Ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας στον Προκόπη Παυλόπουλο παρέμεινε στην ίδια προκλητική στάση λέγοντας: «Είναι μεγάλη ευχαριστηση που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη σε επίπεδο προέδρου μετά από 65 χρόνια. Επιθυμώ να αποτελέσει η επίσκεψη ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Διατυπώσατε αλήθειες και πραγματικότητες ανοιχτά και ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες και κάποια θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Δεν υπεγράφη μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Μεσα στο διάστημα αυτό των 94 χρονων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης μας, άλλαξαν πολλά πραγματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα στο διαστημα αυτό. Είπατε ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρονα στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκες της Λωζάνης; Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Στη δυτική Θράκη οι ιμάμηδες δεν μπορούν να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους, άρα δεν εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Όταν μιλάω για επικαιροποιηση εννοώ αυτά ακριβώς τα θέματα, βέβαια υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίαξμε για να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ. Αν δεν ήμασταν εμείς δεν θα μπορούσατε να γίνετε μέλος.