Μία ημέρα νωρίτερα ο Ερντογάν, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είχε αναφερθεί στη θεωρία του περί επικαιροποίησης της Συνθήκης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντά με επίσημο τρόπο και το θέμα είχε θεωρηθεί πως έληξε.
Η τουρκική πλευρά ήταν βέβαια έτοιμη για κάποια αναφορά σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς σε κάθε ομιλία του αναφερόταν στο θέμα αυτό και στο σεβασμό της Συνθήκης αυτής. Αλλωστε είχαν γίνει πολλές συζητήσεις και προετοιμασίες για τις συναντήσεις.
Ομως αυτό που δεν περίμενε κανείς -κι αυτό δείχνει πως οι προετοιμασίες δεν ήταν όσο αρκετές έπρεπε- ήταν η αναφορά του Προκόπη Παυλόπουλου πως στη Θράκη υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα. Μια αναφορά που έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες σε ζωντανή σύνδεση. Επίσης προκάλεσε έκπληξη το ότι η ομιλία του ήταν μεγάλης διάρκειας, σε πρωτοφανή επίπεδα για υποδοχή.
Οταν ο Ερντογάν άκουσε τις αναφορές αυτές, ήταν λογικό, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, να απαντήσει και να κάνει αναφορά στις δικές του θέσεις και στις θέσεις της Αγκυρας.
Επικαιροποίηση
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τουρκική μειονότητα της Θράκης», κατηγόρησε την πολιτική της Ελλάδας στο θέμα των μουφτήδων και μίλησε για την ανάγκη της επικαιροποίησης της Λωζάννης, μια θέση την οποία είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όμως βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί αφού του δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οταν οι Τούρκοι διπλωμάτες άκουγαν τις απόψεις του Ελληνα Προέδρου γνώριζαν τις απαντήσεις τις οποίες θα έδινε ο Ερντογάν, αφού το θέμα της Θράκης το γνωρίζει καλά και επίσης συνοδευόταν από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από όλους το θέμα αυτό. Ηταν μαζί του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου που κατάγεται από τη Θράκη.
Ο Ερντογάν επιμένει πως η Λωζάννη δεν είναι μόνο τα θέματα του Αιγαίου αλλά και των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων τους.
Αμέσως μετά τη λεκτική «διαμάχη» ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Παυλόπουλο φάνηκε πως υπήρξαν κάποιου είδους συνομιλίες ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους διπλωμάτες για να πέσουν οι τόνοι καθώς θα ακολουθούσαν οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο.
Στις συνομιλίες, που είχαν διάρκεια περίπου 2 ωρών, φάνηκε η αλλαγή του κλίματος παρά τις διαφωνίες στην ερμηνεία της Λωζάννης. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν δέχεται καμία αναθεώρηση και ξεκαθάρισε πως τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι εσωτερικό θέμα.
Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά ήταν αρκετά διαφορετικός σε επίπεδο δηλώσεων: «Η τουρκική μειονότητα της Θράκης που γίνεται αναφορά και ως μουσουλμανική μειονότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα προβλήματα στα οποία είχε αναφερθεί και νωρίτερα.
Εκπληξη
Εντύπωση προκάλεσε το ότι ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για μειονότητα «Μουσουλμάνους, Τούρκους, Πομάκους και Ρομά». Μια δήλωση που δεν τη συνηθίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι. Είναι από τις σπάνιες αναφορές της Τουρκίας σε πολλές μειονοτικές ομάδες στη Θράκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της δήλωσης ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου άρχισε να λέει κάποια πράγματα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που στεκόταν ακριβώς δίπλα του. Η δήλωση αυτή του Ερντογάν ήταν μια έκπληξη για όλους.
Λίγο αργότερα ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, άφηνε μια σημείωση μπροστά στον Ερντογάν.
Σε ερώτηση σχετικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Τούρκος πρόεδρος δεν απάντησε και προκάλεσε εντύπωση το ότι δεν απάντησε στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα «περί παράνομης κατοχής στην Κύπρο», όπως και σχετικά με τις απειλές για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία. Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως βοήθησαν να επέλθει κάποιου είδους ηρεμία. Πάντως στην τουρκική πλευρά υπήρχε η δυσαρέσκεια πως στην αρχή της επίσκεψης έγιναν πράγματα που δεν είχαν συμφωνηθεί.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου