Ο κ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ., κάνει λόγο για «αναγκαστική συνεργασία» και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ταύτιση».
Αυτές τις μέρες συζητήσατε αρκετά στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Το προσφυγικό ήταν ένα θέμα που απασχόλησε πολύ αυτή την εβδομάδα και ενδιαφέρει πολύ και την Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένος γιατί η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αναγνωρίζει -παρά τις επιμέρους κριτικές- ότι η Ιταλία και η Ελλάδα χρειάζονται μεγαλύτερη και έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς σηκώνουν, λόγω γεωγραφίας, το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Θα είμαστε έτοιμοι ως χώρα για το χειμώνα που έρχεται;
Γίνεται διαρκώς προσπάθεια για το καλύτερο. Οσο μεγαλύτερη είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην υλοποίηση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, στη διοικητική και την υλική υποστήριξη για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων τόσο καλύτερα θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι έχουμε ένα ανθρωπιστικό θέμα, στο οποίο η Ευρώπη ως σύνολο δεν έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, αφήνοντας συχνά την Ιταλία και την Ελλάδα με ελλιπή στήριξη. Σε αυτό το θέμα δεν χωράει μικροπολιτική.
Τι κλίμα υπάρχει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για το ελληνικό ζήτημα;
Η εικόνα για την Ελλάδα όχι μόνο για την οικονομία και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά για την πατρίδα μας, είναι σήμερα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και πάρα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έχει καταβληθεί όλο αυτό το διάστημα, στηριγμένη κυρίως στις μεγάλες θυσίες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, να βάλουμε τη χώρα ξανά σε τροχιά για να βγούμε από την κρίση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να τελειώσουμε χωρίς καθυστερήσεις και με επιτυχία την τρίτη αξιολόγηση και να κλειδώσουμε την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, με όσο πιο καθαρούς όρους εξόδου είναι αυτό δυνατόν.
Πιστεύετε ότι θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια; Είστε απόλυτος σε αυτό;
Ουδείς μιλάει στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες για τέταρτο Μνημόνιο. Ακόμη και ο κ. Μητσοτάκης, που ήρθε εδώ στο Στρασβούργο, απ’ ό,τι είδα, δεν τόλμησε να μιλήσει για τέταρτο Μνημόνιο. Αρα, το ζητούμενο είναι να έχουμε την καθαρότερη δυνατή έξοδο από το Μνημόνιο και, φυσικά, να ανακτήσουμε την ίδια μεταχείριση που έχουν και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που ήταν σε Μνημόνιο. Δηλαδή, θα συνεχιστεί μια μορφή αξιολόγησης και κανόνων ελέγχου, τήρησης των κανόνων, γιατί όλα τα κράτη της ευρωζώνης -και εδώ δεν χωρούν λαϊκισμοί- έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Για το τι γίνεται με τα μέλη που ήταν σε πρόγραμμα και βγαίνουν από αυτό υπάρχουν προβλέψεις στους κανονισμούς 472 και 473 της Ε.Ε. Επιδιώκουμε να ισχύσει και για την Ελλάδα ό,τι ισχύει για την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η δουλειά μας δεν είναι να ξανακάνουμε αυτά που έκαναν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που βούλιαξαν τη χώρα. Η εθνική, πατριωτική και εθνική μας ευθύνη είναι να οικοδομήσουμε μια χώρα που διδαγμένη από τα οδυνηρά παθήματα της χρεοκοπίας θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της πατρίδας μας.
Η αντιπολίτευση έχει αναδείξει ιδιαίτερα το θέμα Καμμένου. Σε τι βαθμό ταυτίζεστε με τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛ.; Θα πάτε μαζί μέχρι το τέλος;
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. Η λέξη «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης. Εγώ γελάω με αυτούς στους οποίους… ξινίζει ο Καμμένος και τον διυλίζουν, αλλά καταπίνουν αμάσητο τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. Θα έχετε διαπιστώσει και εσείς, τις μέρες που βρίσκεστε στο Στρασβούργο, ότι αυτά που κυκλοφορούν στην Αθήνα, ότι όπου να ’ναι πέφτει η κυβέρνηση, δεν τα πιστεύει κανείς στην ηγεσία της Ε.Ε. Ακόμη και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η κυβερνητική συνεργασία ήταν σε μεγάλο βαθμό αναγκαστική, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, διότι δεν προσφέρονταν άλλα κόμματα ως πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι για το νικητή των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε το Ποτάμι;
Δεν υπήρχαν. Αυτά είναι γνωστά. Και το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο εκείνη δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση για συζητήσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλάτε για τον Ιανουάριο του 2015;
Και για τον Ιανουάριο και για τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν σαφή αυτά τα πράγματα κατά την εκτίμησή μου. Από εκεί και πέρα αυτή η κυβερνητική συνεργασία, παρά τις διαφορές που υπάρχουν και εκδηλώνονται, με αφορμή ψήφιση νομοσχεδίων, προχωράει, έχει ορίζοντα την τετραετία που διανύουμε και η κυβέρνηση αυτή είναι απολύτως σταθερή. Θέλω να υπογραμμίσω κάτι, και οι αναγνώστες του «Ε.Τ.» θα συμφωνούν με αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της Ν.Δ.: Αυτή την ώρα η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση της λέξης-κλειδί, που είναι εμπιστοσύνη για την Ελλάδα.
Για αυτόν το λόγο το αίτημα για πρόωρες εκλογές απορρίπτεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, ακόμη και από τους μισούς ψηφοφόρους της Ν.Δ. Για αυτόν το λόγο βλέπω ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάψει να το έχει στη μαρκίζα της αντιπολιτευτικής του τακτικής. Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, από τη στιγμή που απέτυχε η στρατηγική «γιουρούσι για να ρίξουμε αύριο τον Τσίπρα», είναι να συζητήσουμε σοβαρά, όλα τα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου, πώς θέλουμε να οικοδομήσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Πώς θα αλλάξουμε τις παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Δεν θεωρώ ότι ο Μαδούρο είναι άγγελος…
Πρόσφατα η Ε.Ε. αποφάσισε κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Εσείς αναγνωρίζετε ότι υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών;
Προβλήματα δημοκρατίας υπάρχουν σε αρκετές χώρες στον πλανήτη και θα σας έλεγα ότι ξέρω αρκετές χώρες για τις οποίες δεν έγινε τόση φασαρία, όπου υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα παραβίασης της δημοκρατίας. Θα σας πω ένα παράδειγμα: Σαουδική Αραβία. Η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και εγώ αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι είναι απαραίτητες πρωτοβουλίες διαλόγου μέσα στη χώρα για την εκτόνωση αυτής της κρίσης, που απειλεί με εμφύλια σύρραξη αυτόν το λαό, και κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει σε αυτόν το διάλογο, κατά τη γνώμη μου, είναι ευπρόσδεκτες.
Προσωπικότητες, όπως ο Πάπας, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, κορυφαίες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής, αναζητούν αυτόν το διάλογο. Νομίζω ότι προς τα εκεί θα πρέπει να αναζητηθεί η διέξοδος. Δεν θεωρώ ότι ο Μαδούρο είναι άγγελος, αλλά και αυτοί που αποθεώνονται ως ήρωες της Δημοκρατίας και εκπροσωπούν ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, επίσης δεν είναι καθόλου άγγελοι και βαρύνονται με πάρα πολλές παραβιάσεις δικαιωμάτων της δημοκρατίας.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής