύπριοι ήταν υπέρ κατά 60% ενώ οι ελληνοκύπριοι αρνητικοί κατά 65%. Εκεί μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν έγινε. Πρόσφατα είχαμε άλλη μια συνάντηση. Ποιος ήταν ο αποχωρήσας; Και πάλι η ελληνοκυπριακή πλευρά. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν. Υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως υπεκφυγές».
Για το προσφυγικό τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες και έχουμε δώσει 30 δισ. δολάρια από τον προϋπλογισμό μας. Μας δίνει 850 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. που δίνονται στην Ερυθρά Ημισέληνο. Η Ε.Ε. δεν έχει δώσει αυτά που έχει υποσχεθεί».
Για την απόφαση Τραμπ δήλωσε: «Θέλω να σταθώ στην απόφαση του κυρίου Τραμπ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είναι η πρωτεύουσα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Κανείς άλλος δεν επικροτεί την απόφαση περί αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Έκαναν ανακοινώσεις κατόπιν πιέσεων. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, εύχομαι να συνεχίσουμε πάντα ακλόνητοι τη συνεργασία μας».
Απαντήσεις σε ερωτήσεις
Έγινε ερώτηση στον κ. Τσίπρα για το αν η συνεργασία στο προσφυγικό θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για άλλους τομείς. Επίσης ρωτήθηκε για την απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ και για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης:
«Είμαστε γείτονες και πρέπει να συζητάμε. Σήμερα με τις δηλώσεις του εδώ, συνειδητοποιώ πως μάλλον το προηγούμενο διάστημα μάλλον δεν είχε γίνει αντιληπτό τι ζητάει. Αν τη ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα. Ακόμα και στο ζήτημα που έθεσε για τη Θράκη, μίλησε για ορθή τήρηση όχι αναθεώρηση. Η μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία, πρέπει να αποτελέσει μοχλό έλξης. Με την ευκαιρία να πω ότι η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα. Τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική μας για τους Έλληνες πολίτες δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης. Έχουμε προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί. Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία.
Άκουσα την τοποθέτησή του για Αιγαίο και Κυπριακό. Στο Κυπριακό είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το θέμα μένει ανοικτό. Υπάρχει πάντα συζήτηση για το ποιος φταίει. Αγαπητέ μου φίλε πρόεδρε είναι ανοιχτό γιατί υπήρξε μια παράνομη εισβολή. Η ελληνική Δημοκρατία στο σύνολό της είναι ένα κράτος Δικαίου και ελευθερίας».
Για την Ιερουσαλήμ είμαστε ξεκάθαροι. Σταθερά προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία για δημιουργία δύο κρατών. Έχουμε βαθιές ρίζες με τον Αραβικό κόσμο και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η απόφαση Τραμπ είναι μία απόφαση που δεν συμβάλει στην υπόθεση της ειρήνης σε μία εύθραυστη περιοχή.
Ο Ερντογάν από την πλευρά του απάντησε:
«Στη Δυτική Θράκη το ζήτημα του μουφτή είναι μία σοβαρή πληγή και ο Πρωθυπουργός πιστεύω ότι θα μεριμνήσει για το ζήτημα. Βεβαίως αυτό είναι σαφές ότι αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας δεν διαφωνούμε αλλά αν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας. Όσον αφορά το ζήτημα των θρησκειών, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία των Υπουργείων μας. Τα βήματα ειδικά στο Κυπριακό είναι για μία δίκαιη λύση. Ο κ. Τσίπρας λόγω του νεαρού της ηλικίας του εξανίσταται αλλά εγώ που είμαι μεγαλύτερος βλέπω ότι η πείρα μου από την ενασχόληση είναι πολύτιμη και μπορώ να παράσχω τα αναγκαία έγγραφα για την ταχύτερη επίλυση. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε θέμα με τα στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε το στραβοπάτημα».
Ήρεμοι τόνοι στη συνάντηση
«Δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζει η περιοχή μας, πιστεύω ότι ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε το διάλογο και τη συζήτηση, για να επιλύσουμε όλα τα κρίσιμα προβλήματα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν, άλλωστε και ο λόγος που ενεθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας προσκαλέσει στην Ελλάδα, ακριβώς για να οικοδομήσουμε αυτή τη σχέση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι θα πρέπει να εδράζονται σε γερά θεμέλια και σημείωσε σχετικά: «Επιτρέψτε μου να σας πω, σαν μηχανικός που είμαι, ότι τις γέφυρες για να είναι γερές, θα πρέπει να τις χτίσουμε σε γερά θεμέλια. Και γερά θεμέλια είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τα δικαιώματα των λαών».
Ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρισε στον Τούρκο πρόεδρο, πάντως, ότι οι πάγιες ελληνικές θέσεις είναι αμετακίνητες, ιδίως σε ό,τι αφορά στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των διεθνών συμφωνιών, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάνης, χωρίς, ωστόσο ο ίδιος να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτή.
«Οι θέσεις σας είναι γνωστές, όπως, άλλωστε και οι δικές μας θέσεις είναι το ίδιο γνωστές και σαφές. Σκοπός είναι όμως, είναι να διατυπώνουμε όλοι τις απόψεις αυτές με γνώμονα το σεβασμό στην άλλη άποψη και με τρόπο εποικοδομητικό. Πιστεύω πως αν σήμερα το επιτύχουμε αυτό, τότε η επίσκεψή σας δεν θα είναι απλά ιστορική, αλλά θα ανοίξει κι ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχε την τύχη να συνομιλήσει με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς της χώρας.
Σημείωσε δε: «Όπως είπα και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν σε κάτι, να πιστέψουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού, δηλαδή να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτή την αντίληψη. Οι δύο λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε εκείνους που εκφράζουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές».
«Είμαστε δύο λαοί που συνυπήρξαν, έχουμε ομογενείς ζώνες εκατέρωθεν. Εύχομαι και λέω, μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές που οδήγησαν στην αποχώρηση πολιτών από τα εδάφη και των δύο πλευρών, αλλά εκτιμώ πως τα λάθη που διαπράχθησαν είναι πλέον κομμάτι της Ιστορίας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με βάση ορισμένες αρχές κοινής λογικής, κοινού λόγου και κοινής ρητορείας, τότε θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πραγματική σχέση. Εγώ, σε αυτή τη συνάντηση, κύριε πρωθυπουργέ, σας μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες, όπως και του λαού μου προς εσάς για την πρόσκληση».
Μαξίμου: Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Ερντογάν
Η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο «δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες αλλά στην επίπονη προσπάθεια να οικοδομούμε γέφυρες σε στέρεα θεμέλια», ανέφεραν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, με φόντο τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι κύκλοι, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως, αν η Τουρκία δεν αποδεχτεί το νέο αυτό κεφάλαιο, θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο Πρωθυπουργός, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τόνισε ότι αναγκαίο για να μπούμε σε νέο κεφάλαιο είναι:
Α) Ο απόλυτος σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας απέρριψε και αποδόμησε την ρητορική Ερντογάν για ενδεχόμενη αναθεώρησή της. Το Μαξίμου καλωσορίζει την αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης.
Β) Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Ο Πρωθυπουργός, υπενθύμισαν οι ίδιες πηγές, ζήτησε να τερματιστεί η τουρκική παραβατική δραστηριότητα και το casus belli. Η κυβέρνηση καλωσορίζει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».
Γ) Η επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, αποχώρησης στρατού. Το Μαξίμου καλωσορίζει τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι κράτος – δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πάντα πηγές:
Συμφωνήθηκε η -υπό την υψηλή εποπτεία των δύο ηγετών- επανέναρξη των συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (με ενεργή συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας και της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ) και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα.
Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για συνεργασία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών.
Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και η σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής. Παράλληλα συμφωνήθηκε η προώθηση σειράς έργων υποδομών.
Επιπλέον:
Τονίσθηκε ότι οι μειονότητες στις δύο χώρες πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά αλλά και ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν είναι ζήτημα διακρατικής διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουμε τη δήλωση Τ/Προέδρου ότι το μέλλον της μειονότητας στη Θράκη «είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας».
Σε απάντηση σχολίων για την θρησκευτική ελευθερία στην Ελλάδα, υπογραμμίστηκαν όλες οι ανακατασκευές τζαμιών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και τονίσθηκε ότι στην Ελλάδα ουδέποτε «σκεφτήκαμε να κάνουμε μια θρησκευτική λειτουργία όπως εσείς – κακώς – κάνατε επανειλημμένα στην Αγία Σοφία».
Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την δημοκρατία στη γείτονα – με επιστροφή στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
«Φαρμάκι» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Ερντογάν
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο για προχειρότητα από πλευράς της κυβέρνησης και διευκρίνισαν ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί πλήρως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.
«Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
«Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα» αναφέρει σε δήλωση της η Φώφη Γεννηματά και εξαπολύει επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Συνεχώς ο κ. Τσίπρας “πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος”, και δυστυχώς μαζί του τα Ελληνικά συμφέροντα».
Η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει φιάσκο την επίσκεψη Τσίπρα στην ΗΠΑ και «μεγαλύτερο φιάσκο την επίσκεψη Ερντογάν που τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο», αναφέρει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εξηγεί το γιατί: «Επειδή όμως ζήτημα αναθεώρησης της συνθήκης δεν υπάρχει. Επειδή ποτέ ως τώρα δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη. Επειδή οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω. Η Ελληνική Κυβέρνηση –και πρώτα ο Πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα».
Από την πλευρά του, το Ποτάμι υποστηρίζει πως δεν έπρεπε να γίνει σε αυτή τη χρονική περίοδο η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα: «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωση.
Το Ποτάμι σχολιάζει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο».
«Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του, επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων, που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» καταλήγει το Ποτάμι.
«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων αμέσως μετά τη συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η συνάντηση Ερντογάν- Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας.
Το ότι ο κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν.
Η Κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι».
Τσάι με θέα την Ακρόπολη για Μπέτυ Μπαζιάνα και Εμινέ Ερντογάν
Εμινέ Ερντογάν και Μπέτυ Μπαζιάνα απόλαυσαν το απόγευμα της Πέμπτης το τσάι τους στο roof garden του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάννια» και φωτογραφίες από την 50 λεπτών περίπου συνάντηση έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Associated Press.
Οι δύο γυναίκες επρόκειτο να επισκεφτούν μαζί το Μουσείο της Ακρόπολης, όμως μια ξαφνική αδιαθεσία της συζύγου του τούρκου προέδρου Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν δεν της επέτρεψε να βγει εκτός ξενοδοχείου. Έτσι προσκάλεσε τη Μπέτυ Μπαζιάνα για τσάι στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια».
Οι δύο πρώτες κυρίες βγήκαν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου και η κ. Μπαζιάνα έδειξε στην κ. Ερντογάν τη θέα και της μίλησε για την Ακρόπολη. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, στον τόπο που γεννήθηκαν, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μάλιστα, η κ. Μπαζιάνα της είπε ότι βούλησή της είναι, την επόμενη φορά που η Εμινέ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα, να την ξεναγήσει η ίδια στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να έχουν επιστραφεί και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
https://youtu.be/JCSxjFHNXpA
Στη συνέχεια, οι δύο κυρίες είχαν πολύ θερμή συνομιλία και ήπιαν τσάι. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν και η προσφυγική κρίση, με αφορμή το βιβλίο που δώρισε η Μπέτυ Μπαζιάνα στην σύζυγο του τούρκου προέδρου, το οποίο είχε ζωγραφιές από προσφυγόπουλα.
Η κ. Μπαζιάνα τόνισε πως και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα για να υποδεχθεί και να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων.
Μίλησε ακόμα για την ανάγκη προστασίας και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών, αλλά και της επανένωσης των οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.
Παυλόπουλος: Μας ενώνουν πολλά -Ερντογάν: Τούρκοι επενδύουν στην Ελλάδα
Με περίπου 15 λεπτά καθυστέρηση (στις 19:45) ξεκίνησε το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.
Στο γεύμα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τηςσυζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, ο πρόεδρος της ΝέαςΔημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί καιεπιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο τηςΤουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με την ανάκρουση των εθνικών ύμων Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησεστο Προεδρικό Μέγαρο το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδροςτης Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον Τούρκο ΠρόεδροΤαγίπ Ερντογάν.
«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα.Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη.Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικέςδιαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαώνμας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε.
«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.
Κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό» σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».
«Αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο ευχήθηκε στον φίλο τουρκικό λαό, όπως είπε, «να έχει το μέλλον που του αναλογεί και του ταιριάζει».
«Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη», τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .
«Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Στις δυνατότητες που ανοίγονται σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο.
Επενδυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν και να επενδύσουν ακόμα και σε τρίτες χώρες, είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως στο πεδίο της ενέργειας υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να κάνουν από κοινού.
«Ιδιαίτερα πολύτιμη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν, τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα γι αυτή τη στήριξη.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εκφράζω τις ευχαριστίες μου για άλλη μια φορά», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
Παρόντες είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Περιστέρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα, υπουργοί κ.α.
Παρόντες είναι άτομα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως και εκπρόσωποι από τα τέσσερα Ιδρύματα της χώρας, το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα «Ελπίδα» (του Βαρδή Βαρδινογιάννη), το Ιδρυμα Ωνάση και το Ιδρυμα Νιάρχου.
Στο δείπνο παρίσταται και το Λύκειο Ελληνίδων, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα