Στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας η αισιοδοξία που προσπάθησε να μεταφέρει ο κ. Τσίπρας βρέθηκε εκτός βάθρου, καθώς τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν:
Πρώτον, το τελεσίγραφο Τσακαλώτου για την άμεση διενέργεια πλειστηριασμών και η ανησυχία των βουλευτών για τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι δεν είναι αριστερό να προστατεύονται οι βίλες όσων έχουν και δεν πληρώνουν, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα δεν είναι πλειστηριασμοί κατοικιών κάτω από την αντικειμενική αξία των 300.000 ευρώ, αλλά το βαρύ κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού παρέμεινε.
Δεύτερον, οι προειδοποιήσεις αρκετών βουλευτών και όχι μόνο του Νίκου Φίλη, όπως μεταδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης, για ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική των μνημονίων και αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης να πείσει ότι διαπραγματεύεται και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική.
Τρίτον, η έντονη κριτική που ασκήθηκε για τον Πάνο Καμμένο, αλλά και την επιλογή της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης να στηρίζει φανατικά τον υπουργό Αμυνας και να μην παίρνει αποστάσεις ασφαλείας, όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από κάποιους.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Στη γωνία ο Τσίπρας
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούν ακόμα – μετά από περίπου τρία χρόνια διακυβέρνησης – το ρητό «τα εν οίκω μη εν δήμω», μόλις όμως έφυγαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης και έκλεισε η πόρτα στην αίθουσα της Γερουσίας οι τρεις ώρες που ακολούθησαν ήταν δύσκολες για τον κ. Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε – αν και προσπάθησε – να καθησυχάσει τους βουλευτές μετά την καθαρή προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών ότι αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τότε είναι αμφίβολη η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης όσο αμφίβολη είναι και η ομαλή συνέχεια που υπόσχεται η κυβέρνηση τόσο προς τους δανειστές όσο και προς την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, η μεγάλη σε διάρκεια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Φίλη, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για έξοδο από το μνημόνιο με τέτοιους όρους επιτροπείας, ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση πρωτογενών πλεονασμάτων με το επιχείρημα ότι με αυτούς τους στόχους για το 2018 – 19 δεν υπάρχουν περιθώρια για κοινωνική πολιτική, θορύβησε ακόμα και τους θερμότερους υποστηρικτές και χειροκροτητές του κ. Τσίπρα.
Αδειασμα από Καμμένο
Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ξεχώρισε η έντονη υπερασπιστική γραμμή των μελών των 53 + στον νόμο Παρασκευόπουλου, από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει αποστάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ την προηγούμενη εβδομάδα ότι πέραν τού ότι ο ίδιος δεν συμφώνησε με την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές στον ισχύοντα νόμο στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου αδειών για τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες μπορεί να θέλουν να περνά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής, ωστόσο η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας άλλα έδειξε. Σημειώνεται ότι με ενδιαφέρον αναμένεται το δεύτερο μέρος, η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στον Νοέμβριο, εκτός απροόπτου, καθώς εκεί – σύμφωνα με πληροφορίες – πολλά στελέχη ετοιμάζονται να βάλουν θέμα αμφισβήτησης των όρων της επιτροπείας για μετά τον Αύγουστο του 2018, που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από τον περασμένο Μάιο.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου