Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται στην κατεύθυνση του στόχου για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αφού -όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς- «για να αφήσει η Ελλάδα οριστικά πίσω της την κρίση πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Η αξιωματική αντιπολίτευση επεξεργάζεται μία σειρά από αλλαγές θεωρώντας ότι μπορεί να το πετύχει αυτό «με μία δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του πολίτη, με αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, διαφάνεια και λογοδοσία». Επίσης «με θεσμούς στιβαρούς και αποτελεσματικούς» και με μια Δικαιοσύνη «που θα εγγυάται την ισότητα όλων απέναντι στον νόμο και δεν θα λειτουργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα». Αλλά και δίνοντας βαρύτητα «στη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών», που, όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «αποτελεί βασική προϋπόθεση ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις της Ν.Δ. στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της ασφάλειας, οι οποίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πλαίσιο του 6ο προσυνεδρίου, έχουν ως εξής:
Δημόσια Διοίκηση
–Ουσιαστική αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
–Αξιολόγηση με βάση την περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν όχι μόνο οι ιεραρχικά ανώτεροι, αλλά και οι συνάδελφοι, οι «λήπτες» των δημόσιων υπηρεσιών (πολίτες, επιχειρήσεις), καθώς και εξωτερικοί πιστοποιημένοι αξιολογητές.
— Τα αποτελέσματα θα παίζουν ρόλο στην εξέλιξη του προσωπικού και θα οδηγούν σε συστάσεις για διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως συμμετοχή σε προγράμματα επανεκπαίδευσης.
–Αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των φαινομένων διαφθοράς με τη χρήση της τεχνολογίας για τη δημιουργία σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που θα ελαχιστοποιούν την ανάγκη προσωπικής επαφής του πολίτη με το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης.
–Εφαρμογή ενοποιημένου συστήματος ψηφιακής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής υπογραφής για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα
— Μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μακριά από τις εμμονές και την ιδεοληψία του κρατισμού. Εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, εφ’ όσον μπορεί αυτός να παρέχει ένα δημόσιο αγαθό με χαμηλότερο κόστος και υψηλή ποιότητα.
–Αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης της εξέλιξης των δαπανών.
–Διαφάνεια και λογοδοσία με συστηματικότερη δημοσιοποίηση και αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων μέσα από μια ενιαία διαδικτυακή πύλη που θα ενημερώνεται τακτικά από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
–Δημιουργία κεντρικού κόμβου όπου θα είναι διαθέσιμη όλη η απαραίτητη πληροφορία για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον ξένο επενδυτή κ.ο.κ.
–Ελεγχος της καταλληλότητας και αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας, επικαιροποίηση και κωδικοποίησή της, ξεκινώντας από τους τομείς της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
Ασφάλεια
Σε σχέση με την ασφάλεια, όπου η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολλές φορές καταλογίσει στην κυβέρνηση «ιδεολογικές εμμονές», αλλά και «άστοχες επιλογές» που «έχουν αφήσει χώρο για την αύξηση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας», οι προτάσεις που επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, η Ν.Δ. αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
–Ενστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με ενεργοποίηση εκ νέου της ομάδας ΔΕΛΤΑ, και ενδυνάμωση της ομάδας ΔΙΑΣ και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.
–Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς
–Καταπολέμηση όλων των εστιών ανομίας και παραβατικότητας και σαφής θέση ότι άβατα, όπως αυτά των Εξαρχείων, δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο κράτος.
–Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για κάθε περιστατικό φθοράς της δημόσιας περιουσίας με άμεση επιβολή ποινών και προστίμων στους παραβάτες.
— Ανακατανομή των αστυνομικών δυνάμεων στις περιοχές όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη, με βάση τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή,
–Αναβάθμιση της βασικής εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας και συνεχή μετεκπαίδευσή τους, με παράλληλη ανανέωση των υποδομών και επάρκεια σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Η Ν.Δ. αναμένεται να επαναλάβει και τη δέσμευση για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και για την επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ’.
Το 6ο Προσυνέδριο της Ν.Δ. θα εξελιχθεί στις εξής θεματικές ενότητες:
1. Δημόσια διοίκηση: Σεβασμός στα χρήματα των πολιτών.
–Οι ανάγκες του πολίτη οδηγός των αλλαγών στο Δημόσιο.
–Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Ο πολίτης αποκτά λόγο, η διαφθορά περιορίζεται.
–ΣΔΙΤ και Συμπαραγωγή Δημόσιων Υπηρεσιών: Κινητοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα.
Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Γεραπετρίτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Τρυποσκούφης, οικονομολόγος και στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο την παρακολούθηση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νίκος Σωτηρόπουλος, δικηγόρος με ειδίκευση στο διοικητικό δίκαιο και Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής και Τηλεματικής, πρ. πρύτανης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πρ. γεν. γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ.
2. Σκληροί στο έγκλημα: Ασφαλείς πόλεις και γειτονιές.
–Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα.
–Αίσθημα ασφάλειας για τον πολίτη.
Θα μιλήσουν οι Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος, Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α., πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Μάνος Καραγιάννης, αναπλ. καθηγητής του τμήματος Αμυντικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου.
3. Για μια Δικαιοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης.
–Συνταγματικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις για θωράκιση της Δημοκρατίας.
–Ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης.
Θα τοποθετηθούν οι Xάρης Μεϊδάνης, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα δικαίου διεθνών συναλλαγών και δικαίου των επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναπλ. διευθυντής του Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής της Νομικής και Σπύρος Αντωνέλος, δικηγόρος και διαμεσολαβητής εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου