Ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Παρίσι, σε ταξίδι που έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετές ημέρες, με κυβερνητικές πηγές να αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει και πάλι προετοιμασία σε εξέλιξη για δεύτερη έξοδο στις αγορές.
Η Πέμπτη 23η Νοεμβρίου ως ημέρα συζήτησης της επερώτησης συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων την περασμένη Παρασκευή μετά από πρόταση της πλειοψηφίας, καθώς η συζήτηση είχε αναβληθεί ήδη μία φορά, λόγω της συζήτησης του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι γνωστό ότι οι επερωτήσεις συζητούνται στη Βουλή Δευτέρα ή Παρασκευή, όπως ήταν γνωστό και στα στελέχη της πλειοψηφίας ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Παρίσι θα γινόταν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.
Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί βασίμως και να αποδείξει ότι αυτή η ημερομηνία επελέγη για να μην είναι ο πρωθυπουργός στην αίθουσα της Ολομέλειας σε αυτήν τη συζήτηση για να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο, από τη στιγμή που άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση της περασμένης Δευτέρας να ανανεώνει το ραντεβού του στην αίθουσα της Ολομέλειας για μεθαύριο Πέμπτη.
Αυτό που με βεβαιότητα συμβαίνει, ωστόσο, είναι η καταγραφή της διάχυτης δυσαρέσκειας που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον υπουργό Εθνικής Aμυνας κ. Καμμένο και την εμπλοκή του σε υποθέσεις με οσμή διαφθοράς και οι εμφανείς αποστάσεις του πρωθυπουργού έναντι του κ. Καμμένου στην προχθεσινή συζήτηση.
Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα στον κ. Καμμένο περιορίστηκε στον κατάλογο των ονομάτων υπουργών που η ΝΔ ζητά την παραίτησή τους το τελευταίο διάστημα, ενώ κατά την προηγούμενη κρίση, τότε που συζητήθηκε η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον υπουργό Αμυνας για την εμπλοκή του στην υπόθεση Γιαννουσάκη, ο πρωθυπουργός στάθηκε πραγματικά στο πλευρό του κ. Καμμένου, καλύπτοντάς τον πλήρως. Επιπλέον, όταν ο κ. Καμμένος σηκώθηκε ζητώντας τον λόγο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε σχέση με αυτά που ήδη είχε ακούσει από τον κ. Μητσοτάκη, το κλίμα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από ουδέτερο ως αδιάφορο.
Στο Μαξίμου αποδέχονται ότι μέχρι τις εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία επιλογή από το να συγκατοικεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ενώ δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον κ. Καμμένο να αποχωρήσει από την ηγεσία των ΑΝΕΛ, ώστε να αποφορτιστεί η σημερινή, τεταμένη κατάσταση. Οχι επειδή δεν θα ήταν μία λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ που το εσωτερικό του «βράζει» για τον υπουργό Αμυνας, αλλά επειδή δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο ο κ. Καμμένος και θα αντιδρούσε σπασμωδικά, αν αισθανόταν ότι ο πρωθυπουργός τον «αδειάζει».
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πέραν των Νίκου Παππά και Παύλου Πολάκη, δεν υπάρχει άλλο στέλεχος από τον πρωθυπουργικό κύκλο που να στηρίζει τον υπουργό Αμυνας, ενώ στο Μαξίμου η υπόθεση των όπλων προς τη Σαουδική Αραβία με τον σκοτεινό ρόλο του Βασίλη Παπαδόπουλου θεωρείται άλλης τάξης και διαφορετική σε σύγκριση με την υπόθεση Γιαννουσάκη, για την οποία έχει διαταχθεί και προκαταρκτική εξέταση από τον Αρειο Πάγο. Ακόμα, τότε, στην υπόθεση Γιαννουσάκη, η στήριξη Τσίπρα στον Καμμένο είχε μεταφραστεί και σε υπερψήφιση δύο νομοσχεδίων από την πλευρά των ΑΝΕΛ, για τα οποία είχαν διατυπώσει ενστάσεις.
Στο Παρίσι ο Τσίπρας
Μία προγραμματισμένη βράβευση του Ελληνα πρωθυπουργού, για την οποία το Μαξίμου θα ενημερώσει – εκτός απροόπτου – σήμερα, είναι ο λόγος για το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Παρίσι.
Επειδή όμως την προηγούμενη φορά που ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Παρίσι κυριάρχησε μυστήριο, αποκαλύψεις για συναντήσεις με στελέχη της Rothschild και τελικά απολογίες στη Βουλή περί προετοιμασίας της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, κάτι αντίστοιχο συζητείται και τώρα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου